İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından mesleki ve teknik eğitimle ilgili konuların ve sorunların ele alınarak çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla oluşturulan İnegöl Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kurulunun ilk toplantısı gerçekleştirilerek protokol imzalandı.
Toplantı İnegöl Kaymakamı Ali Akça başkanlığında Kaymakamlık Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nün 2016/21No’lu Genelgeleri doğrultusunda oluşturulan İnegöl Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kurulu; İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İnegöl Belediye Başkanlığı, İnegöl İş Kur Müdürlüğü, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, MÜSİAD, İMOS, Marangozlar ve Mobilyacılar Odası, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Terziler Odası, Madeni Sanatkârlar Odası, Elektrikçiler Odası ve Berberler Odası temsilcilerinden oluşuyor.
ÜRETİM YAPAN İLÇELERİN BAŞINDA GELİYOR
Gerçekleştirilen toplantıda konuşan Kaymakam Ali Akça, bir sanayi kenti olan İnegöl’de mesleki eğitimde okul-sanayi işbirliğinin önemine değinerek sektör temsilcilerinin tespitleri, talepleri ve önerileri doğrultusunda meslek liselerinde yeni bir yapılanmaya gidilebileceğini belirtti. Kaymakam Ali Akça konuşmasında ayrıca, “Sanayicilerin destekleriyle okullarda daha nitelikli bir eğitimle sektöre daha nitelikli ara eleman yetiştirilmesi hedeflenmektedir. İnegöl ilçemiz başta Bursa ili olmak üzere ülkemizin üretim sektöründe dinamiği olmuş ilçelerin başında gelmektedir. Bu manada meslek liselerinin bünyesinde bulunan alanların üretim sektörüne uygun olarak tekrardan yapılandırılması önem arz etmektedir. İşte bu noktada siz değerli oda başkanlarımızın desteklerine ihtiyacımız bulunmaktadır” ifadelerini kullanarak kurul üyelerine katılımlarından dolayı teşekkür etti.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilica, İlçe Kaymakamı Ali Akça ve kurul üyelerinin katılımlarından dolayı memnuniyetlerini belirterek İnegöl eğitimi ile ilgili özet bilgiler verdikten sonra mesleki ve teknik eğitimle ilgili detaylı bilgiler sundu.
Daha sonra açıklamalar bulunan Fatih Bilican, “Toplantımızın amacı meslek liselerinin genel durumu ve il bünyesinde yapılan sektör analizleri ışığında meslek liselerimizin bünyesinde bulunan alanların planlamalarını yapmaktır. Son zamanlarda Bakanlığımız tarafından meslek liselerinin eğitim öğretim kalitesinin artırılması noktasında çeşitli düzenlemeler yapılmaktadır. Mesleki eğitim noktasında Bursa ilimiz ülkemizin bu anlamda lokomotifi olmuştur. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından yapılan sektör analizler neticesinde meslek liseleri bünyesinde bulunan bazı alanların sektörün nitelikli eleman ihtiyacını karşılayamadığı, bazı alanlarda ise sektörün ihtiyacından fazla öğrencinin mezun olduğu gözlemlenmiştir. Bu karmaşıklığın giderilmesi için il ve ilçeler bazında eylem planları hazırlanmıştır. İl eylem planı çerçevesinde hazırlanan ilçe eylem planımızın siz değerli meslek odaları başkanlarının da görüşleri alınarak yeniden düzenlenmesi yapılacak ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla bakanlarımıza gönderilecektir. Amaç; İnegöl’de mesleki ve teknik eğitim veren ortaöğretim okullarındaki alanların sektör ihtiyacına göre planlanması ve bu okullarda verilen eğitimin niteliğinin arttırılarak sektörün ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesidir. Meslek liselerimizin eğitim-öğretim kalitesinin artırılması, fiziki anlamdaki eksiklerinin giderilmesi ve alanlarının yeniden düzenlenmesine katkı sağlayabilmek için siz değerli meslek odalarıyla bir protokol imzalayacağız. Ayrıca imzaladığımız bu protokolün bir başka amacı da sektörün ihtiyacını karşılayacak nitelikli elemanların yetiştirilmesine katkı sağlamak olacaktır. Bu kapsamda Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğüz tarafından ‘Mesleki ve Teknik Eğitimde Bursa Modeli’ başlıklı bir çalışma yapıldı. Çalışmada sektör analizleri ve çalıştaylar yapılarak il eylem planı oluşturuldu. Biz de bu eylem planı doğrultusunda İlçe eylem planımızı hazırladık. Bu çalışmada; Sektörün nitelikli işgücü talebi, Yatırım ve planlama ihtiyaç ve sorunları, Meslek Lisesi 9. sınıf öğrencilerinin alan tercihleri ve mesleki rehberliklerinde yaşanan sorunlar, Okul Sanayi işbirliğinin daha çok güçlendirilmesine duyulan ihtiyaç, Sektör ile okullar/mezunlar arasındaki arz talep dengesizliği, Staj/İşletmelerde Beceri Eğitiminde yaşanan sorunlar gibi hususlar dikkate alındı. Bu toplantıda sizlerin önerilerinizi ve alacağımız kararlarla ilgili bundan sonraki süreçte de desteklerinizi bekliyoruz. toplantıda alacağımız kararların ilçemiz mesleki eğitimi için hayırlara vesile olmasını temenni ederim” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan meslek liselerindeki 19 alanla ilgili eylem planının sunumu Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Doğru tarafından yapıldı. Sektör Analizleri ve sektör temsilcileriyle Bursa genelinde yapılan çalıştaylar neticesinde oluşturulan İlçe Eylem Planının 2017 – 2018 eğitim öğretim yılından itibaren hayata geçirileceği belirtildi.
Sunumdan sonra Kurul üyelerine söz verildi. Toplantıya katılanlar görüşlerini dile getirerek bu çalışmaya destek olacaklarını ve eylem planını desteklediklerini dile getirdiler.
Toplantı sonunda atılan imzalarla İnegöl Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kurulu Protokolü yürürlüğe girmiş oldu.