iNEGöL’DE AŞI SEFERBERLiĞi

İnegöl Kaymakamlığı önderliğinde, İnegöl İlçe Sağlık Müdürlüğü ve İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nın gerçekleştirdiği ortak basın açıklaması ile İnegöl’de aşı seferberliği başladı.

Yayınlama: 17.08.2021
469
A+
A-

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İnegöl İlçe Kaymakamı Eren Arslan, “Hayatımız tamamen bu salgın üzerine yürür hale geldi. İlişkilerimiz, düğünlerimiz, cenazelerimiz, toplantılarımı, iş yapma şekillerimiz, her şeyimiz değişti. Artık çare olarak sunulan aşının da ne kadar koruyucu ne kadar işe yaradığı da ortadayken, bir takım işi ehli olmayan insanların kulaktan dolma bilgilerle, başka maksatlarla ortaya koyduğu söylentilere de itibar etmemek lazım” dedi.

 

İnegöl İlçe Sağlık Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen basın açıklamasına İlçe Kaymakamı Eren Arslan, İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, İlçe Sağlık Müdürü Mehmet Kavak, iş dünyasından çeşitli STK temsilcileri katıldı.






 

SÖYLENTİLERE İTİBAR ETMEYELİM

Programda açıklamalarda bulunan İnegöl İlçe Kaymakamı Eren Arslan, şu ifadeleri kullandı:

 

“Aşı yapılmadığında geçen sene olduğu gibi artışlar yaşanır, kısıtlamalar gündeme gelirse, toplumumuz tamamı, hepimiz etkilenmiş olacağız. Bunun maddi manevi ne kadar yorucu bir süreç olduğunu geçen yıl ve bu yıl hepimiz yaşadık, yaşıyoruz. Hayatımız tamamen bu salgın üzerine yürür hale geldi. İlişkilerimiz, düğünlerimiz, cenazelerimiz, toplantılarımı, iş yapma şekillerimiz, her şeyimiz değişti. Artık çare olarak sunulan aşının da ne kadar koruyucu ne kadar işe yaradığı da ortadayken, bir takım işi ehli olmayan insanların kulaktan dolma bilgilerle, başka maksatlarla ortaya koyduğu söylentilere de itibar etmemek lazım. Bakanlığımız, devletimiz, her türlü güvenceyi aldıktan sonra, devletin temel görevi vatandaşın sağlığını korumak olduğu için bu noktada hiçbir tereddüte düşmeden, devletimiz ne diyor ise onu harfiyen yerine getirmek durumunda olalım. Özellikle iş dünyasında, çalışma alanlarında, toplu noktalarda hala bu konuda bir çekince varsa, lütfen işin doğrusunu anlatalım. Bu anlamda hastanemiz, sağlık müdürlüğümüz mobil ekipler vatandaşın ayağına kadar gidip aşı uygulamasını gerçekleştiriyorlar. Neden, bir an evvel bu salgın ortamından inşallah kurtulalım diye. Ben bu vesile ile görev yapan herkese kolaylıklar diliyorum. Bugüne kadar hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. İnşallah ilçemizde de aşılama oranının yukarılara doğru çıkması ile birlikte salgının seyri yine kontrol altında olsun diliyorum”

 

Arslan’ın ardından kürsüye çıkarak açıklamalarda bulunan İlçe Sağlık Müdürü Mehmet Kavak, şu ifadeleri kullandı:

 

“Eylül ayı itibari ile biz en yüksek dalgalanmayı geçen yıl 5 Ekim – 15 Kasım arasında yaşadık. O süreç içerisinde ilçemizde en fazla 1 günde 446 ile gördük. En yüksek rakama ulaşmamızın şöyle bir dezavantajı var; biz sadece bir vaka ile uğraşmıyoruz. Bir vakanın en az 3-4 teması olduğunu düşünürsek ve bunların farklı farklı adreslerde olduğunu düşünürsek, bizim en az 2 bin kişiye müdahale etmemiz gerekiyordu. Ve çok sayıda haneye gitmemiz gerekiyordu. Bunun için de insan kaynağına, araç kaynağına birçok şeye ihtiyacımız vardı. Sağlık Bakanlığımız ve İl Sağlık Müdürlüğümüz bu konuda bizlere destek oldu hem de ilçemizdeki kuruluş sahipleri de destek oldu.

