Ramazan’da kırmızı et fiyatları artacak

Ramazan ayına sayılı günler kala birçok sektör hareketlenirken kasaplarda da bir hareketlik başladı. Et fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulunan kasap Vedat Çiftçi,”Geçen yıl Ramazan’da et fiyatları 38 ile 40 TL arası kıyma satıyorduk bu yıl 45 TL’yi bulması bekleniyor“ dedi.

Yayınlama: 11.05.2018
869
A+
A-

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan kasap Vedat Çiftçi,”Et fiyatlarında son olarak %8 oranında bir zam geldi 3 hafta önce. Ramazan ayına sayılı günler talep artmış durumda. Ramazan ayında bu talebin daha da artacağı kanaatindeyim. Eğer ithal et Türkiye’ye girmezse et fiyatlarının artacağını düşünüyorum. Kıyma şuanda 40-42 TL, 44-45 TL’yi bulacak gibi duruyor. Ramazandan sonra işlerde durgunluk olacağı için yeniden şuanda ki fiyatlara geri döner. Bu artışların sebebi yem, benzin, mazot fiyatları, işçi maliyetinin yüksek olması ama ana sebep yem fiyatları. Yem yetiştiriciliği için en büyük faktör mazot. Eğer dışarıdan canlı damızlık olarak girdi olmazsa bizim et sorunumuz çözülmez. Biz karkası bırakıp artık canlı damızlık almamız gerekiyor. Bu sorun çözülene kadar canlı ithal etmemiz,yem yetiştiriciliğine önem vermemiz ve buza ölümlerini engellememiz gerekiyor.Bu şekilde sorun çözülür. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız sayın Eşref Fakıbaba karkas getireceğiz et fiyatlarını düşüreceğiz dedi ama tam tersi oldu  %8 ila %10 arası bir zam geldi. Bakanlığımızın kasaplara yönelik bir çalışma yapması gerekiyor. Ama genel anlamı ile talep fazlalaşacağı için et piyasasında fiyatlar artacak.  Türkiye’de hayvan sıkıntısı var, bunun ana neden dişi hayvanların kesilmesidir . Çözmek için damızlık ithalatı gerekir. Randımanlı yeni cinslere yönelmemiz gerekiyor. Bizim süt ihtiyacımız yok, ana ihtiyacımız et. Randımanlı hayvanlar lazım. Canlı olarak ithal edilecek hayvanlarda randımanlı cinsler. Karkas getiriyoruz, ama karkasla bir şey değişmez. Karkas Türkiye’ye girdiği zaman ciğer yani sakatat ürünlerinin fiyatları artıyor. Geçen yıl karkas alışı 25-26 TL arasındaydı, bu yıl 30 TL oldu. Geçen seneden bugüne kadar 4-5 TL artış oldu. Geçen yıl Ramazan’da et fiyatları 38 ile 40 TL arası kıyma satıyorduk bu yıl 45 TL’yi bulması bekleniyor. 

 

TAVUK’TA FİYAT DEĞİŞMEYECEK






Tavuk fiyatları ile ilgi bilgi veren bir başka kasap Halil İbrahim Cellat,” Geçtiğimiz yıl 8 TL bütün piliç, 10 TL baget, 12 TL kelebek, 13 TL pirzola, 13 TL bonfile, 15 TL kanat olarak fiyatlarımız satılıyordu. Şuanda ise bütün pili. 9 TL,  baget 11 TL, kelebek 13 TL, pirzola 14 TL, kanat 15 TL olarak satılıyor. Ramazan’da ise fiyatlarımız değişmeyecek. Ramazandan sonrada tavuk ürünlerinde herhangi bir fiyat artışı beklemiyoruz” dedi.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş