İNEGÖL RİSK TAŞIMIYOR

Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde 100’e yakın büyükbaş hayvanın ölümüne yol açan şarbon salgını sonrası Bursa ve İnegöl’de de gerekli önlemler alındı. Bursa’da konuyla ilgili toplantılar yapılırken İnegöl’ün tertemiz olduğu öğrenildi.

Yayınlama: 28.06.2016
657
A+
A-

Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde 100’e yakın büyükbaş hayvanın ölümüne yol açan şarbon salgını sonrası Bursa’da tarım konusunda önde gelen kurumlar alarma geçti. İnegöl’ün bu konuda yüzde 100 temiz olduğu bilgisine ulaşılırken her ihtimale karşı tüm tedbirlerin alındığı öğrenildi.

 

OT YİYEN HAYVANLARDA GÖRÜLÜR






Şarbon hastalığı ile ilgili bilgi veren uzmanlar; hastalığın ot yiyen hayvanların hastalığı olduğunu ve Türkiye’nin tüm bölgelerinde, hemen hemen tüm mevsimlerde görüldüğünü bildirdiler. Ayrıca şarbon hastalığının koyun, keçi ve sığırlarda ölüme sebep olduğunu da vurguladı.

 

STRES FAKTÖRLER ETKİLİ OLUYOR

Hastalığın; açlık, yorgunluk, uzun süreli ve eziyetli yolculuk, kötü bakım, iç ve dış parazitler, fazla sıcak ve soğuk hava, iyi beslenememe gibi stres faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığını ve yayıldığını kaydeden uzmanlar; “Bulaşık merada otlayan hayvanlar veya buradan elde edilen yemleri yiyen hayvanlar hastalığa yakalanır. Hastalık her mevsimde görülürse de en çok mera döneminde ortaya çıkıyor. Özellikle otlar kurumaya başladığı zaman dikenlerin ağızda açtığı yaralardan mikroplar kolayca vücuda girebiliyor. Ahırdaki hayvanlar bulaşık yem ve otlarla mikrobu alıyor, ancak hastalık solunum ve deri yolu ile de bulaşabilir. Aşırı kullanılmış meralar, bataklık ve engebeli arazi, açlık, yorgunluk, uzun süreli ve kötü koşullarda hayvan nakli, hayvanların direncini kırdığı için hastalık daha çok görülür. Aşırı yağış ve aşırı kuraklık gibi mesvimsel değişiklikler de hastalığın artmasına yol açabilir.”

 

2-4 GÜN ARASI ÖLÜME YOL AÇIYOR

“Sindirim sistemi, solunum ve deri yolu ile hastalık hayvanların vücuduna yerleşiyor. Hayvanın türüne, direncine, vücuda giren mikrop miktarına ve mikrobun giriş yoluna göre hastalık belirtileri görülüyor. Koyun ve keçilerde 2-4 gün arasında ölüme yol açıyor. Titreme, sendeleme, solunum güçlüğü, kan işeme ve doğal deliklerden kan gelmesi, boğaz altında ve vücudun diğer yerlerinde ödemler oluşması, nekrozlar, derideki pustüller klinik bulgulardır. Sığırlarda tablo daha az belirgin olmakla birlikte koyun ve keçilere benzer özellikler gösterir” ifadelerini kullandılar.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş