İnegöl Belediyesi Mayıs ayı meclisinde 5 adet taşınmazın satışıyla ilgili verilen karara Saadet Partisi’nden sert tepki geldi.
İlçe Başkanı Hasan Eroğlu, mevcut yerlerin satılması yerine şehrin gereksinimleri doğrultusunda kullanılması gerektiğini savundu. Daha önce eleştirdikleri hususlarda haklı çıktıklarını belirten Eroğlu, BUSKİ’den alacaklarımıza karşılık Nilüfer’den alınan arsa örneğini vererek kâr ettiklerini savunan Belediye Başkanı Taban’a “Öncelikle bir belediye başkanının olaylara emlakçı gözüyle değil hizmet gözüyle bakması gerektiğini hatırlatıyoruz” dedi.
Hasan Eroğlu ayrıca, 5 adet taşınmazın satış fiyatı için belirlenen ve istenilen rakamları, Belediye Başkanı Alper Taban’ın kamuoyuyla paylaşmasını istedi.
Eroğlu’nun açıklamasının tamamı şu şekilde;
Bu ay yapılan meclis toplantısında İnegöl Belediyesine ait 5 adet taşınmazın satışına karar verildi. Sayın Alper Taban, bu beş araziyi taahhüt ettikleri yatırımları tamamlamak için satacaklarını açık bir şekilde söyledi. Bir taraftan bunu söylerken diğer taraftan belediyenin hiçbir borcunun olmadığını da ifade etti. Yani bu dediklerinden anladığımız şudur: Belediyenin borcu yok, ancak kasasında ileriye dönük oluşacak borçları ödeyecek veya yatırım yapacak bir parası da yok.
TIR PARKI OLARAK DİZAYN EDİLMELİ
“Satılan 5 arazi ile ilgili sizlerle paylaşmak istediğim en önemli husus satılacak yerlerin stratejik önemidir. Satılan yerlerden en büyüğü İnegöl Metal Sanayi Bölgesinde, Kamyoncular Garajı yanında bulunan 6 dönümlük bir arazidir. Bu arazi,500’den fazla üyesiyle İnegöl’ün en büyük taşımacılık kooperatifinin tır parkının hemen yanındadır. İnegöl Belediyesi bir taraftan diğer sanayi bölgeleri içerisinde tır parkları oluşturmak için yer ararken, burada tır parkının yanı başında bulunan bir araziyi satışa çıkarmaktadır. O bölgedeki sanayi imar genişlemesi de dikkate alınarak bu alanın genel bir tır parkı olarak dizayn edilmesi ve bu şekilde kullanıma açılması gerekmektedir.”
ENDİŞELERİMİZDE HAKLI ÇIKTIK; BECEREMEDİNİZ!
“Satışa çıkan diğer yer ise Özdilek kavşağının hemen arkasında bulunan İnegöl Halk Ekmek Fabrikası ve arazisidir. Halk Ekmek konusuyla ilgili önceki dönemlerde birçok açıklama yaptık. Uyarılarda bulunduk. Bu satış kararıyla birlikte maalesef endişe ettiğimiz konularda haklı çıktık. Daha iyisini yapacağız diye önce mevcut halk ekmek fırınını yıktınız. Şu an satılan yeri ihaleyle işletmeye verdiniz. Sonra bunu da beceremediniz ve 2019 yılından beri o bina atıl kaldı. İçindeki üretim makinelerine dahi sahip çıkamadınız. Sonra üretmekten vazgeçip, BESAŞ’tan medet umup ekmeği Bursa’dan getirmeye kalktınız. İnegöl’deki tüm büfeleri kaldırıp yerine birkaç tane BESAŞ büfesi açtınız ancak bu da zaman içinde tutmadı ve büfe sayısı bir elin parmaklarını geçmedi. Şimdi ise elimizdeki son varlık olan bina ve araziyi satıyorsunuz. Sonuç olarak 1978 yılından beri tamamen kendi imkanlarımız ile ekmek üretimi yaparken şimdi sıfır noktasına geri döndük.”
EMLAKÇI GÖZÜYLE DEĞİL HİZMET GÖZÜYLE BAKMAK GEREKİR
“Diğer satılan yerlerden iki tanesi ise konut bölgesinde kalıyor. Bir taraftan merkezde ve mahalle aralarında çok yüksek maliyetlerle kamulaştırma yapılarak otopark alanları oluşturulmaya çalışırken diğer taraftan belediyeye ait konut alanı içinde kalan arazilerin bu şekilde elden çıkarılmasını da anlayabilmiş değiliz. Sayın Alper Taban meclis toplantısında, İnegöl Belediyesinin BUSKİ’den alacağına karşılık o gün Nilüfer’den kendilerine verilen arsanın çok değerlendiğini ve bunun satışı ile ciddi kar edeceklerini ifade ederek o gün bizim bu konuyla ilgili yaptığımız eleştirilerimizin haksız olduğunu ifade etti. Öncelikle bir belediye başkanının olaylara emlakçı gözüyle değil hizmet gözüyle bakması gerektiğini hatırlatıyoruz. Hizmet odaklı baktığımızda Sayın Alper Taban’ın bize şu izahatı yapmasını bekliyoruz: O gün BUSKİ’den alacağımız para ile kaç kilometre asfalt, kaç metre kaldırım veya altyapı yapabilirdik, bugün o arsayı satacağımız parayla kaç kilometre asfalt, kaldırım veya altyapı yapabiliriz? O gün, BUSKİ’den tahsil edemediğiniz para sebebiyle atıl kalan yatırımları bugün kaç katı parayla telafi edebiliyoruz? Hizmet odaklı bakış açısı bu olmalıdır. Her şeyin fiyatının kat be kat arttığı bu dönemde yıllar önce alınmış bir arazinin fiyatının arttığını söyleyerek ancak kâr ettiğinizi zannedersiniz.”
AKILLARINDAKİ RAKAMI KAMUOYUYLA PAYLAŞSINLAR
“Sayın Alper Taban meclis toplantısında, satılan yerlere kıymet taktir komisyonunda değer biçileceğini ve akıllarındaki rakamı karşılamadığı durumda satmayabileceklerini de ifade etti. İşte tam bu noktada kendi akıllarının içindeki bu rakamı kamuoyuyla paylaşması için Sayın Alper Taban’a şu soruları soruyoruz: Öncelikle bu satıştan gelen paralarla hangi yatırımları yapacak veya hangi eksik yatırımları tamamlayacaksınız? Bu yatırımların yapım ve tamamlanma maliyetleri ne kadar tutuyor? Taahhüt edip, defalarca gün verip, verilen günlerde de tamamlanmayan Yeni Belediye Sarayı, Kanal İnegöl gibi projelerin gecikmesinden ve bu gecikme sebebiyle ortaya çıkan maliyet farkından kim veya kimler sorumlu olacak? Bu gecikmiş yatırımlara bugüne kadar kaç para harcandı? Bundan sonra ne kadar daha harcamayı düşünüyorsunuz? İşte bu sorulara sayın Alper Taban net ifadelerle cevap vermedikten sonra yapılan bu satışlarla ne amaçlandığı, gerçekten doğru adımlar mı atıldığı anlaşılmayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”
HABER: UĞUR KESEN