Kariyer günleri semineri

Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksek Okulu ve İŞKUR İnegöl Hizmet Merkezi işbirliğinde Kariyer Günleri kapsamında Yüksek Okul öğrencilerine yönelik olarak seminer düzenlendi.

Yayınlama: 11.04.2018
693
A+
A-

Dün saat 11.00’da İMYO Konferans Salonu’nda düzenlenen programa konuşmacı olarak katılan İŞKUR İnegöl Hizmet Merkezi İş ve Meslek Danışmanı Songül Karatepe İŞKUR’un faaliyetleri ve İş Başı Eğitim Programı konularında, MARTEKS Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Cinoğlu ‘Dış Ticaret, İthalat ve İhracat Sektörü’ konularında, WELTEW Mobilya İnsan Kaynakları Müdürü Turgay Dede ve İnegöl Meslek Yüksek Okulu İşletme Yönetimi Program Başkanı Dr. Gül Uysal ise Özgeçmiş (CV) Hazırlama ve İş görüşmesi konularında bilgilendirmelerde bulundu.

 

Programın açılış konuşmasını yapan İŞKUR İnegöl Şubesi Müdürü Ahmet Baştürk, “Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) iş arayan ve işvereni bir araya getiren, onların temasını sağlayan kamu istihdam kuruluşudur. Son yıllarda ülkemize ve halkımıza hizmetleri sürekli artıyor, yoğunluk kazandı. Son yıllarda özellikle üniversite öğrencilerine yönelik de birçok programlarımız açılıyor. İŞKUR’a mutlaka uğrayın, kaydınızı yapın. Hatta internet üzerinden de kendiniz kayıt yapıp bizim programlarımızdan faydalanabilirsiniz. Öğrenciler için ekonomik imkânlar son derece önemlidir. Aileleriniz sizin için büyük çaba sarf ediyorlar. İŞKUR’un da bu konuda katkısının bulunduğunu bilin. Yaz dönemlerinde veya staj dönemlerinizde bize uğrarsanız, hangi işverenlerle buluşursanız buluşun sizin günlük yevmiyenizi vermeye hazırız. Bize uğrayın, cebinize harçlığınızı biz koyalım” dedi.






 

MARTEKS Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Cinoğlu, “Bir ihracat elemanını alırken çok çok iyi derecede İngilizce bilmesine, akıcı konuşabilmesine, mümkünse ikinci bir dil bilmesine önem veriyoruz. Cevap hayır ise görüşme biter. İngilizceyi çok iyi öğrenin. İngilizcesi olmayan bir genç bundan sonra çok sıkıntı çeker. İşim gereği çok yurtdışına çıkıyorum, bir Alman ile konuşurken İngilizce biliyor musun diye sormak çok ayıpmış. İngilizceden sonra en önemli İspanyolca geliyor. Aşağı yukarı 500 milyon İspanyol nüfusu var dünyada… Çince de önemli bir dil haline geldi. İhracat işinde 2 ana süreç var. İlki ihracatı yönetebilmek ve pazarlamasını yapabilmek, ikincisi ise ihracatın uygulama kısmıdır, satışı yapılmış ürünlerin yurtdışına sevk işlemlerini yapabilmektir. Dolayısı ile eleman alırken sorgulanması gereken özellikler, ihraç edilen ürünü tanımak, ihracatın geliştirilmesi düşünülen bölge ile pazar bilgisine sahip olmak, masa başı ve saha araştırmaları yapabilme ve hedef ülke belirleme, belirlenen hedef pazarlarda mevcut potansiyel hedef müşterilerle kontak kurabilmek, sözlü ve yazılı iletişimi kuvvetli temsil, müzakere ve ikna yeteneklerine sahip olmak, satış yapılacak bölge, ülkenin kültürünü ve tercihlerini biliyor olmaktır. Mevcut ihracatın sürdürülebilir olması için neler yapılması gerektiğini biliyor olmak, araştırmacı olmak, ihracatı yapılan ürün ve geleceğiyle ilgili öngörü ve vizyon sahibi olmak, detaylara önem vermek, sorumluluk sahibi olmak, yaptığı işe tam konsantre olmak, sipariş alma, aldığı siparişi üretim birimlerine aktarma, üretim ile siparişin müşteriye ulaştırılması arasındaki süreçleri koordine etme kabiliyetine sahip olmak, fuar kültürüne sahip olmak gerekir. Fuarlar çok önemli hale geldi. Her yıl dünyada 5 fuara katılıyoruz. Fuar öncesi, sırası ve sonrasında neler yapılacağını iyi bilmek gerekir. Müşteri tercih ve davranışları iyi değerlendirilmeli. Satış, pazarlama, ithalat, ihracat teknikleri konularında yeterli eğitimleri almış olmak gerekir. İthalat sürecindeyse ilgili ürünü doğru ve uygun fiyatta tedarik edebilmesi için satın alacağı ürün ve ithal edileceği ülke ve bölge hakkında yeterli bilgiye sahip olmak gerekir. Gümrük ve banka işlemleri için iyi bir dokümantasyon bilgisine sahip olmak, gerekli evrak ve belgeleri çok iyi tanımak gerekir. İthalat yapılan bölge ve ülkeye göre evraklar değişkenlik gösterebilir. Gümrük mevzuatını iyi bilmek gerekir. Ürün pazar bilgilerini devamlı güncel tutmalısınız. Takım çalışmasına uyumlu olmalısınız. Öğrenmeye açık, dürüst, çalışkan, ahlaklı ve prezentabl olmak gerekir. Satış elemanı firmanın görünen yüzüdür, müşteri üzerinde gerekli etkiyi bırakabilmek için hedef kitlenin zevklerini iyi analiz edebilmelidir. İşin dışındaki konularda da genel kültür seviyesi yüksek ve güler yüzlü olmalıdır. Bunların yarısı var ise işe alabiliriz, gelin başlayın” diye konuştu.

 

Ardından söz alan WELTEW Mobilya İnsan Kaynakları Müdürü Turgay Dede ve İnegöl Meslek Yüksek Okulu İşletme Yönetimi Program Başkanı Dr. Gül Uysal, Özgeçmiş (CV) Hazırlama ve İş görüşmesi konularında bilgilendirmelerde bulundular.

 

Program, İŞKUR İnegöl Hizmet Merkezi Müdürü Ahmet Baştürk ve Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Mürsel Alper karşılıklı teşekkür belgelerini ve plaketlerini takdim etmeleriyle son buldu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş