Devletin elinde bulunan 24 tane şeker fabrikasından 13 tanesinin satışa çıktığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, konu ile ilgili baştan önlem aldıklarını belirterek, “Medyada devletin elinde bulunan 24 tane şeker fabrikasından 13 tanesinin satışa çıktığını biliyoruz. Susurluk en az 500 bin ton üretim yapması gerektiKararına vardık ve bölgede organize olarak 2017 yılında 500 bin ton pancar ürettik. B Biz tabi bunu üretince satılacak fabrikaların arasına bizim fabrikamız girmemiş oldu ” dedi.
Konuyla alakalı açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Bildiğiniz gibi son günlerde gündemi meşgul eden şeker fabrikalarıyla ilgili haberleri sürekli basında görüyoruz. Görsel medyada yazılı medyada devletin elinde bulunan 24 tane şeker fabrikasından 13 tanesinin satışa çıktığını biliyoruz. Kesinlikle her şeyin satılmasına karşıyız. Ancak satılmasının bir sebebi de üretimin olmaması, pancar fiyatlarının çiftçiyi tatmin etmemesinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla böyle bir sonuç ortaya çıkıyor. Biz bu tehlikeyi daha önceden sezdiğimiz için ben İnegöl Ziraat Odası Başkanı olarak, biz Susurluk’a bağlıyız. Pancarda o bölgenin Milletvekilleriyle, başta Milletvekilimiz Hüseyin Şahin olmak üzere, belediye başkanlarıyla diğer partilerin başkanlarıyla oralarda uzun süreli çalışmalar yaptık.” Dedi.
KAPATILMASINI BİZ ÖNLEDİK
Ankara’da bir çalışma yaptıklarını aktaran Çelik, “Ankara’daki çalışmayla ilgili yaklaşık 5-6 çalışmalı bir toplantımız oldu. Oradan çıkan şuydu; orada çalışmayan şeker fabrikamız Susurluk en az 500 bin ton üretim yapması gerekti. En az 500 bin ton pancar üretmesi gerekti. Kararına vardık ve bölgede organize olarak 2017 yılında 500 bin ton pancar ürettik. Biz tabi bunu üretince satılacak fabrikaların arasına bizim fabrikamız girmemiş oldu. Tabi şöyle bir durumda var; 500 bin tonda yeterli değil bunun asıl kapasitesinin 700 bin ton olduğunu biliyorduk. Nihayetinde şimdi o çalışmalara başladık ben örneğin İnegöl olarak çalışıyorum, Yenişehir tarafı da dahil olmak üzere nihayetinde 700 bin tona ulaşıp bu fabrikamızı koruyacağız. Tabi bu arada biliyorsunuz; pancarın yetiştirildiği bölgede çok yoğun bir hayvancılık olduğu için bizim İnegöl’ümüzde o kadar çok yoğun bir hayvancılık yok ama Balıkesir ve Yenişehir bölgesi o bölgede hayvancılığın çok yoğun olduğu bir gerçek. Küspe yönünden çiftçiye müthiş bir katkı sağlıyor. Arada bu küspeyle ilgili de tüccarlar vardı. O aradaki pancar küspesiyle yapılan ticareti de bir noktada kaldırmış olduk.” Diye konuştu.
Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bugün de bir toplantımız var yine Yenişehir de şeker fabrikaları Genel Müdürlüğünden gelen arkadaşlarla orada bir toplantı yapacağız. Toplantının yine konusu üretimi artırmak. Pancarda polar diye bir konu var. Pancarın şeker oranı olan Polar değeri 16’yı bulduğu zaman geçen seneki ton fiyatı 215 lira. Biz bu değerin 14 Poralar baz alınmasını istiyoruz. İnşallah pancarın polar değeri 14’e indirirlerse çok daha üretim olacağı kanaatindeyiz. Çünkü bizim bu bölgede polar 13-12. Polar değeri düşürülürse 2010 liradan satabiliriz. Ayrıca bu senede yüzde 10 zam yapılacak. Pancarın tonu 235 liraya çıkacak. Bölgemiz için çok önemli bir durum olacak”
“Şeker fabrikalarının satılmalarıyla ilgili nişasta bazlı şekerlerin satılması için alan açılıyor gibi söylemlerde var. Eğer o durum öyleyse bizde buna karşıyız. Rahmetli Adnan menderesin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu şeker fabrikaları ve bunun dışında bir çok şeker fabrikası var. Biz bunların hep kurulmasından yanayız. Biz çalışmalarımızın neticesini aldık ama buruk bir sevinç var içimizde. Şeker fabrikalarının kapanmasından yana değiliz”
Don uyarısı da yapan Çelik, “Biliyorsunuz bu aralar havalar soğuk don uyarısı yapıyoruz yine bununla ilgili don için ilaçlarda var. 3-4 gün süre bir koruma sağlıyor. Öyle bir sıkıntıda var don sıkıntısı da var” dedi.