Milli Eğitim Bakanlığı tarafından esnaf olarak çalışıp, kalfa ya da usta unvanı almak isteyenler için yapılan yeni düzenleme, Mesleki Eğitim Merkezi görevlileri tarafından Esnaf Odalarının başkanlarına anlatıldı.
Besler Et Mangal’da düzenlenen ve Esnaf Oda Başkanlarının katıldığı yemeğin ardından bir konuşma yapan Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Yılman, 2 Ekim 2017 tarihinde 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu hükümlerine göre yapılan değişikliklerle 27 alan ve 142 meslek dalında çalışan, kalfalık ya da ustalık belgesi bulunmayanlara yönelik hükümlerin belirlendiğini belirterek, “Mesleki Eğitim Merkezlerine sınav kayıtları için başvuracaklar arasından kayıt şartlarını sağlayanlar sınavlara alınacak. Bu yönergeyle, esnafın daha çabuk ve pratik şekilde, önceden öğrendiklerini belgeye dönüştürmesine imkan tanınıyor. Daha önceki yıllarda çalışmış olduğu alanla ilgili ilkokul ve ortaokul mezunlarından toplam 11 yıl, lise mezunlarından ise 8 yıl SGK’dan hizmet dökümü isteniyordu. Şimdi bu şartlar çalışan esnaflarımız için esnetildi. Kalfalık belgesi almak isteyenlerden alanıyla ilgili bir günlük SGK girişi, ustalık belgesi almak isteyenlerden ise 5 yıl SGK hizmet dökümünü getirenler ve istenilen şartları sağlayanlar sınavlara girebilirler” şeklinde konuştu.
KAYIT ŞARTLARI
Kayıt şartlarını anlatan Yılman, “Kalfalık kayıt şartları; sınavlara başvuru yapabilmek için en az 22 yaşını bitirmiş olmak gerekir. Ortaokul mezunu olmak veya 1996 -1997 Eğitim öğretim Yılından önce mezun olanlar için ilkokul diplomasına sahip olmak. Herhangi bir işyerinde bir meslek dalında çalıştığını sosyal güvenceyle belgelendirmek. Sınav döneminin başlangıcından en az bir ay öncesine kadar Mesleki Eğitim Merkezine müracaat etmek. Ustalık kayıt şartları ise; 5 yıl aynı işi yaptığını sosyal güvencesiyle (SGK) belgelendirmek. Prim döküm belgesine göre mesleğiyle ilgili çalıştığını belgelendiremeyenler, işveren tarafından o meslek dalında çalıştığının onaylanması durumunda beyana göre ustalık sınavlarına girebileceklerdir. Ustalık ve Kalfalık Sınavları 2018 yılı Şubat ayında yapılacak olup, müracaatların 15 Aralık 2017 tarihine kadar İnegöl Mesleki Eğitim Merkezine yapılması gerekmektedir” diye konuştu.
SURİYELİ ÇALIŞANLARIN BELGELENDİRİLMESİ
Yılman, “Ülkemizde bulunan Suriyeli vatandaşlarımıza meslek edindirme ve öğrendikleri mesleklerde belgelendirme yapmak için onlara da bir kolaylık sağlandı. Ülkemizde bulunan geçici koruma altındaki 19 yaş üstü Suriyelilerin Mesleki Eğitim Merkezlerine çırak öğrenci olarak kayıtlarında; eğitim durumunu belgelendirenler için Okuma-Yazma 1. Kademe Seviye Tespit Sınavından başarılı olmaları veya Türkçe Seviye A1 kurs programına kayıtlı olmaları şartı ile kurs sonu beklenmeden kayıt süresi içerisinde kayıtları Mesleki Eğitim Merkezine yapılmaktadır. Eğitim durumunu belgelendiremeyenler için Türkçe Seviye A2 kurs programına kayıt yaptırmaları yeterlidir. Ayrıca 19 yaş üstü Suriyeli vatandaşlarımızı Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt yapmaları için bekliyoruz” şeklinde konuştu.