İnegöl Mehterhanesi geçtiğimiz gün akşam saatlerinde Kültürpark yanında bulunan Mehter Binasında misafirlerine aşure ikramında bulundu. •Serhat ÇİÇEK
Programın açılış konuşmasını yapan İnegöl Mehter Derneği Başkanı Mehmet Semiz “Biz toplulukta bereket vardır. Bereketi sizlerle beraber paylaşmak istedik. Muharrem ayının Allah (C.C) tarafından 10 tane güzel müjdesi vardır. Âdem A.S’nın tövbesinin kabulü, İbrahim A.S Nemrut’un ateşinden kurtulması, Nuh A.S cudi dağında gemisinin indiği gibi tecelli ettiği şeyler var” dedi.
GELENEKSEL HALE GETİRECEĞİZ
Aşure programının 3. sünü düzenlediklerini ifade eden Semiz “Bizlerde Muharrem Ayının hep beraber kutlayalım, ecrine sevabına nail olalım istedik. Tatbikî biz Osmanlıdan gelen Osmanlının icraatını devam ettiren mehter takımıyız. Saraylarda da aynı şeyler yapılmış. Bizlere de bu yakışır dedik. Bu yaptığımız 3. aşure ikramı. Geleneksel hale getirmek için gayret göstereceğiz” şeklinde konuştu.
MANEVİ HAVAYI YAŞAMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ
Mehter takımı olarak yaşadıkları sıkıntılara değinen Mehmet Semiz “İnegöl Mehter Takımı 1959 yılından bu güne kadar aralıksız devam eden bir kuruluştur. Zaman zaman İnegöllülerle konuşurken birçok yerlere gidiyorsunuz, geziyorsunuz diyorlar. Ama biz bu işi gönül eğlendirmek için yapmıyoruz. Bu ecdat yadigârını geçmişten geleceğe bir köprü olarak sürdürüyoruz. Her zaman söylüyorum işini, aşını, eşini bırakarak yurt dışında görevler yapıyoruz. Bizim yurt dışında yaptığımız görevlerde başımıza birçok şey geliyor. En son Bulgaristan’daki programı beklerken 90 yaşında bir nine elinde sopa, ayağı topal, koşa koşa yanımıza geldi ve “geldiniz mi bizi kurtarmaya geldiniz. Yıllardır sizi bekliyoruz” diyerek ağlamaya başladı. Manevi havayı yaşamak için elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz” İfadelerini kullandı.
25 TANE ÖĞRENCİMİZ VAR
Öğrenci bulmakta sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Semiz “İnegöl Mehterinin devamı için yeni nesilden gelen genç talebelerimize ders veriyoruz. Şuan sayıları 25 oldu. İnşallah musikiyi öğrenecekler ve bizlere faydası olacak bu takımda görev yapacaklar. Dünyanın en zor işlerinden biri de müziktir. Allah vergisi ses olması lazım, kabiliyet olması lazım. İnegöl’de bu sayı az. Birçok meslekten insan bulursunuz ama mehter enstrümanları çalan kişi bulamazsınız” dedi.
RUHUMUZUDA DOYURACAĞIZ
İnegöl Mehterinin Osmanlı misyonunu en iyi şekilde yansıttığını ifade eden İnegöl kaymakamı Ali Akça ise, “İnegöl mehter takımının çok değerli mensupları sizleri selamlıyorum. Hepiniz hoş geldiniz. Bu akşam burada Mehter Takımının aşure programındayız. Aşure inancımızda, kültürümüzde önemli yeri var. İnegöl’de bu sene aşure kültürü doya doya yaşanıyor. Birçok kurumumuz aşure programı gerçekleştirdi. Elimden geldiğince katıldım ama çoğuna da katılamadım. Haklarını helal etsinler. Ama bu akşam burada gerçekleştirilen aşure programına özellikle katılmak istedim. Osmanlıdan gelen o tarihi misyonu en güzel şekilde yansıtıyorlar. İnegöl’ün ciddi bir değeri ve markası… Bu akşam aşurenin tadına bakacağız ama aynı zaman da mehterin çalacağı marşlarla ruhumuzu da doyuracağız” dedi.