İlçe Müftüsü Kazım Güzel, Türkiye Diyanet Vakfı ve Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliği ile 26 yıldır mazlum ve mağdur coğrafyalar için düzenlediği vekâletle kurban kesim programının bu yıl “Kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş” sloganı ile dünyanın dört bir yanında ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağını belirtti.
İlçe Müftüsü Kazım Güzel yaklaşan Kurban Bayramı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Müftü Güzel, “Kurban kelime anlamı olarak Allah’a yaklaşmak anlamına geliyor. Tabi ki kurban bir taraftan bizi Allah’a yaklaştırırken, bir yandan da ümmeti birbirine yaklaştırıyor. Hacılarımızın hacda kestikleri kurbanın adı hediye kurbanıdır. Halkımızın memleketlerinde kestikleri kurbanın adı da udhiye kurbanıdır. Bu bayrama udhiye bayramı yani kurban bayramı denir. Kurbanın hükmü Şafi, Maliki, Hambeli, mezhebine göre udhiye kurbanı sünnettir. Hanefi mezhebine göre de vaciptir. Kurbanın dini dayanağı Saffat Suresinin 107. Hac Suresinin 28., 34., 36., 37. ayeti kerimelerine dayanmakta, Hz. Peygamberimiz Muhammed (s.a.v.) uygulaması göz önünde bulundurularak bu şekilde haber verilmektedir. Hz. Peygamber Efendimiz gücü yettiği halde kurbanını kesmeyen bizim mescidimize yaklaşmasın demiştir. Akıllı, ergen, dinen zengin sayılan kimseler elbette mukim iseler Müslüman olarak kurban kesmeleri, Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre sünnettir. 80.18 gr altını olan kimse dinimizce kurban kesmelidir. Borçlunun kurban kesmesine gerek yoktur.”
BANKA KREDİSİ İLE KURBAN CAİZ DEĞİL
“Bir kimse eğer ki faize bulaşmayacaksa kredi kartı ile de kurban kesebilir. Taksitle kurban, rızaya dayandığı müddetçe, vaktinde yerine getirildiği müddetçe caizdir. Banka kredisi ile kurban almak caiz değildir. Kadınlar, erkekler zengin olan her kimse kurban kesebilir. Kurban kesim vakti genel olarak, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazından sonra başlar, Şafilere göre 4. günü dâhil, Hanefi mezhebine göre 3. Günü akşam vakti kurban kesim vakti bitmiş olur.”
KURBAN KESERKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
“Kurban keserken dikkat edilecek hususlar; usulüne göre kurbanın kesilmesi gerekir. Bu da yemek ve nefes borusu ile iki atar damarından en az birinin kesilmesi demektir. Hayvanın canı çıkmadan başını gövdesinden ayırmamak gerekir. Kurban edilecek hayvana eziyet çektirmeden kurban kesilmeli, çevre temizliğine dikkat etmeli, kimseyi rahatsız etmemeliyiz. Kurban keserken Allah’ın isminin anılması ve Enam Suresi 162. 163. Ayetler veya yine Enam Suresi 79. Ayetlerinin okunması ve Tekbir getirilerek kurbanın kesilmesi gerekir. Arife günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farz namazın ardından teşrik tekbiri getirmek kadın erkek her Müslümana vaciptir.”
KURBAN ETİ ÜÇE AYRILMALI
“Çokça sorulan sorulardan biri de Kurban etinin nasıl taksim edileceği konusudur. Kurban eti üçe ayrılmalı; üçte biri dostlarla yedirilmeli üçte biri ev halkına bırakılmalı üçte biri de fakirlere dağıtılmalıdır. Kurbanı kesecek kasaba verilecek ücreti, pay olarak kurbandan vermek caiz değildir. Kurban derisi ibadetin bir parçası olması hasebiyle kurbanın bir parçası olarak düşünülerek, değerlendirilmesi gerekmektedir. Kurban kesmek yerine sadaka verilemez. Kurban bizzat kesilmesi gerekir, sadaka ayrı bir ibadettir kurban kesmek ayrı bir ibadettir.”
