TEMELİ ATILDI

İnegöl Belediyesi himayesinde kurulan İnegöl Üreten Çiftçiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin Deydinler Mahallesinde yapılması planlanan 4 bin ton ürün kapasiteli soğuk hava deposunun temeli düzenlenen törenle atıldı.

Yayınlama: 17.02.2020
752
A+
A-

Tarıma verdiği destekle bu alanda önemli bir atılıma imza atan İnegöl Belediyesi, şehirdeki tüm çiftçileri tek bir çatı altında toplamak için bir süre önce İnegöl Üreten Çiftçiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kurmuştu. Kooperatifin ilk icraatı olarak depolama sorununa çözüm üretmek adına soğuk hava deposu yapımı için çalışmalar başladı.

 

İnegöl’de tarımın potansiyelini arttırmak için yapılan çalışma kapsamında TKDK’nın da 3 buçuk milyon TL hibe desteği sağladığı toplam 7 milyon TL değerindeki soğuk hava deposunun temeli, düzenlenen törenle atıldı. Deydinler Mahallesinde hayata geçirilen projenin temel atma törenine yoğun katılım oldu.






 

Protokolün de yoğun ilgi gösterdiği tören, ikramlarla başladı. Ardından TKDK Bursa İl Koordinatörü Ömer Berksun bir konuşma yaptı. İnegöl’de IPARD 1 ve IPARD 2 programı kapsamında 2013 yılından günümüze toplamda 32 projeye 32,4 milyonluk yatırım yaptırarak 13,12 milyon TL proje desteği verdiklerini kaydeden Berksun, “Bugün de burada temelini attığımız soğuk hava deposu projemiz S.S. İnegöl Üreten Çiftçiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifimizin ilçemize değer katacak yeni bir yatırımıdır. İnegöl’e, Bursa’ya ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

RABBİM DEVLETE MİLLETE ZEVAL VERMESİN

Ardından Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Turgay Yel kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. Yel, “İlçemizde ilki uzun yıllar önce kurulan soğuk hava depoları sayesinde çiftçilerimizin, üreticimizin bu mümbit topraklarda üretilen bitkileri, meyveyi, sebzeyi soğuk hava deposunda koruyarak, öldü fiyatına değil de daha uygun bir fiyata satma fırsatı oldu. Eğer o gün ki şartlarda o soğuk hava deposu olmasaydı depolama şansı olmadığı için tüccarın belirlediği rakama satmak zorunda kalacaktı. Allaha şükürler olsun ki bu İnegöl Belediyesi, hükümetimiz, TKDK hizmetimiz ve köylülerimiz el ele vererek nasip olursa 7 milyon bütçeli bir soğuk hava deposu yapacaklar. Bu bütçenin 3 buçuk milyon lirasını devletimiz hibe veriyor, karşılığı yok. Bundan büyük niyet ne olabilir ki. Emeği geçenlerden katkı koyanlardan Allah razı olsun. Bunun yanında bir tek tarımla bitmiyor. Hayvancılıkta da ne kadar desteklemeler var, primler var, tahsisler var. Yeter ki biz çalışalım üretelim değerlendirelim. Rabbim devletimize milletimize zeval vermesin” şeklinde konuştu.

 

BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ise çok güzel bir günde güzel bir haftaya başlangıç yaptıklarını kaydederek; “Tabi ki ülkemiz büyüyor, gelişiyor. Beraberinde şehirler de büyüyor ve gelişiyor. İnegöl toprakları kadar insanıyla da kıymetli bir şehir. Üretmeye devam ediyoruz. Tarımı konuşuyoruz, turizmi konuşuyoruz, sanayiyi konuşuyoruz ama tarıma ayrı bir başlık açmanın vakti ve zamanının geldiğini düşünerek bir dizi çalışmalar hazırlayarak bugün de bu çalışmaların sunumunu sizlere gerçekleştirmiş oluyoruz. Göreve gelmeden önce şehrimizde ciddi manada değerli topraklarımız olduğunu, ciddi manada üretimimiz olduğunu biliyorduk. Ancak bunlarla alakalı yerel yönetimler olarak biz bunun neresinde olabiliriz diye düşündüğümüzde, köylerimizi tek tek gezdik. Şunu gördük, yerel yönetimler olarak biz bu işin depolama alanında mutlaka olmalıyız dedik. Çünkü İnegöl’de yaklaşık 220 bin tonluk üretim var, 30 bin ton depomuz yok. Beraberinde çiftçi tek başına en iyi ürünü üretsin, biz de onun ürettiği ürünü en güzel şekilde satmanın yol ve yöntemini arayalım. Bunu tek başımıza yaptığımızda çok fazla başarılı olamadığımızı gördük. Görmeye de devam ediyoruz. Ancak bugün kurmuş olduğumuz Üreten çiftçiler Kooperatifiyle birlikten kuvvet doğar misali bir araya geldik. Ben bugün bu vesileyle tüm köylerimizdeki çiftçilerimizi kooperatife üye olmaya davet ediyorum. Gerçekten birlikten güç doğacak. Sadece soğuk hava deposu değil; markalaşma, pazarlama, beraberinde ürünü paketleme, ürünlerin işlenmesiyle ilgili de adımların arkadan gelmesini arzu ediyoruz. Bizlerin tek yapması gereken bir araya gelebilmek” dedi.

 

FESTİVALLERLE TARIMA DESTEK

İnegöl’ün tarımsal değerlerini tanıtma adına festivaller düzenlendiğini kaydeden Taban, “Festivaller yaparak dikkatleri çekmeye çalıştık. Bölgemiz meyvecilik noktasında çok iyi bir noktada. Beraberinde fidancılık ve çöğürcülük konusunda da öyle… Yeni ürünler ortaya koyabilmek anlamında neler yapabiliriz dedik ve Yaban Mersini festivalini yaptık. Arkasından alım heyetleri geldi, irtibata geçtiler. İnşallah önümüzdeki günlerde Yaban Mersininin burada bir çalıştayını gerçekleştirmek istiyoruz. Yine beraberinde çilek bölgemizde önemli bir meyve. Tat, koku, aroma ve dayanıklılığıyla dikkat çekiyor. Aynı zamanda Aralık ayında ülkemizde en son hasadı yapılan bölgeyiz. Alım heyetlerinin dikkatini çekiyor bu özellikler. Bunların her biri inşallah daha kıymetli hale gelecek. Şeftali var biliyorsunuz. Bursa ilçeleri arasında en fazla üretim yapılan ilçe İnegöl. Şeftali festivali de düzenledik” diye konuştu.

 

Başkan Taban, Üreten Çiftçiler Kooperatifiyle kooperatifçilik fuarına katıldıklarını da hatırlatarak şöyle devam etti: “Orada şunu gördük, biz bu işe çok sıkı bir şekilde hazırlanacağız, kendi eksiklerimizin de farkındayız. Ancak alım heyetleriyle daha profesyonel şekilde masada olmamız gerektiğini fark ettik. 20 civarında yurt dışı firmasıyla bağlantı kuruldu, Türkiye’den de önemli alım heyetleriyle görüşüldü.”

 

7 BİN TON ÜRÜN GİRİŞ ÇIKIŞI OLACAK

“Temeli atılan tesisimizden de bahsetmek istiyorum; toplam maliyeti 7 milyon TL. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin, devletimiz burada bizlere yaklaşık 3 buçuk milyon TL’yi hibe bağışlıyor. Ben Sayın Cumhurbaşkanımıza ve değerli yöneticilerimize çok teşekkür ediyorum. Bu ülkede üretene her türlü destek sağlanıyor. İnşallah burada tek seferde 4 bin ton ürünümüz depolanmış olacak. Giriş çıkışları da hesaba kattığımızda, 7 bin ton ürün giriş çıkışı buradan sağlanmış olacak. Dolayısıyla ürünlerimizi arz talep dengesini buradan kurgulamış olacağız. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Soğuk hava deposunun ilçemize, çiftçimize hayırlı olmasını diliyorum.”

 

DEVLET, BELEDİYE VATANDAŞ İŞBİRLİĞİ

Son olarak kürsüye çıkan Kaymakam Şükrü Görücü de devlet, belediye ve vatandaş işbirliğinin en güzel örneklerinden birinin hayata geçtiğini kaydederek; “Belediyemize bu güzel organizasyonu gerçekleştirdiği için teşekkür ediyorum. Bugün burada üreticimizin en büyük ihtiyaçlarından birini bir eksiğini gidermek için toplanmış bulunmaktayız.  Sadece bu mahallemizde değil diğer yerlerde de bu soğuk hava deposuna ihtiyaç var. Ürünün raf ömrünü uzattığımızda çiftçimiz çok daha fazla kazanacak. Dolayısı ile sizler üreteceksiniz işte kooperatifiniz kurulmuş, sadece bu kooperatifimiz mi kulaca kooperatifi, Oylat kadınları kalkınma kooperatifi… Bu tarz kooperatiflere ve bizlerin de destekleri ile çiftçimizin eksiklerini tamamlayacağız” dedi.

 

GÜÇLÜ OLMALIYIZ

Kaymakam Görücü, güçlü olmak gerektiğine vurgu yaparak sürdürdüğü konuşmasında; “Arkadaşlar bizler bölgemizde güçlü olmalıyız. Milletçe bir olacağız, beraber olacağız, güçlü olacağız ürettiğimizi satacağız ve sattığımızdan kazanacağız. O zaman biz güçlü olursak bize kimse bir şey diyemez. Tesisimizin ilçemize hayırlı uğurlu olmasını diliyor. En kısa zamanda çiftçimizin hizmetine geçmesini temenni ediyorum” ifadelerinde bulundu.

 

Konuşmaların ardından temel atma törenine geçildi. Yapılan duaların ardından protokol üyeleri butona basarak temel dökümünü gerçekleştirdi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş