İnegöl Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Melih Uçaravcı, 2022 yılı ile ilgili öngörülerini gazetemizle paylaştı. İnegöl’de alternatif konut yapımı için alanların bulunduğunu belirten Uçaravcı, bu alanların değerlendirilmemesi beraberinde kaosu getireceğini belirterek, “Şehrimizde alternatif bölgeler mevcut durumda.
. Yeni İnegöl, Yeniceköy Mahallesi ve Cerrah Mahallesinde konut yapılabilecek arazi rezervlerimiz bulunmakta. Fakat bu bölgelerle ilgili altyapı, üstyapı ve sosyal yaşam alanlarının hızlı bir şekilde faaliyete geçirilmesi gerekmekte. Yoksa 2022 de az da olsa rahatlamanın arkasından tam bir kaosla karşı karşıya kalınabilir. Nüfusu düzenli bir şekilde büyütmek için de ikame amaçlı konutları üretmek zorundayız. Ekonomik daireler üretmek zorundayız” dedi.
‘Sanayicimiz çalışanları için müteahhitlere lojmanlar ürettirmeli’
İnegöl sanayisinde eleman sıkıntısının yıllardan beridir devam ettiğini belirten Uçaravcı, sanayicilerin müteahhitlerle bir araya gelerek bu konuları konuşmalarını tavsiye etti. Sanayicilerin çalışanları işçin lojman üretmesi gerektiğini belirten Uçaravcı, “Hızla büyüyen sanayimiz çalışan bulma problemi yaşıyor. İlerleyen günlerde çok daha ciddi problemler yaşayacağımızı öngörülüyoruz. Sanayicimiz çalışanları için müteahhitlere lojmanlar ürettirmeli. Yoksa büyüyen İnegöl’ün ayağındaki prangaları söküp atamaz. Yükselen İnegöl’ü aşağı çekeriz. Hem vatandaşlarımızdan hem de sanayicimizden bu yıl konut alıp kiraya vermelerini hatta müteahhitlerle anlaşmalar yapıp, yeni bölgelerde çok daha fazla konut üretmeleri için gazeteniz aracılığı ile destek istiyoruz” dedi.
İnegöl Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Melih Uçaravcı, emlak sektörünün 2022 yılı için beklenti ve öngörülerini gazetemiz ile paylaştı.
Birçok konuda önemli noktalara değinen Uçaravcı, İnegöl’de acil olarak alternatif alanlarda ekonomik konutların yapılması gerektiğini belirtti.
KONUT İLANLARINDA CİDDİ DÜŞÜŞ
İnegöl Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Melih Uçaravcı, İnegöl’deki konut ilanlarının yarı yarıya düştüğünü belirterek, şu ifadeleri kullandı;
“İçinde bulunduğumuz son 2 yılda pandemi döneminde ki alışkanlıklarımız ciddi anlamda değişti. 2020 yılı içinde İnegöl merkezde ikamet eden tüketiciler, pandemi sürecinde sokağa çıkma yasakları yaşaması sonucu artık site içi, sosyal yaşam alanları çok daha gelişmiş konutlara yönelmeye başladı. Bu durum sonucunda da piyasalarda arz talep dengesi kırıldı ve fiyat artışlarıyla karşı karşıya kalındı. Bu dengenin 2022 yılının 2. çeyreğinin sonunda az da olsa üretim artığı için düzene gireceğini düşünmekteyiz. Fakat şu an yeni üretilen konutlarda enflasyon sonucu ciddi anlamda maliyet artışlarıyla karşı karşıya kalınmakta, süreç bu şekilde devam ederse önümüzdeki günlerde konutlar satışlarında fiyatların artacağını ön görmekteyiz. 2021 yılının başlangıcında İnegöl’de en yaygın şekilde kullanılan ilan sitelerinde 1200 civarı olan konut ilanı, şu an 650 gibi rakamlara geriledi”
TOKİ SORUNLARI ERTELEYECEK AMA KALICI ÇÖZÜMLER ÜZERİNDE DURULMALI
Her sorunun bir çözümü mutlaka olduğunu belirten Uçaravcı, konut sektöründe üretilen konut sayısının artan nüfusa göre yarı yarıya kaldığını belirtti. TOKİ’nin devreye girmesi ile 2022 yılında az da olsa sıkıntıların erteleneceğini öngördüğünü belirten Uçaravcı, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:
“Çözümsüz hiçbir şey yoktur ama inşaat sektörü, termini uzun olan bir sektör. Bir konut projesi başlanmasıyla bitmesi arasında tahmini 15-18 ay arasında bir zaman alıyor. 2018-2019 mali durgunluğunda müteahhitlerin üretimi yavaşlatmaları sonucu 2020 yılında TÜİK verilerine göre İnegöl de 2350 adet konut üretimi gerçekleşti. İnegöl de ki göç, evlenme, boşanma, kırsaldan merkeze göç gibi rakamların analizi yapıldığında, her yıl en az 5 bin konut ihtiyacına karşılık ne yazık ki yarı yarıya üretim gerçekleşti. 2022 yılında üretim açısından ciddi anlamda artış olacağını, ayrıca Belediyemizin girişimleriyle tamamlanacak olan TOKİ’nin faaliyete geçmesiyle az da olsa sıkıntıları ileri ötelenebileceğini düşünüyoruz. Ama ötelemeyle bu duruma kalıcı bir çözüm bulamayız. Kalıcı çözüm istiyorsak şuan doluluk oranı %90’lara yaklaşmış İnegöl merkez, %75 -%80 bandında olan Alanyurt ve Ertuğrulgazi mahallelerine alternatif olacak yeni konut bölgeleri bulmamız gerekmektedir”
BİR ÇOK NOKTADA ALTERNATİF KONUT ALANLARI VAR
İnegöl’de yeni konut alanları ile alternatif birçok nokta olduğunu belirten Uçaravcı, ekonomik konutların üretilmesi gerektiğini belirterek;
“Şehrimizde alternatif bölgeler mevcut durumda. Yeni İnegöl, Yeniceköy Mahallesi ve Cerrah Mahallesinde konut yapılabilecek arazi rezervlerimiz bulunmakta. Fakat bu bölgelerle ilgili altyapı, üstyapı ve sosyal yaşam alanlarının hızlı bir şekilde faaliyete geçirilmesi gerekmekte. Yoksa 2022 de az da olsa rahatlamanın arkasından tam bir kaosla karşı karşıya kalınabilir. İnegöl, ekonomisi, nüfusu, sanayisi çok hızlı gelişen bir şehir. Buna hepimiz ayak uydurmak zorundayız. Sanayinin büyüme hızı nüfusa yansıyor. Nüfusu düzenli bir şekilde büyütmek için de ikame amaçlı konutları üretmek zorundayız. Ekonomik daireler üretmek zorundayız” dedi.
‘Ekonomik dairelerden bahsettiniz, peki son günlerdeki kiralık daire fiyatlarıyla ilgili ne söylemek istersiniz? Malum hızlı artıştan dolayı ciddi anlamda bir tepki var’ sorusuna, Uçaravcı şu ifadelerle cevap verdi:
“Son günlerde kiralık daire fiyatlarının hızla artışından dolayı dem vuruluyor. Fakat konut fiyatları senelik %60’a yakın artış gösteriyor. Haliyle mülk sahipleri de amortisman hesabı yapıp kiralarında artış talep ediyor. Türkiye’de İnegöl nüfusuyla orantılı başka şehirlerde yaptığımız araştırmalara göre İnegöl de ki kiralık dairelere göre 10 kat daha fazla kiralık daire seçeneği bulunmakta. Bir de bu tarafından bakılınca mülk sahipleri kiralarda arz talep bozukluğundan dolayı fiyat artışı yapıyor. Biz bu probleme çözüm olsun diye yatırımcıların konut alıp kiraya vermelerini öneriyoruz. Hızla büyüyen sanayimiz çalışan bulma problemi yaşıyor. İlerleyen günlerde çok daha ciddi problemler yaşayacağımızı öngörülüyoruz. Sanayicimiz çalışanları için müteahhitlere lojmanlar ürettirmeli. Yoksa büyüyen İnegöl’ün ayağındaki prangaları söküp atamaz. Yükselen İnegöl’ü aşağı çekeriz. Hem vatandaşlarımızdan hem de sanayicimizden bu yıl konut alıp kiraya vermelerini hatta müteahhitlerle anlaşmalar yapıp, yeni bölgelerde çok daha fazla konut üretmeleri için gazeteniz aracılığı ile destek istiyoruz”
Alternatif bölgelerdeki arazi fiyatlarına da değinen Uçaravcı, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:
“Yeni bölgelerdeki arazi fiyatlarımız da ne yazık ki düşük değil. Gönül ister ki İnegöl de yeni planlar hazırlanıp daha alternatifler oluşturulsun, her bütçeye göre arazilerimiz olsun. Şuan yatırımcı arsa almak istiyor. Fakat fiyatlar altyapı olmamasına rağmen ciddi anlamda yüksek diyebileceğimiz seviyelerde. Alternatifler artmadığı sürece de fiyatlar durmayacak ve yükselmeye devam edecek. Ev alma hayali olan insanların gün geçtikçe hayalleri maalesef ki suya düşer duruma geliyor. Malum, biliyorsunuz insanların en önemli ihtiyaçları arasında barınma geliyor. İnegöl ya büyüyecek ya da nefessiz kalıp ivme kaybedecek. Gün geçtikçe sıkış tepiş olan şehir merkezimizde, trafik sorunları artacak ve yaşanmaz hale gelecek. Sözlerimin sonuna gelirken tekrar dile getirmek istiyorum; bu konuyla ilgili çözümlere ulaşabilmek için ortak akılla ivedilikli bir şekilde, ehil insanların hazırladığı, yeni planlı bölgeler hazırlamak zorundayız. Yeni bölgelerdeki altyapıları hazırlamak zorundayız. Daha çok üretim yapmak zorundayız. İnegöl’deki ekonomik büyümeye emlak sektöründe de aynı hızlı büyümeyle cevap vermek zorundayız”
HABER: SERHAT ÇİÇEK