İnegöl İlçe Müftü vekili Ömer Faruk Atan 11 ayın sultanı olan ramazan ayı dolayısıyla İnegöl’de müftülüğün yaptığı programlar hakkında bilgi verdi. Ramazan ayının paylaşmak olduğunu vurgulayan Atan, “Vatandaşlarımızın paylaşım duyguları ramazan ayında daha fazla arttığı için zekâtı ramazanda vermeleri gerektiği hissine kapılıyorlar. Biz bunu sadece ramazanda değil yılın diğer bütün aylarında verelim” dedi.
Ramazanın kendine mahsus olan ibadeti teravih namazlarının oruçla ilgisi olmadığını vurgulayan İnegöl İlçe Müftü vekili Ömer Faruk Atan, “Teravih namazı oruca ait bir ibadet değil ramazana ait bir ibadettir. Bir insan zorunlu bir şekilde hasta olur, yolcu olur vb. durumlarda oruç tutmasa bile teravih namazını kılması sünnettir” dedi.
Konuşmasına devam eden Atan, “Ramazan ayı boyunca camilerimizde bir veya birden fazla mukabele okunuyor. Cemaatin durumu, yapısı, yoğunluğu esas alınarak sabah, öğlen ve ikindi olmak üzere 3 farklı vakitlerde mukabele okunuyor. Bazı camilerimizde ise tek vakit okunması yeterli oluyor. Konukoğlu ve İshakpaşa gibi merkezi camilerimizde 3 öğün okunuyor. Merkezi camimiz olan İshakpaşa camimizde her öğlen ve her yatsı öncesi Vaaz-ı İrşad kapsamında sohbetler yapılıyor. Farklı hocalarımız kendi tecrübe ve birikimlerini ramazan dolayısıyla yapmış olduğumuz bu programlarda sohbet vererek anlatıyor. Burada hocamız ya merkezi sistemle bütün cemaatin istifadesine sunar ya da yüz yüze vaaz verir”
“Bunun dışında kuran kurslarımız var. 7 yatılı, 5’i hafızlık, olmak üzere 114 kursumuzda 128 personelimiz tarafından her gün öğleden önce mukabele okunuyor. Bu kuran kurslarımızda kadınlara yönelik yapılırken camilerimizde daha genel yapılıyor. 16 camimizde öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere kadın vaizelerimiz tarafından irşad faaliyeti yapılıyor. Merkezde ki 5 camimizde hatimli teravih kılınıyor. Hatimli teravihi takip etmek isteyen vatandaşlarımızın hizmetine sunmak istedik. Cuma Camii, Burhaniye Camii, Mesudiye Somuncubaba Camii, Suyolu Camii ve Alanyurt Kuba Camimizde ilk teravihten son teravihe kadar her gün bir cüz okunmak suretiyle hatimle teravih yapılıyor. Bunun dışında ramazan öncesinde rehabilitasyon merkezlerinde engelli öğrencilerin velilerine yönelik kuranı kerim eğitimi veriyorduk. Ramazan ayında ise devlet ve özel olmak üzere bütün rehabilitasyon merkezlerinde sohbet veriyoruz. Bu yıl 15- 21 Mayıs arasında ‘Ailede İyilik’ konusunu tüm camilerimizde işleyeceğiz” diye konuştu.
Zekat ve Fitre konusuna da değinen Atan, “Normal şartlarda zekâtın ramazan ayıyla bir ilgisi yoktur. Zekât yılın diğer bütün aylarında verilebilir. Vatandaşlarımızın paylaşım duyguları ramazan ayında daha fazla çoğaldığı için zekâtı ramazanda vermeleri gerektiği hissine kapılıyorlar. Biz bunu sadece ramazanda değil yılın diğer bütün aylarında verelim. Din işleri yüksek kurumu ekonomik seviyeyi de dikkate alarak her yıl bir fitre rakamı belirler. Bu seneki fitrenin fiyatı ise minimum 23 TL’dir. Aslında fitrenin normal bedeli 23 TL değildir. Bu bedel herkesin kendi harcama bedeline göre değişiklik gösterir. Bir insan dinen zenginse 23 TL verebilir. Ama bunun üstüne de eklemekte fayda var. Oruç tutamayan bir insan ise aynı şekilde günlüğü 23 TL olmak üzere fidye olmak üzere fakir bir insana verir” şeklinde konuştu.
Atan ayrıca; “Ramazan ayı bir infak(paylaşım) ayı olduğu için Türkiye Diyanet Vakfı bu yıl kardeşliğimiz zekâtla çoğalır sloganıyla bütün operatörleri kapsayacak şekilde ayarlanmış zekat, fitre, fidye bağış hattı şu şekilde; BAĞIŞ yazıp 5601’e minimum 23 TL olan bağışlarınızı gönderebilirsiniz” dedi.