 

En yüksek vakaya Kasım ayında ulaştık. Daha sonra bir iniş dönemine girdik. Daha sonra aşılama sürecimiz başladı. Bu aşılama süreçleri başladıktan sonra da vaka sayında tekrar bir dalgalanma yaşandı. Bu da Mart ayında yaşadığımız bir dalgalanmaydı. Burada vaka sayımız bir gün içinde 214’e çıktı. Bir taraftan Kasım ayındaki dalgalanmada 446, Mart’ta 214. Aradaki fark; aşı. Hastanede yatış oranlarımız azaldı. Aşı olanların bulaştırıcılığı azaldı. İnsanlar biraz daha farklı algılamaya başladılar. Yine bir azalma trendine girdik. Bu süreç içerisinde de aşılama çalışmaları devam etti. Şimdi tüm dünyada bugüne kadar kayıt altına alınmış vaka sayısı 208 milyon 714 bin 13. Tüm dünyada Kovid-19’dan ölen 4 milyon 383 bin 948.  Bunun bir de ekonomik boyutu var. Sosyal hayatı ve ekonomik hayatı tamamen tekdit etti, tüm dünyada ekonomik zarara neden oldu. Bunu da aşmanın tek yolu aşılamaktır. Bakanlığımız aşılama çalışmalarına başladı. Öncelikli guruplar belirlendi. Öncelikli guruplar aşılandı.

 

Bugün aşılama durumuna baktığımız zaman, Türkiye’de toplam doz sayısı; 84 milyon 704 bin 851. 1. Doz uygulanan kişi sayısı 44 milyon. 2. Doz uygulanan kişi sayısı 33 milyon. Bursa’da ise 3 milyon doz şı yapılmış şuana kadar. 1. Doz uygulanan kişi sayısı 1 milyon 693 bin, 2. doz uygulanan kişi sayısı 1 milyon 282 bin. Türkiye, şuanda yapış olduğu 84-85 milyon aşılama ile dünyada 8. Sırada. Bu şekilde aşı oranımızı en yüksek boyutlara taşımaya çalışıyoruz. Aşı tedarikindeki bütün sorunlar aşıldı. Şuan ülkemizde hem Sinovac hem de BioNTech aşısı yapılıyor.

 

İnegöl özeline gelindiğinde ilçemizde şuanda 1. Doz uygulanan kişi sayısı 128 bin 4. Toplamda İnegöl’de 2. Doz aşı sayısı 94 bin, 94 bin, 3. Doz aşılanan kişi sayısı 12 bin. Amacımız bir an önce aşılamayı arttırmak”

 

LÜTFEN AŞIMIZI OLALIM

Programda son olarak açıklamalarda bulunan İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ,

 

“Aşı kampanyası aslında iş dünyasının özellikle gündeme getirdiği bir konuydu. Konuyu kaymakamımız ile paylaştığımızda oda öncülük edebileceğini söylemişti. Biz iş dünyası adın kendisine teşekkür ediyoruz. Kovid-19 başlayalı 1.5 yıl oldu. Bu süreçte geçen zamanda birçok tecrübe edindik. Negatif tecrübeler edindik, can kaybı yaşadık, birçok sağlık sorunları ile karşı karşıya kaldık.  Tecrübeye istinaden de hareket etmek gerekiyor. Tüm halkımızın sorunu bu pandemi, bunun yanında iş dünyasında da birinci öncelikli sorun. Sağlık ne kadar birinci öncelikse, ekonomik hayat da sosyal hayat da o derece birinci öncelik. Bizler edindiğimiz tecrübelerden kaynaklanan sebeplerden dolayı, birçok esnafımız işyerini kapatmak zorunda kaldı, işçilerini çıkarmak zorunda kaldı. Maaşlarını ödeyemez noktaya geldiler ve yükümlülükleri olan ödemelerini aksatır duruma geldiler. Bu güzel bir şey değil. Ancak 1.5 yıldır bu tecrübeyi her kesim olarak yaşadık. Gördük ki aşılamalar çoğaldıktan sonra, aşının pandemiyi engellediğini, vaka sayılarını düşürdüğüne de şahit olduk. Biz de iş dünyası olarak, ekonomimizin devam etmesi noktasında, işyerlerimizin kapanmaması noktasında aşı kampanyasına birinci öncelikte önem veriyoruz. Kampanyayı çok ciddi bir şekilde destekliyoruz. Buradan vatandaşlarımıza sesleniyoruz; sağlık hayatımızın, iş düzenimizin aksamaması için işyerlerimizin kapanmaması için aşılamamızı bir an önce gerçekleştirmeliyiz. Aşılamayı öteleme gibi kararlara varmamalıyız. Lütfen aşımızı olalım”

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş