İnegöl Trabzonlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Karadeniz Güvenspor Kulübü ve İnegöl Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği 1. Hamsi ve Horon Festivali dün gerçekleştirildi. 10 ton hamsinin ikram edildiği program şölen havasında geçerken, kemençe sesini duyan Karadenizliler saatlerce horon teptiler.
Bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Hamsi ve Horon Festivali coşkulu anlara sahne oldu. Kültürpark içerisinde düzenlenen festivale yoğun bir katılım sağlanırken, 10 ton hamsi saatler içinde tükendi.
İNEGÖL’ÜN BİR PARÇASIYIZ
Festivalin ilk konuşmasının İnegöl Trabzonlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Eyüp Şahin yaptı. Şahin açıklamasında şunları söyledi: İnegöl’de ilkini düzenlemiş olduğumuz 1. Hamsi ve Horon Festivali’ne hoş geldiniz. Festivalin amacı; hemşerilerimizin kaynaşmasını sağlamaktır. Anadolu’sundan Kafkasyasına, Ortadoğusuna kadar bir kültür mozaiği olan İnegöl’ümüzde bu mozaiğin bir parçası olduğumuzu hatırlatmak, yöremizle özdeşleşen hamsimizi siz değerli misafirlerimize ikram etmek ve hamsinin verdiği enerji ile bol bol horon tepeceğiz. Bu organizasyonda bizlerden emeğini esirgemeyen herkese teşekkür ederiz.
HAMSİMİZ LEZZETLİ, HORONUMUZ HAREKETLİ
Organizasyonun taraflarından olan Karadeniz Güvenspor Kulübü Başkanı Metin Öztürkoğlu ise yapmış olduğu konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Kardeş derneğimiz Trabzonlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile ortaklaşa tertip ettiğimiz Hamsi ve Horon Festivali’ne hoş geldiniz. 2 kardeş derneğimizle beraber bu organizasyonu tertip ederken Cenab-ı Allah da yüzümüze güldü. Hava güneşli, hamsimiz lezzetli, horonumuz hareketli. Organizasyonumuza katılan herkese teşekkür ediyorum. İyi eğlenceler.
BİZLER ET İLE TIRNAK GİBİYİZ
İnegöl’ün renkli bir çiçek bahçesi olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “İnegöl, Türkiye’nin değişik yerlerinden göç alan bir yer. İnegöl bu anlamda meşhur. İnegöl’de mobilyacılık varsa, ticaret varsa, nüfus varsa, sanayi varsa, bu renkli çiçek bahçesi olmasının etkisi çok fazla. Allah bu noktada emek veren herkesten razı olsun. Kimimiz Trabzon’dan kimimiz Artvin’den, Erzurum’dan, Van’dan, Muş’tan gelmişiz İnegöl’de yaşıyoruz. Geleneğimizi, örf, adet ve anelelerimizi çok seviyoruz. Programı düzenleyenlere çok teşekkür ediyorum. İnegöl’de farklı etkinlikler yapılıyor. Burada 8-10 bin kişi bu vesile ile bir araya gelecek. Hamsi işin bahanesi. Bir araya gelinecek, muhabbet ederek dostluğumuzu arttıracağız, ilçemize ve ülkemize olan bağlılığımızı arttıracağız. Burada herkes Trabzonlu mu? Hayır, Trabzonlu olmayanlar da var. Programla alakalı eksikler ve aksaklar olabilir. Arkadaşlarımız günlerdir bu programı gerçekleştirmek için çalışıyorlar. Binlerce kişiyi ağırlamak kolay iş değil. Eksik ve aksaklardan dolayı hakkınızı helal edin. Biz İnegöl’de yaşıyoruz, İnegöl bizim memleketimiz. Örf, adet ve anelemizi devam ettireceğiz. Arnavut kökenli olabiliriz, Boşnak, Gürcü, Abaza, Çerkez kökenli olabiliriz hiç önemli değil. Bizler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyız, et ile tırnak gibiyiz, birbirimize kız verip almışız. Böyle günlerde örf, adet ve anelelerimizi yaşayacağız ama ülkemize ve ilçemize olan bağlılığımızı da her geçen gün daha da arttıracağız. Bu güzelliğe katkı veren kim varsa Allah razı olsun. Memleketimizin Trabzon’u da her köşesi gibi ayrı bir güzellik. Birliğimiz ve beraberliğimiz daim olsun. Katılan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
HAMSİ DERTLERE DERMAN OLUR
Programda son olarak Kaymakam Ali Akça söz aldı. Akça konuşmasında şunları kaydetti: Karadenizlilerin hepsi birer mizah üstadıdır. Bugün hamsi nedir cevabını aramak için kitaplara başvurmak durumundayız. Şarkıları ve şiirleri dinlemek durumundayız. Hamsi ile ilgili en güzel bilgilerin derlendiği kitabın adı Hamsiname’dir. Hamsiname kitabını divan edebiyatımızın son temsilcisi Hamamizade İhsan Bey yazmıştır. Kendisi 1885-1948 yılları arasında yaşamış muhterem bir zattır ve dünya çapında da meşhurdur. Dünya çapında meşhur olmasının sebebi Hamsiname isimli kitabı yazmış olmasıdır. O kitapta hamsinin nasıl tutulduğu, nasıl saklandığı, hamsi yemekleri hamsinin, yörenin kültürünün özelliklerinin hepsi yer almıştır. Hamamizade İhsan Bey buyurur ki; ‘Bir yıl görünmezsen artar kederim, yetiş imdadıma imanım hamsi. Yüzünü görünce bayram ederim, sen olursun benim kurbanım hamsi. Maraza uğrarım hamsi demezsem, içerim tutuşur hamsi yemezsem. Üstünü bir varil pekmezlemezsem, çıkar asumane dumanım hamsi. Kuyruğun tutarım merd oğlu merdim, olsa da bir batman pişirip yerdim. Çok yiyip içince artarsa derdim, olursun derdime dermanım hamsi’. Hamsinin dertlere derman etkisi tıp literatüründe de yer almıştır. Hamsi yiyenlere şifa etkisiyle de bilinir. Yiyenlere şifa olması temennisiyle bu güzel organizasyonu düzenleyenlere teşekkür ediyor, keyifli bir festival olmasını diliyorum.
Gerçekleştirilen konuşmaların ardından hamsi ikramı gerçekleştirildi. İkramların ardından alana çıkan vatandaşlar kemençe eşliğinde doyasıya oynayarak eğlendiler.
Programa; Kaymakam Ali Akça, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İlçe Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, oda ve dernek başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.