İNEGÖL DEPREME HAZIR DEĞİL

Geçtiğimiz günlerde Balıkesir merkezli yaşanan depremin İnegöl’de de hissedilmesi ile birlikte ‘İnegöl Depreme Hazır mı’ sorusu da akıllara geldi. Yüksek İnşaat Mühendisi Özgür Öztürk yaptığı açıklamada, “İnegöl depreme hazır değil. Binaların sağlamlığı ile ilgili bir çalışma, bir analiz bir veri yok. Bu veri olmaması zaten başlıca bir hazırsızlıktır” dedi.

Yayınlama: 12.12.2019
824
A+
A-

Balıkesir’de meydana gelen depremin ilçemiz İnegöl’de de hissedilmesi ile birlikte İnegöl’de yaşayana vatandaşlar depreme hazır mıyız sorusunu da dile getirmeye başladı.

 

İnegöl’ün depreme hazır olmadığını belirten Yüksek İnşaat Mühendisi Özgür Öztürk, İnegöl’de ki binaların sağlamlığı ile ilgili bir verinin olmadığını, veri olmamasını da başlıca sorun olarak nitelendirdi.






 

Öztürk kamu kurumları ve okullarda da yapıldıysa sağlamlık testlerinin ilgili kişilerle paylaşılması gerektiğini ve el birliği ile tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Yüksek İnşaat Mühendisi Özgür Öztürk, “Bir milat arıyorsak, 1999 Gölcük depremi, ondan sonra alınan kararları milat kabul etmek lazım. Hazır betonun zorunlu olması 1999 yılından sonra oldu. Hazır beton öncesi ve sonrası diye ele almak lazım. Hazır beton belli bir kalite elde ettiği için güven veriyor. Mühendislik açısından bir güven unsuru. Hazır betondan önceki yapılarda çok katlı ve az katlı diye ayırırsak dört, beş katlı yapıları riskli görüyoruz. Tamamı riskli diyemeyiz. İnegöl’ü diğer şehirlerden farklı kaçak yapıların sıfıra yakın olması. Bu bir şanstır. %5 oranın şüphelendiğimiz yapılar olsa bile afet durumunda kayıp sayısını arttırır. Bu oranın tespitine yönelik çalışmalar yapmamız lazım. Burada bir maliyet gerekiyor. Sadece tespiti için bile bütçe gerekiyor. Bu maliyet göze alınır mı, alınmaz mı karar vermek lazım. Ama benim şahsi düşüncem bunu bireysel olarak vatandaş yapmakta zorlanacaktır. Riskli bir rapor gündeme gelirse, yıkımı şart koşacak durumlar var, böyle bir tespitte hemen yıkılmalı deniyor. Maddi olarak kimse hazır değil, ülke ekonomisi de malum risk içeriyor. Bunların kademe kademe tespiti yapılmalı, kentsel dönüşüm yasası vasıtası ile hareket geçilmeli. İstişare edilerek hareket edilmeli” dedi.

 

BİR ANALİZ,VERİ YOK

İnegöl depreme hazır mı sorusuna cevap veren Öztürk, “ İnegöl depreme hazır değil. Binaların sağlamlığı ile ilgili bir çalışma, bir analiz bir veri yok. Bu veri olmaması zaten başlıca bir hazırsızlıktır. Bu veriler ışığında neler yapılması gerekiyor, kentsel dönüşümü nereden başlatmak lazım, bunun da kararını vermek lazım. Hepsinden öte beton arme binaların ömrü ortalama 60 yıl. Bu 60 senelik ömrünü doğal olarak tamamlayan yapılar var. Bunlardan kurtulup, yenilerin yapılması lazım. Bununla ilgili bilgi paylaşımı çok az. Tahminler üzerinden yola çıkararak nereye kadar gidebiliriz. Alanyurtta’ki kooperatif siteleri ve İnegöl’de yaşayan insanlar bir çözüm yolu arıyorlar. Bir yol gösterici maalesef olmadığı gibi, insanlarımızın kendini çaresiz hissettiğini görüyorum. İnegöl Belediyemizin bu konuya öncülük etmesi gerekir. Belediye bünyesinde Doğal Afet Merkezi kurması lazım. Kentsel Dönüşümü kolaylaştırmak için bir birim oluşturulması lazım. Oluşturulduysa da biz bilmiyoruz. İnegöl’ün problemlerini çözecek olan İnegöl’ün insanıdır. Dışarıdan gerekli konularda yardım alınabilir ama özellikle Büyükşehir’in aldığı kararlar varsa, entegre bir şekilde sorunların üzerine gidilmesi lazım. Hangi kurumlarda analiz yapıldıysa korkmaktan ziyade açıklama yapılması lazım. Belli kişilerin en azından bu verileri bilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

 

OKULLARDA ÇOCUKLARIMIZ EĞİTİM GÖRÜYOR

Kamu binaları ile ilgili konuşan Öztürk, “Kaymakamlık binası ile ilgili söylentiler var ancak bir rapor görmedim. Okullar ile ilgilide resmi kurumlar bir paylaşım yapmadı. Ama bilgi paylaşımı yaparlarsa iyi olur. Hepimiz İnegöl’de yaşıyoruz, okullarda çocuklarımız eğitim görüyorlar. Bence saklamaktan ziyade açık konuşarak el birliği ile tedbir alınmalı” diye konuştu.

 

BELEDİYE İNŞAATI TAMAMLANMALI

Yeni Belediye Binası ile ilgili konuşan Öztürk, “Belediye binası yapılması ile ilgili bir proje yapıldı ve karar verildi. İnegöl dışından birileri ora ile ilgili bir tasarımda bulundu. Yeri ile ilgili olup olmaması ile ilgili bence hatalı bir karar verildi. O muhitte halen trafik sıkıntısı yaşanıyor. Atatürk Bulvarına alternatif bir caddemiz yok. İnegöl’de AVM tarafından giriş yapınca, Fatih Cami’ne kadar büyük oranda o cadde kullanılıyor. Yine en merkez dediğimiz yere Belediye Binasını yapmak stratejik bir hata, tabi bu benim fikrim. Bu kararla bir istişare ile alınsaydı o bina oraya yapılmazdı. Stratejiyi bir kenara bırakalım tam bilmiyorum ancak milyonlarca lira para harcandı. Bu harcandıktan sonra artık geri dönüşü yok. Bundan sonra o binanın iptal edilmesi, yıkılıp kaldırılması ayrı bir israf konusu olacağı için artık geri dönüş olmaz. O inşaat bir şekilde tamamlanmalı. Fonksiyon olarak başka bir devlet kurumuna verilebilir, alternatif çözümler bulunabilir” ifadelerini kullandı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş