Türkiye’de ilk defa açılan 18 Tematik Lise arasında yer alan Hacı Sevim Yıldız Mobilya ve İç Mekan Tasarım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde (Tematik Lise) incelemeler yapan 7 kişilik Ürdün Mesleki Eğitim Heyeti, Türkiye’nin mesleki eğitimdeki gelişimine hayran kaldılar.
Geçtiğimiz gün Hacı Sevim Yıldız Eğitim Kampüsünde Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Mehmet Yazar, Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, Şube Müdürü Ali Doğru, Tematik Lise Müdürü Şenol Yoğurtçu ve öğretmenler tarafından karşılanan Ürdün Mesleki Eğitim Heyetinde Ürdün Sanayi Odası İstihdam Birimi Danışmanı Evan Qursha, Sosyal Kalkınma Bakanlığı İrbid Mesleki Rehabilitasyon ve İstihdam Merkezi Müdürü Hellanah Said Hammad, Çalışma Bakanlığı Marka Kadın Eğitim Enstitüsü Müdürü Eman Mahmoud Ali Alwreikat, Çalışma Bakanlığı Mesleki Eğitim Kurumu Marka Turizm Eğitim Enstitüsü Müdürü Iyad Mohammad Ahmad Al-Shrouf, Çalışma Bakanlığı Müfettişi Mohammad Arhyeel Hamed Alghbain Eğitim Bakanlığı Meslek Öncesi Eğitim Birimi Başkanı Ayman Mohammad Yousef Almomani ve Eğitim Bakanlığı Endüstriyel Eğitim Birimi personeli Rateb Abdal-Rahman Al-Hujawi yer aldı.
ATÖLYELERİ GEZDİLER
Heyete önce okulun toplantı salonunda İnegöl ve Hacı Sevim Yıldız Eğitim Kampüsünde yer alan mesleki eğitim okullarıyla ilgili bilgi verilirken, akabinde atölyeler gezdirildi.
MOBİLYA SEKTÖRÜNE YÖN VERECEĞİZ
Tematik Lise hakkında heyete bilgi veren Tematik Lise Müdürü Şenol Yoğurtçu, “Okul olarak hedefimiz; gelecekte Türkiye’de ve İnegöl’de mobilya sektörüne yön verecek kişiler yetiştirmek, sektörün ihtiyaç duyduğu mesleğinde iyi yetişmiş, piyasaya uyumlu iş analizi yapabilen, sektör ile bütünleşmiş kişiler yetiştirmek ve üniversitelerin mimarlık ve mühendislik fakültelerine öğrenci hazırlamaktır” dedi.
EĞİTİM ANLAMINDA ÜLKE OLARAK BENZERLİKLERİMİZ VAR
İnegöl’le ilgili bilgiler veren Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican ise, “Uluslararası arenada Ürdün Kralı Abdullah, Cumhurbaşkanımızla ve milletimizle aynı davayı savunuyorlar. Dolayısıyla biz kardeş ve dost ülkeden yapılan bu ziyareti memnuniyetle karşıladık. Nüfus ve yüzölçümü olarak Ürdün ülkemizin 10’da biri kadar. Eğitim anlamında da ülke olarak benzerliklerimiz var. Bizim ilçemiz ağırlıklı olarak bir mobilya kentidir. Bu anlamda ülkemizde açılan mobilya alanında ki tek Tematik Lisesinin de İnegöl’de açılma sebebi budur. İnegöl’ün resmi nüfusu 255 bin. 55 bin örgün ve 7 bin de açık öğretim olmak üzere toplam 62 bin öğrencimiz, 3 bin 500 civarında da öğretmenimiz var. Özel ve devlet olarak toplam 141 okulumuz var. Ortaöğretim de 14 bin öğrencimiz var. Bunların içinden 6 bin civarında öğrencimiz meslek liselerinde eğitim görüyor. 305 dönüm alan içerisinde bulunan Hacı Sevim Yıldız Eğitim Kampüsünde biri anaokulu, 6’sı da meslek lisesi olmak üzere 7 tane okulumuz, 24 tane binamız var. İnegöl’de ise toplam 12 tane meslek lisemiz var. Kampüsümüzde 256 öğretmenimiz görev yapıyor. Öğrenci sayımız ise, 3 bin 320. İnegöl’de ki meslek liselerinde okuyan öğrencilerimizin yüzde 55’i burada eğitim görüyor” diye konuştu. Bilican ayrıca, kampüs içerisinde yer alan meslek liselerinde ki alanlar hakkında da bilgiler verdi.
TÜRKİYE’NİN BAŞARISI BÜTÜN İSLAM ÜLKELERİ İÇİN BİR BAŞARIDIR
Tercüman aracılığıyla bir konuşma yapan Ürdün Eğitim Bakanlığı Meslek Öncesi Eğitim Birimi Başkanı Ayman Mohammad Yousef Almomani, “Bizler göstermiş olduğunuz misafirperverlikten dolayı teşekkür ediyorum. Dinlemiş olduğumuz bilgiler bizim için çok faydalı olmuştur. 30 sene önce Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinden mezun oldum. Akabinde de ülkeme geri döndüm ve ilk defa tekrar Türkiye’ye geldim. Mesleki eğitim konusunda ve farklı eğitim alanlarında Türkiye’nin kat etmiş olduğu seviyeden dolayı mutluluk ve gurur duyuyoruz. Ben 30 sene öncesiyle kıyasladığım zaman eğitim alanının ne kadar geliştiğini ve ilerlediğini anlamaktayım ve görmekteyim. Bu başarılardan dolayı mutluluk duyuyoruz. Çünkü Türkiye’nin başarması sadece Türkiye için önemli değil, Türkiye’nin başarısı bütün İslam ülkeleri için bir başarıdır ve İslam ülkeleri için fayda sağlayacaktır” şeklinde konuştu.