İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik kiraz fiyatlarına sert tepki göstererek yaptığı açıklamada, “Üreticinin sırtından misli misli para kazananların Allah cezasını versin” dedi
Mayıs ayının ortalarıyla beraber İnegöl’de hasadı başlayan Kirazın fiyatı çiftçiyi üzdü. Tarlada 2.5 liraya satılan kiraz, pazarda ve marketlerde 10 liraya satılması, çiftçinin tepkisini çekti. Çiftçi Mehmet Cengiz, toplanan kirazları tarlaya dökerek tepkisini gösterdi.
ALLAH ONLARIN CEZASINI VERSİN
Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Bu üreticinin sırtından kim misli misli para kazanıyorsa Allah, onların da cezasını versin.” Şeklinde tepki gösterdi. Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Kiraz üretimi yapılan tarlayı ziyaret etti.
DEVLETİMİZİN BU KONUDA TEDBİRLER ALMASI GEREKİYOR
Erkenci kirazın hasat zamanının başladığını ifade eden Çelik, “Kiraz gerçekten işçiliği çok olan ürün. Bir İşçinin günde en fazla 60 kilogram topladığını farz edersek, 100 lira yevmiyesi var. Bu gün kirazın kilosunun 2 ila 2.5 lira olduğunu düşündüğümüz de çiftçi zarar ediyor. Ürün yetiştirme maliyetini de eklersek çiftçinin cebinden bile çıkıyor. Bizim eskiden beri dillendirdiğimiz şudur; bu kiraz burada 2.5 liraya satılıyor ama gidin İstanbul’da aynı kirazın 10 liraya alırsınız. Bursa’da bile fiyatlar aynı. Bir türlü bunun önüne geçemiyoruz. Devletin yapması gereken ilk iş budur. Devletimizin bu konuda tedbirler alması gerekiyor. Biz önerilerimizi de ilettik” dedi.
ALLAH, ONLARIN DA CEZASINI VERSİN
“Umudumuz bundan sonra hasadı olan Napolyon kirazında” diyerek konuşmasını sürdüren Çelik,”Artık onu da Allah bilir. Bu sene ihracatı olursa inşallah, güzel olur. Bizim bölgemizde geceyle gündüz arasında çok ısı farkı olduğu için kirazlarda çatlamalar olabiliyor. O nedenle kalite düşüyor. Zor bir sanatla uğraşıyoruz. Antalya’dan İstanbul’a gitmeye gerek yok. Çeltikçi’de, Hocaköy’de, Edebey’de marul var. Marul, bahçe de 30 kuruş, bir kilometre gitmeden Cumartesi pazarında 1.5 lira. Bu kerameti neresinde bir türlü anlamıyoruz. 30 kuruşa alıyorsan, hiç olmazsa 75 kuruşa sat da tüketici de mübarek ramazanda ucuz marul yesin, meyve yesin. Bu üreticinin sırtından kim misli misli para kazanıyorsa Allah, onların da cezasını versin. Açık ve net söylüyorum” ifadelerini kullandı.
KASALARI DÖKEREK TEPKİ GÖSTERDİ
Kiraz Üreticisi Mehmet Cengiz ise, “İşçi parasını çıkarmıyor üretim. Arabayla gelip gitmeye mazot parasını cebimizden koyuyoruz. Bu işi yapmak istemiyoruz artık. Kiraz tarlada kaldı. Pazarda 8, markette liraya satılıyor. Üretici olarak biz 2 liraya satıyoruz. Bizim için çok zor. Tarlaya döksek zarar etmeyiz” diyerek, toplanan kiraz kasalarının bir kısmını tarlaya dökerek tepki gösterdi.