İnegöl Kırmızı Et ve Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli, çiğ süte yapılan 10 kuruşluk zammı değerlendirdi. Çetizli yaptığı değerlendirmede, “Süte 10 kuruş zam geldi, 1.30 olan 1.40 oldu ama yeterli değil. Onun için biz üreticimizin desteklenmesini istiyoruz. Veya girdi maliyetlerinin düşük olmasını istiyoruz” dedi.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Kırmızı Et ve Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli, “ Geçtiğimiz gün süt konseyinin yapmış olduğu, üreticilerle,bakanlıkla ve sanayicilerle toplantıda sütümüze 10 kuruş ilave fark geldi. Bu genel piyasaya göre yeterli. Ancak, girdi maliyetlerinin yüksek oluşundan dolayı, yem fiyatlarının yüksek oluşundan dolayı, devletin yeme destek verememesinden dolayı, üreticimiz bu zamdan memnun değil. Gönül ister ki biz süt fiyatın, çay fiyatı gibi değerli olmasını, bir içecek kola ve gazoz gibi değerli olmasını isteriz. Bakanlığımızla yapmış olduğumuz görüşmelerde, yeme destek çıkma ihtimalide söz konusu. Ama destek çıkar ya da çıkmaz biz bilemiyoruz. Şuan gelen zam, piyasada süt darlığından dolayı gelen ilave zamdır. Sanayici süt bulamadığı için, ister istemez bu zam a kendileri destek verdi. Çünkü piyasada yeterli sütümüz yok. Üretici ürettiği eti yada süte destek bulamıyor. Destekleri Avrupa ile karşılaştırdığımızda, bizde Avrupa ülkelerinin 3’te 1’i anca geliyor. Ama biz devletimize, hükümetimize bir şey demiyoruz. Fakat, mağduriyetimizin giderilebilmesi açısından üreticimiz adına, bakanlığımız bu konularda bilgilendiriyoruz. Ya yeme destek verirsin aradaki açık kalksın, yada süt fiyatları ezik kalmasın, üretici daha çok desteklensin ki üretsin. Üretmeyen bir ülke ve üretici bitmeye mahkumdur. Sayın bakanımız geçen gün kendide ifade etti. Biz 2002 yılında yetiyorduk şimdi niye yetmiyoruz dedi. Bu çok doğru bir cümle, bunu biz hep telaffuz ediyoruz. Bu desteklenmediğinden dolayı, değerli bulamadığından dolayı söylenen bir söz. Buda bize ağır geliyor” dedi.
YETERLİ DEĞİL
“Biz tarım ülkesiyiz, neden kendi, kendimize yetmiyoruz” diyerek konuşmalarını sürdüren Çetizli, “Ama desteklenmiyoruz, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı bunun önlenmesi mümkün değil. Et para yaptı, eğer biz üreticimizi desteklemiş olsaydık et anlamında üretecekti. Bugün et para yaptığından dolayı inek kesimi 25-26 liraya çıktı. Ne yapsın üretici, baktı ki İnek para yapıyor kestirdi. Kestirince inek sayımız azaldı. Neticede günlük 20 milyon tonun üzerinde olana sütümüz hemen geriledi 15 milyon tonlara. Buda açık yarattı. Bu beyanda dikkatlerinizi çekerim, kurban bayramından önce 2 sefer süt mamullerine zam geldi. Süte 10 kuruş zam geldi, 1.30 olan 1.40 oldu ama yeterli değil. Onun için biz üreticimizin desteklenmesini istiyoruz. Veya girdi maliyetlerinin düşük olmasını istiyoruz. Bundan dolayı da sizlerden bu konuyla basında bizlerin problemlerini, sorunlarını açıkça beyan etmenizi istiyoruz. İlgililerin bunlarla ilgili daha dikkatli davranmaları istiyoruz. Üretici doyurucu bir kâr elde edemediği sürece, desteklenmediği sürece ne sütün önüne geçilir, netin önüne geçilir. Bundan dolayı üreticimiz desteklenmeli, girdi maliyetleri düşürülmeli. Aksi takdire bu süte bugün 1 Ekim’den itibaren 10 kuruş zam geldi ama Kasım ayı sonunda kesinlikle bir 10 kuruş beklide 20 kuruş zam kaçınılmazdır. Çünkü ürettiğimiz süt yeterli gelmiyor. Yeterli gelmeyince dışarıdan yarın ben inanıyorum ki bakanlığımız süt tozu getirmeyecektir üreticimizin sütünün değerlenmesi açısından buna inanıyorum. Ama bu politikayı bu şekilde güderlerse sütümüz değerini bulacaktır. İnşallah yem desteği verilerek aradaki açık kapanacaktır. Üretici daha çok desteklenmeli, kendi ülkemizde kendimiz üretmeli ve kendimize yetmeliyiz” ifadelerini kullandı.