Uyuşturucu Kullanımı Ve Kaçakçılıkla Mücadele Günü kapsamında İnegöl Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren İNGADEM’in genel işleyişi hakkında, farkındalık oluşturmak için, kurum tanıtımı ve raporlama verileri yayınlandı. Bu kapsamda İNGADEM’in tanımı ve faaliyet alanları anlatılırken, verilen hizmetin niteliğinin önemine dikkat çekildi.
Raporlama ve genel işleyişle ilgili şu bilgilere yer verildi. “Aile içi problemleri olan, yetişkin insanların ve madde bağımlılarının ücretsiz danışmanlık almaları ve madde bağımlısı gençlerimizin hayata kazandırılması ve maddeden uzak tutulması için kurulmuş bir birimdir. 5 Nisan 2016 tarihinde açılışı gerçekleştirilen Aile Danışmanlık Merkezi İnegöl Belediyesi bünyesinde bir sosyolog ile hizmete başlamıştır. İnegöl Belediyesi’nin Sosyal Belediyecilik anlayışı çerçevesinde oluşturulan Aile Danışmanlığı Birimi; İnegöl’de yaşayan vatandaşlara, aile içerisinde yaşayan kişiler arasında sorunların olabileceği konusunda, tüm aileyi etkileyen kronik hastalıklar, ölüm, aileden birinin evden ayrılması gibi konularda aile bireylerine destek verme amacı taşımaktadır.”
AİLE DANIŞMANLIĞI HİZMET ALANLARI
Anne-baba ile çocuk ilişkileri, bireysel problemlere çözüm olmak, boşanma sürecindeki kişilere destek vermek, anne-baba ilişki ve iletişim problemleri, çatışmalar, flört ve aldatma problemlerinin yanısıra, Aile Danışma Birimi tarafından; alkol, madde bağımlılığı (bonzai-selvia-extazi-metan-tetamin vb. gibi) olan bireylere de terapi verilmektedir.
RAPORLAMA VERİLERİ AÇIKLANDI
2016 yılından itibaren hizmetine devam eden Aile Danışmanlık Merkezi 2017 yılına kadar yetişkinlere, gençlerimize, 269 aileye ve 6 madde bağımlısı vatandaşımıza hizmet vermiştir. 2018 yılında kurumun İNGADEM yani İnegöl Belediyesi Gençlik ve Aile Destek Merkezi olarak ismi değiştirmiştir. İngadem; 1 Sosyolog ve Aile Danışmanı, 1 Klinik Uzman Psikolog, 1 Güvenlik Görevlisi ve İdari görevli olmak üzere 3 kişi ile hizmet verilmektedir. 2018 yılı içerisinde İnegöl Belediyesi Personeli , Halk Eğitim Merkezi , özel ve devlet okullarındaki veli ve öğretmenlerine madde ve madde bağımlılığı üzerine seminerler verilmiştir. 2019 yılı 5 aylık görüşülen danışan sayısı 247 kişi, 239 Aile, çocuk, yetişkin, genç ve 8 bağımlı vatandaşımıza hizmet verilmiştir.
FARKINDALIK OLUŞTURMAK GEREKİYOR
Konuyla ilgili açıklama yapan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban; “2016 yılında açılan ve çalışmalarını sürdüren kurumumuz İNGADEM ismiyle 01.01.2018 tarihinden itibaren ilçemiz Orhaniye Mah. Çevre Sk.No:11 / 1 Belediye mülkiyetindeki binaya taşınıp burada hizmet vermeye başlamıştır. Günlük toplam da 12 vatandaşımıza hizmet verilmektedir. Aile danışmanlığından, madde bağımlılığı terapisine kadar aile hayatını etkileyen iletişim sorunlarından, kişi odaklı sorunlara kadar bir çok alanda hizmet sağlıyoruz. Farkındalık oluşturmak zorundayız. Temennimiz; içinde yaşadığımız şehirde derdi, sıkıntısı olan kimsenin kalmaması yönünde. Belediye olarak üstümüze düşeni gayretle yapmaya çalışıyoruz” dedi.
VATANDAŞIMIZIN HER ZAMANINDA YANINDAYIZ
Konuşmasında raporlama verilerine yer veren Taban; “Bugüne kadar 842 aile, yetişkin ve gençlerde olmak üzere, 27 madde bağımlısı vatandaşımıza hizmet verilmiştir. Bizler istişare etmeyi seven bir milletiz. Sorunlarımıza birlikte çözümler arıyoruz. Özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin gelişimlerine, kötü alışkanlıklar edinme noktasında zarar görmelerine razı olamayız. Tüm ailelerimizi duyarlı olmaya davet ediyorum. İnsani olguların olduğu her yerde belediyenin elinin olması gerekir. Sosyal belediyecilik anlamında vatandaşın her sorununa cevap vermeye çalışıyoruz. Bu anlamda merkezimiz danışmanlık ve madde bağımlılığı konusunda hizmetlerine devam ediyor. İnegöl Belediyesi olarak her yaştan vatandaşımızın, her alanda yanında olmaya gayret ediyor, çalışmalarımızı da bu yönde şekillendiriyoruz.” İfadesinde bulundu.