Yeni kimlik için 49 bin başvuru

2 Ocak 2017 tarihi itibariyle Türkiye genelinde uygulanmaya başlanan yeni kimlik için 256 bin nüfusu sahip İnegöl’de 49 bin kişi başvuru yaptı.

Yayınlama: 19.01.2018
639
A+
A-

Yeni kimlik için 2017 yılı içerisinde 48 bin 976 kişinin başvuru yaptığının ifade eden İnegöl Nüfus Müdürü Muzaffer Solmaz, bir çok işlemin nüfus müdürlüğüne gelmeden E-Devlet sistemiyle yapılabileceğini veya 199 nolu telefon ile Nüfus Genel Müdürlüğü internet sitesinden randevu alınabileceğini ifade etti.

 

İnegöl Nüfus Müdürü Muzaffer Solmaz ise, “5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda 14/01/2016 tarihinde yapılan değişiklik ile Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları 02/01/2017 tarihinden itibaren tüm Türkiye´de dağıtılmaya başlanacaktır. İnegöl İlçe Nüfus Müdürlüğünde tüm teknik kontroller yapılmış olup, T.C. Kimlik Kartı başvurularını almak üzere hazır durumdadır. Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak yeni kimlik kartları, 10 yıllık kullanım ömrüne sahiptir. Polikarbon materyalden oluşan, temaslı-temassız yonga içeren ve uluslararası standartlara uygun, en gelişmiş güvenlik öğelerini içinde barındıran kimlik kartları, vatandaşa ait nüfus, fotoğraf ve biyometrik verilerin, üzerindeki temaslı yongaya güvenli bir şekilde kaydedilmesinden sonra, yetkisiz kimseler tarafından içindeki verilerin yeniden üretilmesini ya da değiştirilmesini olanaksız hale getirecek şekilde tasarlanmıştır. Proje ile: Kimlik kartı ile güvenli kimlik doğrulaması yapılabilecektir, Sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecektir, E-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetin bulunduğu her yerden (ev, iş yeri vb.) kimlik kartı ile erişilebilecektir, Kimlik kartı, vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde pasaport yerine seyahat belgesi olarak kullanılabilecektir, Kimlik Kartı, elektronik imza olarak da kullanılabilecektir. Kimlik kartı, kamu kurumlarının vatandaşa yönelik sunacakları hizmetlerde elektronik iş süreçlerini destekleyerek bürokrasiyi azaltacaktır, Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar (sosyal güvenlik, sağlık, sigorta, bankacılık vb.) asgariye inecektir. Kimlik kartı başvurusu yurt içinde, Genel Müdürlük web portalı (https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr) üzerinden ya da Çağrı Merkezi (199) aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılır. İlk defa kimlik kartı başvurusu; nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ile yapılır. On beş yaşını tamamlamış olanların şahsen son altı ay içerisinde, ön cepheden çekilmiş (arka fon renginin beyaz, alın,yüz ve çenenin açık olduğu) bir adet biyometrik fotoğraf ile başvurması gerekmekte olup, başvuru sahiplerinin parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi biyometrik verileri alınır. On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf zorunlu olmamakla birlikte ancak talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların kimlik kartı fotoğraflı olarak düzenlenebilmesi mümkündür. Başvuru sırasında ayrıca T.C.Kimlik Kartlarının PIN kodlarını içen kapalı bir zarf teslim edilecektir” dedi






 

CEZASI 32 LİRA

Solmaz konuşmasını şöyle sürdürdü; “2017 yılı kimlik kartı bedeli; kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL´dir. Kimlik kartı bedeli başvuru sırasında peşin olarak tahsil edilir. Yurt içinde 30 gün, yurt dışında 60 gün içinde bildirilen doğum olaylarına ilişkin olarak Kimlik Kartı başvurusunda bulunulması durumunda herhangi bir bedel alınmaz. Nüfus cüzdanı ibraz edilmemesi, yerleşim yeri adresi bulunmaması ve On beş (15) yaşını tamamlayanların; kimliğini kanıtlayacak fotoğraflı resmi belge ibraz edememesi durumunda yaptırılacak soruşturma sonucuna göre başvuru alma işlemleri yapılacaktır. Doğum, kayıp, mevcut kimlik kartının geçerlilik süresinin sona ermesi veya tahrifat sebebiyle kullanılamayacak durumda olması nedeniyle yapılan kimlik kartı başvurusunda yeni kart düzenleninceye kadar kişinin talebi hâlinde, herhangi bir nüfus müdürlüğünce kimliğini ispata yarayacak 10 gün geçerli geçici kimlik belgesi düzenlenerek ilgiliye teslim edilecektir. Kimlik kartı yurt içinde kişinin başvuru sırasında bildirdiği adrese PTT aracılığıyla gönderilecek olup, beyan ettiği adrese teslim edilemeyen kartlar başvuru sırasında belirttiği nüfus müdürlüğüne gönderilecektir. Bir ay içinde teslim alınmayan kimlik kartları imha edilmek üzere Genel Müdürlüğe iade edilecektir.”

 

NÜFUS E-DEVLETTE

Müdür Solmaz, Nüfus Müdürlüğüne gelip başvuru yapmaksızın E-Devlet sistemiyle bir çok işlemin yapılacağını da belirterek, “Nüfus müdürlüklerindeki iş yoğunluklarının azaltılması amacıyla öncelikle 9 Şubat 2017 tarihi itibari ile kişi nüfus kayıt örneği 2 Mart 2017 tarihi itibariyle de yerleşim yeri ve diğer adres belgesinin e-Devlet üzerinden paylaşımı yapılmaya başlanmıştır. 180 günlük eylem planına e-devlet üzerinden aile ve nüfus aile kayıt örnekleri ile nüfus olaylarının paylaşımının yapılması dahil edilmiştir. Doğum, evlenme, boşanma, ölüm, kayıt düzeltme, velayet, yer değiştirme, gaiplik, vesayet tanıma, soy bağı gibi işlemler artık e-devlet üzerinden yapılabilecek. Yapılan çalışmalar 1 Ağustos 2017 tarihi itibariyle tamamlanmış ve ilgili nüfus kayıt örnekleri ile nüfus olaylarının e-devlet üzerinden paylaşımı yapılmaya başlanmıştır. 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunun Uygulanmasına ilişkin yönetmeliğin 151. Maddesinin 4. fıkrası gereğince E-Devlet kapısı üzerinden alınan belgeler, nüfus müdürlüklerinden alınmış resmi belgeler ile aynı hukuki değere sahip olup tüm resmi işlemlerde kabul edilmesi yasal zorunluluktur. E-Devlet üzerinden; Kişi kayıt örneği, aile kayıt örneği, nüfus aile kayıt örneği ve yerleşim yeri diğer adres belgesi alınabilecek” dedi.

 

RANDEVU SİSTEMİ

Randevu sisteminden de bahseden Solmaz, “Vatandaşlarımız işlemlerini e-devlet üzerinden yaptığı gibi, nüfus müdürlüğüne gelecek vatandaşlarımız için 199 nolu iletişim numarasından veya Nüfus Genel Müdürlüğü sisteminden randevu alıp, işlemlerini sıra beklemeden çözüme kavuşturabilirler” şeklinde konuştu .



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş