PiYASALARDA YUKARI DOĞRU iVME VAR

İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Yusuf Şehitoğlu, inşaat sektörüyle alakalı gelişmeleri değerlendirdi. Şehitoğlu, “Piyasalarda önceki aylara göre yukarı bir ivme görüyoruz” dedi.

Yayınlama: 13.12.2019
482
A+
A-

Şirketlerin nakit akış ve pazar problemleri yaşadığı son dönemlerde, inşaat sektörü olumsuz yönde etkilenmişti.  Tapu Harçları, KDV oranları ve faizlerde yapılan düzenlemeler ile birlikte inşaat sektöründe olumlu yönde bir hareketlilik başladı.

 

YUKARI BİR İVME VAR






Türkiye’nin yaklaşık bir senedir ekonomik anlamda zor süreçlerden geçtiğini belirten Yusuf Şehitoğlu, “ Özellikle şirketlerin nakit akış ve pazar problemleri yaşadığı düşünüldüğünde inşaat sektörü en başta etkilenen sektördür diyebilirim. Bu gelişmeler yaşanırken sektörün tüketici ve üretici tarafında yükü bir nebze hafifletmek adına tapu harçlarında ve KDV oranlarında  bir indirime gidilmişti. %18’den %8’e indirilen KDV oranları ve %4’den %3’e indirilen tapu harçları hem piyasaya destek hem de vergi tahsilatların da artış hedeflenmişti. Ardından birkaç ay öncesinde devlet bankalarının öncülüğü ile faizlerin düşüşe geçmesi inşaat sektöründe talep tarafında bir kıpırdanma yarattı. Her ne kadar geçtiğimiz yılın bu dönemine göre rakamlar düşüş gösterse de bir önceki aya göre kıyaslamada yukarı bir ivme görebiliyoruz. Bu ivmelenmenin istikrarı üretici tarafını da tetikleyecektir. İnşallah önümüzdeki süreçte piyasaların güven istikrarı oluşursa sektördeki tüm üreticiler daha cesur hareket edebilecektir” ifadelerini kullandı.

 

DÜZENLEMELERİ OLUMLU BULUYORUM

Aralık ayında inşaat sektöründe bazı değişiklikler yaşandığını ifade eden Şehitoğlu, “Müteahhitlik sektörü ile ilgili düzenlemeler 2 Aralık 2019 tarihinde yürürlüğe girecektir. Bu düzenleme ile sektörde sınıflandırmalara gidilecek olup inşaat yapacak şirketlerin yeterlilikleri baz alınacaktır. Bizler sektörün düzenlenme çabalarını son derece olumlu buluyor ve destekliyoruz. Ancak yeni gelen düzenlemelerde piyasa koşulları ve işleyişinden uzak, teammüllerin dışında usuller ön görülmüştür. Sadece kamu ihale mekanizması baz alınarak yapılan düzenlemeler özel sektör işleyişi, devletin koyduğu denetleme mekanizmalarından bağımsız şekilde ön görülmüştür. Burada piyasadan bilgi alınarak gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

 

 

Geçtiğimiz günlerde Balıkesir merkezli yaşanan depremin İnegöl’de de şiddetli bir şekilde hissedilmesine binaen konuşan Şehitoğlu şu ifadeleri kullandı;

 

ÇOK DAHA SAĞLAM YAPILAR İNŞA EDİLDİ

Betonun ömrü ortalama 50 yıldır. Eski yapılar dökme dediğimiz tarzda betonlarla yapılıyordu. 1999 depreminden sonra yapılan yönetmelikteki düzenlemeler ile çok daha sağlam yapılar inşa edildi. Ömrünü tamamlamış yarım asırlık yapıların artık dönüşüme ihtiyaçları vardır. İnegöl’de de bu kriterlere uyan birkaç bölge bulunuyor. Bildiğim kadarıyla belediyenin de bununla alakalı çalışmaları var. Depreme hazırlıklı olmamız için ilk etapta bizim tespit edilen bu binaları dönüştürmemiz lazım.

 

DÖNÜŞÜMÜ DAYANIŞMA İÇERİSİNDE YAPMALIYIZ

Eski şehircilik mantığında bir sürü bina bir yere yapılıyordu ancak günümüzde yapılaşmanın olduğu yerlerde birtakım sosyal donatı alanlarının da olması mecburi hale gelmiştir. Dolayısıyla ömrünü tamamlamış yapıları dönüştürürken, sosyal donatı alanlarını da bu yapıların içerisine inşa etmemiz gerekiyor. Bu bizi şehircilik anlamında da ileriye taşır. Afetler sonrası yara sarmaktansa, afetler öncesi tedbirlerimizi alarak İnegölümüz’de bu zararları en azami hale düşürebiliriz. Bu dönüşümü yaparken de  İnegöllü müteahhitler, bürokratlar, iş adamları, belediyemiz, işçilerimiz ve kamuoyu ile birlikte hareket ederek dayanışma içerisinde yapmalıyız. Eğer biz İnegöllüler olarak dayanışma içerisinde olursak emin olun ki şehir bir adım daha ileri gidecektir.”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş