Bazı pazar esnafı oda başkanlarının MER-PA’daki işgaliye bedellerini fazla bulduklarını sert bir dille gündeme getirmelerinin arından açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Alper Taban, “Bu işgaliye bedellerini beraber belirledik. Dolayısıyla bu süreci birlikte belirlemişken, sonrasında da teşekkür edilmişken, şimdi kalkıp da bu gibi söylemlerin içine girmek ne kadar doğrudur bilemiyorum. Bu paylaşımları yaparken de özellikle belirli odaların başkanları olan bu temsilcilerinde üsluplarını, …
Bazı pazar esnafı oda başkanlarının MER-PA’daki işgaliye bedellerini fazla bulduklarını sert bir dille gündeme getirmelerinin arından açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Alper Taban, “Bu işgaliye bedellerini beraber belirledik. Dolayısıyla bu süreci birlikte belirlemişken, sonrasında da teşekkür edilmişken, şimdi kalkıp da bu gibi söylemlerin içine girmek ne kadar doğrudur bilemiyorum. Bu paylaşımları yaparken de özellikle belirli odaların başkanları olan bu temsilcilerinde üsluplarını, beyanlarını belirli bir şekilde vermek gibi bir yükümlülükleri var. Amiane tabirle sokak ağzı ile bunları ifade etmenin doğru olmadığını düşünüyorum” dedi.
MER-PA’daki işgaliye bedelleri ile ilgili geçtiğimiz günlerde bazı esnaf odası başkanları açıklamalar yaparak İnegöl Belediyesi’ne sert ithamlarda bulunmuş. Belediye Başkanı Alper Taban, konu ile ilgili açıklamalarda bulunarak bu bedelleri sert dille belediyeyi eleştiren oda başkanları ile beraber belirlediklerini belirtti.
BİLGİ KİRLİLİĞİ OLUŞMASIN
Konu ile ilgili makamında açıklamalarda bulunan Taban, “Kamuoyunda çıkan bir dizi haberler üzerine, özellikle Pazar yerindeki işgaliyelerin veya bunlar yapılan zam oranları ile alakalı pazarcı oda başkanlarımızın yapmış olduğu açıklamaların üzerine, konuyu maalesef üzülerek takip ettim. Orta da bir bilgi kirliliği oluşmaması adına da hem kamuoyunu hem de esnaf arkadaşlarımızı bilgilendirmek adına bu basın açıklamasını yapmanın daha doğru olacağını düşündük”
PAZAR YIKILDIĞI İÇİN ÜCRET TALEP EDİLMEDİ
“Öncelikle hatırlamak lazım. Biliyorsunuz maalesef bir pazar yerimizin yıkılması ile bir süreçle karşılaşmıştık. Biz bu süreçte tabii ki hemen Pazar yerinin yeniden ayağa kaldırılması ile alakalı ki çok şükür herhangi bir kaza, can kaybının olmaması işin sevindirici tarafıydı. Bir taraftan da yaraların sarılması adına hızlı bir şekilde Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte büyük Pazar yerinin proje çalışmalarını ve akabinde de yapının bir an önce tamamlanması ile ilgili çalışmaları yürütmüştük. Bu yaklaşık 2 yıllık geçen zaman da zaten esnaf arkadaşlarımıza herhangi bir ücret tahakkuku yapmadık. Ta ki pazar yerinin hazırlanıp içerisine girilene kadar. Zaten onun öncesinde de herhangi bir zam konusu gündem de değildi. Pazar yıkıldığı için ücret talep edilmedi”
SÜREÇ HIZLANDIRILDI
“Şimdi esnaflarımız pazara yerleştirildi. Güzel bir yapının içerisinde, muhakkak eksik aksaklıklarla birlikte şu anda pazarımız hayat bulmuş durumda. Hiç olmazsa pazarcı vatandaşlarımızı, buradan hizmet alan vatandaşlarımızı bir an önce kapalı yerin altına alarak, güneşten, yağmurdan, kardan kurtarmak adına işi de hızlandırmış olduk. İnşallah ufak tefek eksiklerimizden sonra da bu süreç tamamlanmış olacak ve açılışımızı da gerçekleştirmiş olacağız”
SOKAK AĞZI DOĞRU DEĞİL
“Burada Pazar Odalarımızın ve pazardaki onlara bağlı esnaflarımızın oraya yerleştirilmesi esnasında Pazar odalarımızın bizden şöyle bir talebi olmuştu; daha önce biz işgaliye ücretlerini kendilerinden aylık olarak tahsil ediyorduk. Bunun aslında uygun olanı, kanun ve tüzüğe göre haftalık bazda tahsil edilme4si gerektiğiydi. Biz de bunu dikkate aldık ve hatalığa çevirelim dedik. Bu çalışmayı yürütürken de, yeniden Pazar yerlerinin oluşturulması ile Pazar fiyatlarının da yeniden gözden geçirmek adına çalışmalar yaptık. Tabi bunu sadece MERPA olarak yapmadık, şehrimizdeki tüm pazarlarla ilgili yaptık. Akabinde şöyle bir tespitimiz oldu; daha önce alınan ücretlerin aslında kanunen m2 olmak durumdandır. Yani m2 de ifade ettiğimiz genişlik, derinlik ile yerin m2 üzerinden hesaplanması gerekiyordu. Ancak biz arkadaşlarımızdan sadece cepheleri üzerinden ücret aldığımızı görünce, bunlarla ilgili de düzeltmelerimizi yapmak istediğimizi kendilerine ilettik. Daha sonra bu çalışmaları oturduk oda başkanlarımız ile birlik yaptık, gerçekleştirdik. Bu süreçte sadece Bakkallar Odası Başkanımız Hakan İnkaya müsait olmadığı için müsaadeli bir şekilde bu toplantıya katılamamıştı ama onun dışında Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanımız beraberlinde Terziler Odası Başkanımız onlar bu toplantıya katıldılar. Ve bu işgaliye bedellerini beraber belirledik. Hatta bir miktar yüksekliğinden bahsettiklerinde, sayın başkanımız bunlarla ilgili bir miktar düşüşler sağlayarak, sonrasında onların da görüşlerini aldığında, onlar da teşekkürlerini dile getirdiler. Dolayısıyla bu süreci birlikte belirlemişken, sonrasında da teşekkür edilmişken, şimdi kalkıp ta, “Efendim bu fiyatlar çok yüksek. Bu fiyatlar sürdürülebilir fiyatlar değil” gibi söylemlerin içine girmek ne kadar doğrudur bilemiyorum. Bu paylaşımları yaparken de özellikle belirli odaların başkanları olan bu temsilcilerinde üsluplarını, beyanlarını belirli bir şekilde vermek gibi bir yükümlülükleri var. Yani çok özür dilerim amiane tabir ile sokak ağzı ile bunları ifade etmenin doğru olmadığını düşünüyorum”
PAZAR YERLERİNDEKİ ARTIŞLAR
“Burada artışlardan da bahsetmek istiyorum. Örneğin Alanyurt Pazarımızda %46’lık, Mesudiye Pazarı’nda 85, MER-PA pazarımızda ise iki çeşit fiyat uygulaması vardı. Yani köşelerden farklı fiyat alınıyordu, iş mekânlardan farklı fiyat alınıyordu. Dolayısıyla burada bir kısmında %31’lik bir artış, diğer kısmında da %39’luk artış söz konusu oldu. Cumartesi pazarımızda %24’lük bir artış, Pazartesi Pazarımızda da yaklaşık %65’lik bir artış söz konusu oldu” dedi.
SADECE CEPHE DEĞİL DERİNLİKTE KANUNEN HESAPLANIYOR
Taban konuşmasının sonunda, işgaliye bedellerinin daha önce sadece cephe hesaplanarak yapıldığını fakat kanunen derinliğinin de hesaplanması gerektiğini ifade etti. Taban, artışların da bu nedenle yaşandığını belirtti.