İnegöl Odun ve Kömürcüler Derneği Başkanı Ziya Turan, kömür fiyatları ile ilgili açıklamalarda buldu. Turan yaptığı açıklamada, dolardaki yükseliş nedeniyle kömür fiyatlarına bu yıl yüzde 7-8 arasında zam yapıldığını belirtti.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Odun ve Kömürcüler Derneği Başkanı Ziya Turan, “Hakiki Soma Kısrakdere kömürü şuan 750 lira. İthal kömür ise şuan 850 lira. Dolardaki yükseliş nedeniyle kömüre zam yapılmıştı. Bu nedenle sezon yüzde 7-8 arasında bir zamla açıldı. İlerleyen günlerde yine zam gelmesi bekleniyor. Bu nedenle vatandaşlarımıza erken davranmaları konusunda uyarmak istiyoruz. Vatandaşlarımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığının izni olan kömürleri kullansınlar. Her kömür ithal değildir. İçine değişik kömürlerde konuluyor. Fiyatlar düşük gösteriliyor. Kesinlik o fiyatlara, o kömürler verilmez. Vatandaşlarımıza kaliteli ve markalı kömürleri almalarını tavsiye ediyoruz.İnegöl Belediyesinin ve ilçe halkımızın kaçak kömür konusunda duyarlı olmasını istiyoruz. İl Çevre ve Orman Müdürlüğünden yetkili belge ve Katı Yakıt Satış Belgesi olmayanlardan kömür almamalarını istiyoruz. Bu konuda Bursa İl Mahalli Çevre Kurulu kararı var. Ayrıca tüp gaz, çimento, tuğla, kum satışı yapılan yerlerde kömürde satılıyor. Ayrıca bazı marketlerde de kömür satışı yapıldığını görüyoruz. Bursa İl Mahalli Çevre Kurulu kararı gereği buralarda kömür satışının yapılması yasaktır. Bu konuda İnegöl Belediyemizin gereğini yapmasını istiyoruz. Tunçbilek kömürünün kükürt oranı yüksek. Kaçak yollarla İnegöl’ümüze giriyor ve satışı yapılıyor. Hava kirliliğini tehdit eden bir unsurdur. Bu konuda yetkilileri daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri yüzünden köylerimize kömür satamıyoruz. Ne yazık ki, kooperatifin ilaç ve gübre gibi çiftçinin faydasına olacak şeyler satmak yerine kömür ve şeker satmaya başladı. Gemilerle ucuz ucuz ne olduğu belirsiz kömür getiriyorlar. Vatandaşlara ucuz diye satılıyoruz. Ayrıca sadece üyelerimize satıyoruz deniliyor ama herkese satıyorlar. Ucuz olduğu içinde vatandaş bizden almıyor. Bu konuda çok üzgünüz ve mağdur oluyoruz. Bir türlü çözüm bulunamıyor. İlgili yerlere itirazlarımızı da yaptık ama çözüm bulamadık. Tarım kredi kooperatifleri ekmeğimize taş koyuyor” şeklinde konuştu.
KAÇAK KÖMÜR DENETİMİ YAPILMALI
Sezonun başlamasıyla İnegöl’e kaçak kömür girişinin hızlandığını ifade eden Turan, “Satışı yasak olan tunçbilek kömürler ilçemize girmeye başladı. Özellikle köylerde satılmaya başlayan tunçbilek kömür tonu 400 lira olması nedeniyle vatandaşlar da rağbet gösteriyor. Bu kömürün kükürt oranı yüksek. Hava kirliliği konusuna çözüm bulmaya çalışan yerel yöneticilerimiz öncelikle bu kaçak kömürün ilçemize girişini engellemeliler. Bu konuda daha fazla denetim yapmaları gerekiyor” dedi.