KURBAN EDİLECEK HAYVANLARDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
“Kurban edilecek hayvanlardan deve için beş, sığır ve manda için iki, koyun ve keçi için bir yaşını doldurması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik bakımından eğer uygunsa, 6 aylık olsa bile, bir yaşını doldurmuş gibi görünüyor ise oda kurban olabilir. Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, azaları tam ve besili olmaları hem ibadet açısından hem de sağlık açısından önem arz eder. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin yarısı veya tamamı dökük hayvanlardan kurban olmaz. Fakat hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, kulağı delik, memelerinin bir kısmının olmaması kurban edilmesine mani teşkil etmez. Şafi mezhebinde hayvanın etini yağını ve sakatatını kusurlu hale getirecek derecedeki ayıplar, kurbanın sıhhatine engel teşkil etmektedir. Öz cümle ile kurban bir ibadettir, kurbanı ibadet şuuru ve bilinci ile yerine getirilmesi gerekir. Kurban edilecek hayvana elbette ki eziyet edilmeden ona saygı duyularak, kurban edilmesi gerekir. Ortak kesilen kurbanlardan hissedarlardan her birinin kurbanlarını aynı maksat için kesmiş olmaları gerekmez. Ortakların her biri ibadet niyeti ile katılmış olması kaydı ile birisi udhiye birisi akika, birisi adak kurbanı şeklinde kurbana ortak olabilir. Kurbanlık hayvan tartı ile alınabilir. Satın alınan kurbanlığın ölmesi durumunda, satın alan kişinin ekonomik durumuna göre farklı hüküm uygulanır. Şayet kişi varlıklı ise yenisini alır keser, eğer durumu yok ise tekrar alması gerekmez. Yolcu kurban kesmek ile mükellef değildir ancak kesmesi halinde sevabını almış olur. Durumu olan evli kadın ve erkek ayrı ayrı kurban kesmelidir. Sığır cinsi büyük hayvanların kurban edilebilmesi için en az iki kameri yılı bitirmiş olması gerekir. Karnında yavrusu olan hayvanların kurban olarak ta etlik olarak ta kesilmesi uygun değildir. Ancak bilmeden kesilmesi durumunda kurban ibadeti yerine gelmiş olur. Ölmüş bir insan için kurban konusunda ise dinimizde ölü kurbanı veya kabir kurbanı diye bir kurban yoktur. Ancak sevabı ölüye bağışlanmak üzere bir insan kurban keser ise onun sevabını da ona bağışlayabilir.”
KURBANINI PAYLAŞ, KARDEŞİNLE YAKINLAŞ
“Halkımıza özellikle duyurmak istediğim bir hususta her sene olduğu gibi Türkiye Diyanet Vakfı olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, 26 yıldır mazlum ve mağdur coğrafyalar için vekâletle kurban kesim programı düzenliyoruz. Bu sene de ‘Kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş’ sloganı ile yurtiçinde yoksullara kurbanını vekâlet yolu ile kestirmek isteyen kardeşlerimize inşallah vesile oluyoruz. Yurtiçi için 850 TL, yurtdışı için 625 TL olmak üzere son gün 20 Ağustos’a kadar, biz bütün kardeşlerimizi vekâlet yolu ile kurban kestirmek için müftülüğümüze ve verilmiş olan hesap numaralarımıza bu parayı yatırmalarını haber veriyoruz. Biz bu kurbanları gerçek manada emanete riayet ederek kesiyor, bütün kardeşlerimize de telefonla kesilen kurbanların nerede kesildiğini haber veriyoruz. Ben şimdiden tüm kardeşlerimin kurban bayramlarını Cenab-ı Hakk’a yaklaşmaya vesile olmasını diliyor, herkese sağlık afiyetler içerisinde huzur emniyet güven ile bir bayram geçirmelerini Cenab-ı Hak’ta niyaz ediyorum” ifadelerini kullandı.