İshakpaşa ilkokulunda bir birinden farklı mesleklere sahip olan velilerini okulda ağırlayarak öğrencilere meslekler hakkında bilgiler verildi.
İshakpaşa İlkokulu’nda bulunan öğrencilerin velileri, okula meslekleri ile alakalı ekipmanlar ile gelerek öğrencilere mesleklerini anlattılar.
BABALARINA YARDIMCI OLDULAR
Öte yandan sahneye çıkan veliler yanlarına çocuklarını alarak mesleklerini anlatırken çocuklarından da yardım aldılar.
MESLEKLERİ ÖĞRENDİLER
Dikkatlice anlatılanları dinleyen öğrenciler merak ettikleri konuları sorarak meslekler hakkında detaylı bilgi edindiler.
ÇOCUKLARIMIZI GELECEĞE HAZIRLIYORUZ
Konu hakkında açıklamalarda bulunan İshakpaşa İlkokulu müdürü Ömer Ankıt “Okullarımız sadece eğitim öğretim verilen yerler değildir. Bunun yanında çevreyi tanıyan, çevrede olup bitenlerden haberdar olan ve geleceğe güvenle bakan kurumlardır. Bizler bu bilinçle okul olarak çocuklarımızı geleceğe dair hazırlamak amacıyla, okulumuzda birçok projeler uyguluyoruz. Bu projelerimizden bir tanesi de çocuklarımıza çevremizde olan meslek gruplarını ve meslekleri tanıtmaktır. Bu nedenle öğretmen arkadaşlarımız çevrede bulunan değişik meslek gruplarının arkadaşlarımızı okulumuza davet ediyorlar ve mesleklerle alakalı öğrencilerimize sunum yapıyorlar bilgilendirme yapıyorlar. Bu sayede çocuklarımız hem hayatı daha yakından tanımış oluyor, hayatın gerçeklerine yakından tanımış oluyorlar ve böylece geleceğe sevgiyle güvenle bakmış oluyorlar. Okul olarak biz amacımız çocuklarımızın ruhen bedenen zihnen sağlıklı yetiştirmek. Fikri hür vicdanı hür nesiller olarak geleceğe hazırlamaktır. Bu projelerimiz ve buna benzer projelerimiz bundan sonra da devam edecektir. Ben bize bu konuda destek veren meslek gruplarına çok çok teşekkür ediyorum. Değişik meslekler grubundan gelen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum katkı sağlayan öğretmenlerime arkadaşlarıma teşekkür ediyorum sağ olsunlar var olsunlar” dedi.
PROJEYE KATKI KOYANLARA TEŞEKKÜR EDİYORUM
Öğrencilere sunum yapan öğrenci velilerinden Bünyamin Köşker ise “Yaklaşık 24 senedir sıhhi tesisat mesleği ile uğraşmaktayım. Sıhhi tesisat ne demek evimizdeki içme suyundan tutun kanalizasyon gideri ne kadar ısıtma grubuna kadar kombisine kadar peteğine kadar yangın tesisatına kadar uygulayan usta grubuna sıhhi tesisatçı denir. Normalde ben Mesleğimi çok güzel anlatırım ama heyecanlandım karşımda bu kadar kalabalığı görünce heyecanlandım ama çok güzel bir duygu. Bu tarz aktivitelerin devam edilmesini isterim çünkü çocuklara çok faydalı oluyor. Hani çocuklara en azından ne ile uğraştıklarını neyi nasıl bir yerden geldiğini öğrenmiş oluyorlar. Bugün mesela ayakkabı anlatıldı veya bir tesisatı anlattık, ahçı arkadaşımız geldi oda çorbanın nasıl yapıldığını anlattı, yani böyle meslekleri çocuklarımızın tanımasını isterim bir şekilde hayatı öğreniyorlar. En azından benim 10 yaşında bir tane oğlum var ben onu cumartesi günleri işyerine götürüyorum yarım gün dükkânımızda duruyor. En azından harçlığını veriyorum ve bir şekilde mesleğe teşvik ediyorum, meslek öğrensin diye hayatı öğrensin diye. İş yerinde insanlarla tanışıyor orada insanlarla diyalog içine giriyor. Bence bu proje çok güzel on numara süper bir fikir bu projeye katkı koyunlardan teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
MESLEK DALLARI TÜKENİYOR
Meslek dallarının tükendiğine vurgu yapan öğrenci velilerinden Sezai İleri ise “Yaklaşık 27 senedir ayakkabı imalatı ile uğraşmaktayım. Dededen gelen bir mesleğimiz var. Babamız ve biz bu mesleği devam ettirmekteyiz. Tabii okulumuzda başla İshakpaşa İlkokulu müdürümüze, müdür yardımcımıza, öğretmenlerimize teşekkür ediyoruz. Bizleri çocuklarımızla buluşturdukları için. Çünkü şu an öyle bir durumdayız ki çırak bulmakta zorlanıyoruz. Bunun için çocuklarımıza mesleklerimizi anlatırken iyi bu şekilde güzel bir şekilde anlatırsak çocuklarımız da mesleklerimize çekmiş oluruz. Çünkü Ayakkabıcılık yapan en son nesiliz şuan İnegöl’de. İnegöl’de ayakkabıcılık mesleği bitiyor, bizim çıraklığımızda hatırladığımız İnegöl’de yaklaşık 15 tane yemenici ustası vardı. Bugün yemenici ustası 2 tane kaldı İnegöl’de. Ayakkabı imalatçısı toplasanız İnegöl’de şu an 12-13 kişiye yoktur. Bu işi yapacak kimse kalmadı ve mesleklerimizi yavaş yavaş bitme noktasına geliyor. Tabii işin özüne baktığımız zaman fabrikaların çoğalması ile beraber meslekler tükeniyor ama sanat daha farklı bir şey meslek çok farklı bir şey bunlar çok ayrı işçilik gerektiriyor bunun yüzünden çocuklarımıza güzel bir şeyler verebildiysek ne mutlu bize. İnşallah çocuklarımız da bizlerden bir şeyler almıştır mesleklerimiz ile alakalı. Cumhurbaşkanımız bile söylüyor internet evlere girdi çocuklarımızın yüzünü göremez olduk. Maalesef hepimizde aynı sıkıntılar var ufacık çocuklarımız 2 yaşındaki 3 yaşındaki çocuklarımız internetten kafalarını kaldırmıyor Bizler yavaş yavaş kendi çocuklarımızı çıraklıklara alıştırmamız lazım. En azından hocalarımızdan istedik, yaz tatili ile alakalı çocuklarımız bunları öğretin bunları aşılayın dükkânlara gitsinler çıraklık yapsınlar, önce selam almayı selam vermeyi öğrensinler” diye konuştu.