İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği yönetimi, Rusya’nın Ryazan Eyaleti Valisi Nikolay Lubimov ve beraberindeki heyeti İnegöl’de ağırladı.
Rusya’nın Ryazan Eyaleti Valisi Nikolay Lubimov ile Vali Yardımcısı Nailya Chernikova, Ryazan Ticaret Odası Başkanı Tatiana Guseva ve beraberindeki işadamları, İnegöl Mobilya Sanayacileri Derneği (İMOS) Başkanı Okan Güler ve yönetim kurulu üyelerince ağırlandı.
40 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLMEKTEDİR
İTSO çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen ziyarette konuşan İnegöl Mobilya Sanayacileri Derneği (İMOS) Başkanı Okan Güler, “Sayın Valim, Sayın Vali Yardımcım, Sayın Rusya Federasyonu Türkiye Ticaret Temsilcim, Kıymetli misafirler hepinize İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası ve İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği adına hoş geldiniz diyorum. İnegöl verimli topraklar üzerine kurulmuş, ipek yolu üzerinde olması sebebiyle ticari faaliyetleri çok eskilere dayanan bir yerdir. Ülkemizin en önemli mobilya üretim merkezi konumunda olan İnegöl genç ve dinamik sanayici profili ile her geçen gün ülkemizin ihracat pastasındaki payını arttırmaya devam etmektedir. İnegöl 2017 yılında 691 ihracatçı firma 50 ithalatçı firma ile toplam 1 milyar 190 milyon dolarlık bir dış ticaret hacmi yakalamıştır. Bu rakam içerisinde mobilya sektörünün yanı sıra orman ürünleri, tekstil, makine metal, otomotiv yan sanayi ve gıda sektörleri bulunmaktadır. İnegöl mobilya sanayisinde ise irili ufaklı 2000’in üzerinde üretici ve bu üreticilerde yaklaşık 40 bin kişi istihdam edilmektedir. Mobilya sanayisinin ihracat rakamı 380 milyon dolar, iç Pazar hacmi ise yaklaşık 1 milyar dolardır. Bugün dünyanın en büyük 12. Mobilya üreticisi konumunda olan ülkemizde İnegöl sektörün lokomotif üretim merkezi olarak çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir. İşte bu sektörün en önemli sivil toplum kuruluşu olan İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği arkasına aldığı güçle hem yurt içi hem yurt dışında pek çok faaliyet yürütmektedir. Hali hazırda 210 üyesi bulunan derneğimiz ülkemize ve kentimize değer katmanın peşindedir.” Dedi.
100’DEN FAZLA ÜLKESİNE MOBİLYA İHRAÇ EDEN İNEGÖL
Güler konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bugün burada komşumuz ve dostumuz Rusya federasyonundan gelen siz değerli misafirlerimizi ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Ülkemizin en önemli ticaret partnerlerinden olan Rusya Federasyonu ile sektör olarak ticaretimiz ne yazık ki istediğimiz seviyede bulunmamaktadır. Daha önce pek çok kez gerek fuar katılımı gerek ikili iş görüşmeleri gerekse yaptığımız alım heyeti çalışmalarına rağmen Rusya ile istediğimiz ticari aktiviteyi sağlayabilmiş değiliz. Bu noktada İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı olarak sizlerle bu noktada iş birlikleri yapmak istediğimizi belirtmek isterim. Ülkemizin önemli ağaç ithal ettiği ülkelerden olan Rusya’ya bizlerde bitmiş mobilya ihracatımızla alakalı daha aktif çalışma hedefindeyiz. Oluşturacağımız iş birliği ile kazan kazan prensibi ile hem sizlerin hem bizlerin kazanacağı bir sistem oluşturulması noktasında çalışmalıyız. Şu an dünyanın 100’den fazla ülkesine mobilya ihraç eden İnegöl, gerek kalite gerek tasarım gerekse fiyat açısından rekabet edebilir bir pozisyondadır. ”.
KIYMETİMİZ İNSAN GÜCÜMÜZDÜR
Rusya’nın Ryazan Eyaleti Valisi Nikolay Lubimov ise, “Ulaşımı kolay olan vilayetimiz, yatırımcıları bu bölgeye çekmektedir. Maden konusunda çok zengin olmamakla birlikte, bölgemiz aslında ekonomik olarak gelişmiş bir bölge. Petrol ve doğalgaz gibi değerli madenlere sahip değiliz ancak en büyük kıymetimiz insan gücümüzdür. Doğal zenginliğimiz olarak da orman ürünleri öne çıkmaktadır. Mobilya üretiminin ham maddesi olan orman ürünleridir. Bir çok sanayi sektörü öne çıkmakta; bunlar arasında makine üretimi, mikro elektronik, metal ve ahşap işleme, kereste üretimi gibi. Aynı zamanda kereste ve ahşap üretimi konusunda önemli bir potansiyele sahip olsak da derinlemesine işleme konusunda çok uzmanlaşmış değiliz. Mobilya ve mobilya yan ürünleri konusunda bir çok firmamız bulunmakta. İşbirliğine açığız. Rusya ile Türkiye stratejik partner olmakla birlikte; bizde mobilya üretiminin merkezi olan İnegöl’de daha fazla işbirliği fırsatı aramaktayız. Bu şekilde ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Lojistik imkanları da sağlayabiliriz. Zengin olduğumuz kaynağı iyi kullanmak durumundayız; bu yüzden ahşap ve kereste işleme bizim için öncelik. Sizleri de bizim bölgemizi daha iyi tanıma açısından davet ediyoruz. Bu ziyaretin belediyeler ve akabinde devletler arası bir işbirliğine yol açabileceğini düşünüyoruz.” Dedi.
Konuşmaların ardından Vali ve İMOS Başkanı Okan Güler, birbirine yöresel hediyeler takdim ettiler.