Şehitler Mahallesi İstiklal Savaşı’nda erkek nüfusunun tamamını şehit verirken, mahallede bulunan Türk Askeri Karargâhında ki tüm askerlerde şehit oldu.
1’İ YÜZ BAŞI 11 ASKER ŞEHİT DÜŞTÜ
547 nüfuslu kırsal Şehitler Mahallesi’nde, Çanakkale ve İstiklal savaşlarında o dönem mahallede yaşayan erkeklerin tamamını şehit oldu. Mahallede bulunanların yanı sıra mahallede bulunan Türk Karargâhında ki 1’i yüzbaşı toplam 10 Türk Askeride işgal sırasında şehit düştü.
CAMİDE İNSANLARI TOPLUCA YAKMIŞLAR
Mahallede yaşayan vatandaşların büyüklerinden duyduklarına göre, Yunan askerlerinin işgale gelirken ve işgalden püskürtülürken kırsal Şehitler Mahallesi’nde bulunan ev ve ibadethaneler ile köy hamamını yakarak, köyde bulunan caminin içine insanları topluca yakarak şehit ettiği söyleniyor.
DAMATLARIN KÖYE GELMESİ İLE NÜFUS ARTTI
Erkeklerinin tamamı şehit olan mahallede nüfusun bugüne kadar artmasının nedeni ise mahalleye başka köylerden damatların gelmesi ve o köyde yaşaması olarak nitelendiriliyor.
YANGINDA GERİYE KALAN MİNARE,HAMAM VE AĞAÇ YAŞATILIYOR
İşgalin ardından püskürtülen Yunan Askerleri tarafından tamamı yakılan Şehitler Mahallesi’nde yangının ardından cami minare, tarihi hamam ile bir ağaç bugüne kadar kaldı.
HAVA MERMİLERİ BULUNUYOR
İşgalin üzerinden 100 sene geçmesine rağmen mahalle halkı tarafından ekilen tarlalarda hâlâ top mermileri, el bombaları ve çeşitli mühimmatlar bulunuyor.
ŞEHİTLER ABİDEDE YATIYOR
Mahallede şehit olan askerlerin ve vatandaşların na’şı mahalle girişinde bulunan İstiklal Savaşı Şehitleri abidesinde bulunuyor.
MANİSALI AHMET YAZIYORDU
Şehitlerin isimleri ile ilgili bilgileri olmadıklarını belirten mahalle sakinlerinden İbrahim Karagöz, 1972 yılında Şehitler Abidesi yapıldığı sırada bir askerin ismi elinde ki yüzükle tespit ettiklerini belirterek yüzüğün içerisinde Manisalı Ahmet yazdığını söyledi.
CAMİDE İNSANLARIMIZA ZULMETMİŞLER
İbrahim Karagöz(63) şöyle konuştu, “ Köyü hem gelirken yakmış, hem giderken yakmış Yunan. Köyde bir minare birde hamam kalmış. Babaannem 13 yaşında kız kalmış. Köyde erkek kalmadığı için Hacıların İbrahim denilen kişiyi iç güveysi getirmişler. 3 tane çocukları olmuş. 2 erkek kardeşi ve babası Çanakkale’de kalmış, onlardan cevap gelmemiş. 3’üde orada şehit olmuş. Köyde erkek kalmamış. Aşırı zulüm varmış. Babaannem Yunanın köyü yaktığı zaman seni görmesin diyerek ekmek fırınının içine gizlemişler. Gavur beni öldürecek diye çıkmadım diyordu. Babaannemin ayaklarının altı yanık kalmış. Öyle mücadele vermişler, köyümüz çok yıpranmış. Köyümüz sıfır olarak yanmış. Çok kötü bir durum görmüş. Burada İstiklal Savaşı’nda 11 asker şehit olmuş. Biri Yüzbaşı Şerif bey olduğu biliniyor. 2 tane askerimizin birisinin dişleri altın çıktı o dönem birisinde ise yüzüğünde Manisalı Halil yazıyordu. 1972 yılında kemikler çıkarılarak nakil oldu. Burada karargah varmış, eski Bursa yolunda. Camiye toplayıp insanlarımız zulüm edip, işkence etmişler. Bizim burada yaşlı bir teyze burada duran Yunanlının Karamalies olduğunu söylüyorlardı. Öyle zulüm etmiş ki yapmadığı bir şey kalmamış. Camiyi yıkmış harap etmiş.”
YUNAN SUBAYINI BİZİM KÖYDEN BİRİLERİ ÖLDÜRMÜŞ
Mahalle sakinlerinden Müslüm Akça (62), “Büyüklerimizden duyduğumuz kadarı ile Yunan Subayını Babasultan barajının önünde öldürüyorlar. Bizim köyden birilerinin öldürttüğünü söylüyorlar. Köyün tamamına yakınını camiye toplayıp yakıyorlar. Köyde erkek kalmıyor. Kadınlara zina, tecavüz olmuş. Çok eziyet yapılmış. Bu köy İstiklal Savaşı’nda en büyük acıyı çekenlerden biri. Bugünde vatan millet için canımızı veririz. Var gücümüzle çalışırız.”
TOPLAM 153 ŞEHİT VERDİK
Kırsal Şehitler Mahallesi Muhtarı Emir Güneş, “Öncelikle 30 Ağustos Zafer Bayramımızı kutlarız. Bu toprak kanla kazanıldı, o nedenle çok bereketli. Kurtuluş Savaşı’nda çok zayiat olmuş köyümüzde. Eski ismi Domaköymüş. 1972 yılında şehitlerimiz var diye ismi Şehitler Köyü olmuş. 1972 yılından beri de şehitlerimiz gördüğünüz abide de yatmaktadır. Orada 13 tane şehidimiz var. Toplam 153 şehidimiz var. Yunanlılar hem gelirken, hem giderken burayı yakmışlar. Erkeklerin tamamını camiye doldurarak yakmışlar. Bir minaremiz, bir kuyumuz bir de tarihi hamamımız kalmış.”
YUNANLILAR AYAĞINI DENK ALSIN
Yunanistan-Türkiye arasında NAVTEX anlaşması nedeniyle oluşan gerginliğe değinen Güneş, “Bizimle savaş kolay kolay olmaz. Biz kimseye yenilmeyiz. Bizim ülkemize göz koyan olduğunda biz birlik oluruz. Birlikçe yenemeyeceğimiz bir şey yok. Yunanlılar ayağını denk alsın. Türkiye ile başa çıkamazlar” dedi.
BU TOPRAKLAR MÜBAREK
İnegöl Kaymakamı Şükrü Görücü ise, “Öncelikle aziz milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyorum. 30 Ağustos Türk Milleti’nin kurtuluş meşalesidir. Bu meşale, ilçemize bağlı Şehitler Mahallesi’nde olduğu gibi tüm Türkiye’de can ve kanla verilen mücadele sonucu yakılmıştır. Sınırlarımız esasen kanımızla çizilmiştir. Türk Milleti bu ülkeyi kolay bulmadı. Asırlardır bu ülkenin bedelini ödemeye çalışıyor. Son olarak ta Çanakkale’de, Sakarya’da, Dumlupınar’da 15 Temmuz’da halen doğu ve güneydoğuda yiğit evlatlarımızın kanlarıyla, canlarıyla ödemeye devam ediyor. Şehidi olmayan topraktan vatan, kana bulaşmayan kumaştan bayrak olmaz. Şehadet ıstırabını yaşamayan, çilesini çekmeyen millet olmaz. Bu nedenle şair Bayrakları Bayrak yapan üstünde ki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır diye coşmuştur. Bu toprak bizim, bu topraklar mübarek, bu topraklar önemli. Onun için bin yıldır bize rahat yüzü gösteriyorlar. Kimsenin şüphesi olmasın bu millet inadına sonsuza kadar bu topraklara sahip çıkacak. 100 yıl önce kırsal Şehitler Mahallemiz ’de yaşayan insanlarımız da bu vatana sahip çıkmak için şehit oldular. Erkeklerinin tamamı şehit olan bir mahalle. Mahalleye verilen isimde bu mücadelede verilen şehitlerden gelmektedir. Kırsal Şehitler Mahallesi şehadet ıstırabını erkek nüfusunun tamamına yakınını şehit vererek yaşayan bir mahalledir. Ben bu toprakları bize vatan minvalde aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”