İnegöl’de birçok önemli çalışmaya imza atan İnegöl Zihinsel Engelliler Derneği (İZED) bu kez ailelere yönelik bir eğitim semineri düzenledi. Seminerde meme kanserine dikkat çekildi.
Sağlık Meslek Lisesi Meslek Öğretmeni İhsan Göl ve program gönüllüsü Ayşe Ortakçı’nın konuşmacı olarak katılığı ‘Meme Kanseri Erken Tanı ve Tedavi Yöntemleri Bilinçlendirme’ adlı bir seminer geçtiğimiz Çarşamba akşamı saat 20.30’da Sani Konukoğlu Konferans Salonu’nda düzenlendi.
AMAÇ ERKEN TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ BİLİNÇLENDİRME
Program öncesi bir konuşma yapan İnegöl Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Halil Peynirci şöyle konuştu: İnegöl Zihinsel Engelliler Derneği olarak 10 yıldan beri her ayın ilk Çarşambası gerçekleştirdiğimiz toplantımızda bu akşam misafirlerimiz var. Ailelerimizi meme kanseri erken tanı ve tedavi yöntemleri bilinçlendirme semineri için bu ayki toplantımızda karar kıldık. Bu akşam bize Sağlık Meslek Lisesi’ndeki öğretmenimiz İhsan Göl ve bu işe gönüllü olarak katılan Ayşe Ortakçı kardeşimiz bu akşamki programımızda ailelerimizi bilinçlendirecekler. İnegöl kanser ile ilgili çok büyük akraba oldu. Onkolojide çok çok İnegöllü arkadaşlarımız, kardeşlerimiz var. Biz bu akşamki programda engelli ailelerimize meme kanseri ile ilgili bir nebze destek olabilirsek ne mutlu bize. Bizlere bu akşam bu sunumu sunacak olan İhsan hocamıza ve Ayşe kardeşimize İZED yönetim kurulu olarak teşekkür ediyoruz.
ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ!
Seminerde ilk olarak proje gönüllüsü Ayşe Ortakçı söz alarak şunları aktardı: Meme kanseri erken tanı ve tedavi yöntemleri bilinçlendirme seminerini firmamızda ilk kez bayan çalışanlara yönelik olarak hocamdan almıştık. Çok etkilendim. Ben de annem nedeni ile risk grubunda bir kadınım. Hocamın gönüllülük esası ile yaptığı çalışmalara ben de destek olmak istedim. Buradan yola çıkarak yeni organizasyonlar yaptık ve sayıyı her geçen gün arttırmaya çalışıyoruz. Çünkü her 8 kadından 1’i meme kanserine yakalanma riski taşıyor. Erken teşhis edilirse sonucu ölümle bitmiyor, kurtarabiliyoruz. Bu nedenle bilinçli olmak ve herkesin daha hassas yaklaşması gerekiyor. Burada olmaktan son derece mutluyum. Hepinize keyifli seminerler diliyorum.
KANSERİN POTANSİYEL OLARAK YÜZDE 40‘I ÖNLENEBİLİR
Konuşmaların ardından kürsüye çıkan Sağlık Meslek Lisesi Meslek Öğretmeni İhsan Göl şu bilgileri paylaştı: Vücudumuzda her bir organımız içindeki normal her hücrelerde; doğum-büyüme-çoğalma-ölüm döngüsü bulunmaktadır. Ancak herhangi bir sebeple bu döngüde; çoğalmadan ölüme geçiş basamağı durur ve bunun sonucunda, hücreler ölmeyip kontrolsüz olarak sürekli çoğalır. Oluşturdukları bu tabloya kanser denir. Bu anormal bir şekilde sürekli çoğalan hücrelerin başka organlara da gidebilmesine kanserin vücutta yayılmasına neden olur. Kanserin kesin bir sebebi bilinmemektedir. Kanser hastalığı için iki risk faktörü vardır; değiştirilebilir faktörler ve değiştirilemeyen faktörler. Değiştirilemeyen faktörler yaş, cinsiyet ve aile öyküsüdür. Değiştirilebilen faktörler ise; sigara ve alkol kullanımı, radyasyona maruz kalma, uzun süre güneş ışığına maruz kalma, kötü beslenme alışkanlığı, gıdalardaki katkı maddeleri, bazı virüsler, aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma, bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest ve benzeri), hava kirliliği… Bu risk faktörlerine maruz kalan bir kişinin kesin kanser olacağı söylenemez, ama kansere yakalanma ihtimali artar. Kanserin potansiyel olarak yüzde 40‘ı önlenebilir. Değiştirilebilir risk faktörlerinden uzak durulmalıdır.
HER YIL 30 BİN KADINA MEME KANSERİ TEŞHİSİ KONULUYOR
Meme ve meme kanseri hakkında bilgi veren Göl açıklamasını şöyle sürdürdü: Meme; yağ dokusu, süt bezleri ve burada üretilen sütü meme başına taşıyan kanallardan oluşur. Bu süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin kontrol dışı olarak çoğalmalarına meme kanseri denir. Her 11 dakikada 1 kadın, meme kanseri nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Her 3 dakikada 1 kadına, yeni meme kanseri tanısı konmaktadır. Günümüzde ABD’de, yedi kadından birisi meme kanserine yakalanmaktadır. Bu oran Avrupa ülkelerinde on kadında birdir. Türkiye’de her yıl 30 bin kadına meme kanseri tanısı konduğu açıklanmıştır. Türkiye’deki bütün kadın kanserlerinin yüzde 32,8’ini meme kanseri oluşturmakta.