İnegöl’de yaşayan Ahıska Türkleri, Ukrayna – Rusya gerilimini tedirginlikle takip ediyor

Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde artan gerilim, Türkiye’de yaşayan Ahıska Türkleri tarafından yakından takip ediliyor. 9 Yıl önce Ukrayna’nın Nikolaev şehrinden gelerek İnegöl’e yerleşen Halide Muradova (41), ailesinin Ukrayna’da yaşadığını ve bu nedenle tedirgin olduklarını ifade etti.

Yayınlama: 24.02.2022
977
A+
A-

Dünyanın yakından takip ettiği Ukrayna – Rusya gerilimi, Türkiye’deki Ahıska Türkleri tarafından da yakından takip ediliyor.

 

Ukrayna’da gerilime neden olan Donbas bölgesinin yanı sıra, Rusya’nın Kırım üzerinden Ukrayna’ya girebileceği olasılığı üzerinde duran Ahıska Türkleri, bölgede yaşayan akrabaları ile görüştüklerini ve tedirginliğin sürdüğünü ifade etti.






DATÜP İcra Komitesi Başkanı Mehmet Taş, 2 çocuğu ile 9 yıl önce Ukrayna’nın Nikolaev şehrinden gelerek İnegöl’e yerleşen Halide Muradova’u ziyaret etti.
 

‘Rusya, Ukrayna’ya girmek isterse Kırım’dan girecek olursa, birinci sınır Kherson. Kherson’da da akrabalarımız yaşıyor’

Yaklaşık 9 yıl önce Ukrayna’dan gelerek İnegöl’e yerleşen Halide Muradova, gerilim nedeni ile tedirginliklerini devam ettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

 

“Benim annem babam Ukrayna’da. Nikolaev şehrinde yaşıyor. Şuanda sıkıntılı yer Lugansk sayılıyor. Ailemin olduğu yere 5-6 saatlik mesafede ama bizimkilerin yaşadığı bölge de tehlikeli yer sayılıyor. Çünkü Kherson da bize yakın. Rusya, Ukrayna’ya girmek isterse Kırım’dan girecek olursa, birinci sınır Kherson. Kherson’da da akrabalarımız yaşıyor. Kherson ile Nikolaev arası 2-3 saatlik yol ama Kherson da bize yabancı değil. Orada yaşayanlar da bizimkiler. Halalarım, amcalarım orada”

 

Yaklaşık 2 gün önce Ukrayna’da yaşayan ağabeyi ile son durumu görüştüğünü belirten Moradova,

 

“Birkaç gün önce abimle konuştum. ‘Hayat yok gibi’ diyor. Çalışmaların, iş hayatının durdurulduğunu söylüyor. Şehir merkezinde sadece birkaç yerin açık işyerinin olduğunu söyledi. İnsanların hayata dair heves kalmamış. Şuanda öyle bir durumdalar” diye konuştu.

 

‘Bölgede birkaç yer belirlemiş, savaş olursa buraya saklanabilirsiniz diye ama o da korkulu bir eski bina’

 

Ukrayna devletinin ailesinin yaşadığı yerlerde sığınak olarak bazı bölgeleri belirlediğini de aktaran Moradova,

 

“Ukrayna devleti ailemin bulunduğu bölgede birkaç yer belirlemiş, savaş olursa buraya saklanabilirsiniz diye ama o da korkulu bir eski bina. Bodrum katı varmış, orada saklanabilirsiniz diye bir yerleri hazırladıklarını duydum” diye konuştu.

 

Daha önce Donbas bölgesinde bulunan Ahıska Türklerinin tahliye edilerek Erzincan’a yerleştirildiğinin hatırlatılması üzerine Moradova şu ifadeleri kullandı:

 

“Keşke başkanımız bir çaresini bulup Kherson ve Nikolaev’de yaşayan Türkleri de buraya getirse. Çünkü başka ülkelerde de Ahıska Türkleri var ama şuanda en sıkıntılı yer Ukrayna”

 

‘Oradaki halkımız endişeli bir bekleyiş içerisinde’

 

DATÜB İcra Komitesi Başkanı Mehmet Taş ise, Ukrayna’da yaşayan Ahıska Türklerinin endişeli bir bekleyiş içinde olduğunu belirterek,

 

“Oradaki halkımız endişeli bir bekleyiş içerisinde. Ben bugün hatta Dünya Ahıska Türkleri Birliği Ukrayna Temsilcimiz Marat Rasulov bey ile de görüştüm. O da şuan için bir sıkıntı olmadığını. Ama herhangi bir sıkıntı durumunda, geçtiğimiz günlerde büyükelçimizi ziyaret etmişti. Cumhurbaşkanımız da gerekli açıklamaları yapmıştı. Herhangi bir sıkıntı durumunda oradaki Türk vatandaşlarımızı tahlişye etmek için elimizden gelen herşeyi yapacağız. Oradaki büyükelçimiz de Marat beye şunu söylemiş; “Hava sahası açık olursa, hemen uçakla tahliye edebileceğiz. Hava sahası kapalı olursa da güzenli bölgelere alarak kimsenin zarar görmemesi için Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak yapacağız” demiş” diye konuştu.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın da süreci yakından takip ettiğini belirten Taş, şu ifadeleri kullandı:

 

“Birkaç yıl önce yine sıkıntılı süreçten geçti insanlarımız. Korkulu bir bekleyiş olduğunu hissediyoruz. Fakat hiç kimse endişe etmesin ki Dünya Ahıska Türkleri Birliği olarak genel başkanımız sürekli irtibat halinde, gerek Cumhurbaşkanımız ile gerek İbrahim Kalın bey ile gerek Ukrayna temsilcimiz ile. Halkımızın gerektiğinde tahliyesi için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Burada ben başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, genel başkanımıza, İbrahim Kalın beye, bizlere destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum”

 

Taş, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

 

“Oradan gelecek insanımız kalmıştı. En son TOKİ ile görüşmelerimizde ilave konutlar yapılacaktı.  Orada ek liste hazırlamıştık. O bölgeden gelecek ailelerimiz zaten vardı. Onun tamamlanmasını bekliyorduk fakat, Allah göstermesin böyle bir sıkıntılı süreçte oradaki insanlarımızın tahliyesi için tüm çalışmaları yapıyoruz, yapacağız da zaten”

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş