İstanbul Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, sektörün 2021 Şubat ayındaki ihracatının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 7,87’lik bir artışla 478 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. Bu rakamın 312 milyon dolarlık bölümünü mobilyanın oluşturduğunu kaydeden Güleç, mobilya ihracatında lider ilk beş ülkeyi Almanya, ABD, Fransa, İsrail ve Irak olarak açıkladı.
Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü 2021 yılına hızlı başladığını şubat ayı ihracat rakamlarıyla bir kez daha ortaya koydu. Sektör, 2021 yılının şubat ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 7,77’lik bir artışla 478 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Söz konusu rakamdan mobilya sektörünün aldığı pay ise geçtiğimiz yıla oranla yüzde 8,29’luk bir artışla 312 milyon dolar oldu.
Sektörün 2021 Şubat ayı ihracat performansını değerlendiren İstanbul Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, pandemiye rağmen 2020 yılını mobilya kağıt ve orman ürünlerinin tamamında 5,5 milyar dolar olacak şekilde kapattıklarını, aşılamanın yarattığı iyimser havaya rağmen hala dünyanın olağanüstü bir süreçten geçtiğini ama sektörün dinamik bir şekilde yoluna devam ettiğini kaydetti. Güleç sektördeki pozitif durumu ve 2023 gerçekleşme beklentileri hakkında da bilgi vererek, “Sektör olarak ihracatta önemli bir performansa imza attık. Ekonomik anlamda beklentilerin yükseldiği 2021 yılında büyüme tahminlerinin de pozitif yönde seyretmesi sektörümüzü olumlu etkiledi. Bu pozitif bakış 2023 hedefimiz olan 10 milyar dolara ulaşmak için oluşturduğumuz strateji kapsamında bizi daha da umutlandırıyor. Bugün mobilya tarafında dünyanın 8. büyük ihracatçısı durumda bulunuyoruz, ilerleyen aylarda da artışın süreceği inancıyla dünyanın en önemli beş tedarikçi ülkesinden biri haline gelebileceğimizi biliyoruz” dedi.
ABD’DE TASARIM MERKEZİ ÖNEMLİ GÜNDEM MADDEMİZ
Şubat ayı ihracat rakamlarında mobilya sektörü özelinde lider beş pazarının Almanya, ABD, Fransa, İsrail ve Irak olduğunu açıklayan Güleç, hızla derinleştikleri pazarlardan Amerika ve Avrupa’da stratejik çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti. Güleç, Hollanda ve Romanya pazarlarında da hızla yükseldiklerini dile getirerek Avrupa ve Amerika gibi öncelikli pazarlarda kilogram başı ortalama mobilya fiyatının 3 doların üzerinde olduğunu ancak; katma değeri yüksek, tasarımı yönü daha da güçlü, inovatif ürünlerle bu rakamı yukarı çıkarmak istediklerinin altını çizdi. 2020’de yüzde 16’lık büyüme yakalanan ABD pazarındaki çalışmaların 2021 yılında genişleyerek büyüyeceğini belirten Güleç, sözlerini şöyle sürdürdü; “40 milyar dolar ile dünyanın en büyük mobilya ihracatçısı olan ABD’de tasarım merkezlerinde merkezler açmayı planlıyoruz. Mobilya lojistik merkezleri için sürecimiz devam ediyor. Oradaki hikâyenin de ülkemize daha fazla katma değer sağlayacak bir büyüme ile devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.
HABER: SERHAT ÇİÇEK