Son günlerde gündeme gelen Milli Tarım Projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, Milli Tarım Projesi’nde Türkiye’nin 941 havzaya bölündüğünü ve bu havzalardan birinin de İnegöl olduğunu ifade etti.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, Milli Tarım Projesi ile ilgili bilgiler verdi.
2016 yılı içerisinde desteklemelerle ilgili yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Mahmut Doğru, “Bu anlamda 5 milyon lira civarında bitkisel üretim desteklemesi, 4 milyon lira civarında da hayvansal üretim desteklemesi yapıldı. Bakanlığımız uygulamaya koyduğu. Ayrıca, sektörde uzun yıllardır süregelen birçok yapısal sorunu çözecek etkin ve uzun vadeli politikalar belirlendi ve bu kapsamda yasal düzenlemeler hayata geçirildi” dedi.
941 HAVZA
Milli Tarım Projesi ile Türkiye’nin 941 havzaya bölündüğünü ve bu havzalardan birinin de İnegöl olduğunu belirten Doğru, “Bu 941 havzanın ürün deseni çıkartılarak, stratejik açıdan önem arz eden 19 ürünün daha verimli ve ekonomik olarak hangi havzalarda destekleneceği belirlendi. Buğday ve yem bitkileri ekilişlerinin tüm bölgelerde destekleneceği model çerçevesinde havza için öngörülmeyen ürünü yetiştirecek üretici desteklemeden feragat etmiş olacaktır. Tüm bölgeler için ürün desenleri bakanlığımız internet sitesi aracılığıyla duyurulmuştur. 2017 yılında bu modelin uygulanması öngörülmektedir. İnegöl havzası da bunlardan birisidir. İlçemizde havza bazlı üretim desteklemesi modelinde arpa, buğday, dane mısır, kuru fasulye, nohut, yağlık ayçiçeği ve yem bitkilerinin tamamını kapsıyor” ifadelerini kullandı.
Doğru, “Bu sayede piyasalardaki fiyat dalgalanmaları en aza inecek, fiyat istikrarına katkı sağlanacak, bürokrasi azalacak, üreticilerimiz yılda tek başvuru yapacak, destek ödemeleri Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim aylarında olmak üzere iki dönemde yapılacak, gübrede KDV’nin kaldırılmasıyla fiyatlar yüzde 18 oranında düşecek, Tarım Kredi Kooperatiflerinin satışlarında yüzde 23 indirim yapılarak gübrede yaklaşık 4’te 1 oranında bir iyileşme sağlanacak, mazot maliyetinin yüzde 50’si devlet ve yüzde 50’si üretici tarafından karşılanması sağlanacaktır. Hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modelinde ise, uygulama sonucunda 25 ilde mera hayvancılığı yetiştiriciliği bölgeleri oluşturulacak, meralar hayvancılık yapmak ve ıslah etmek koşuluyla uzun süreli kiraya verilecek, mera illerinde et sığırcılığına uygun, 200 başa kadar düve alımına yüzde 30 hibe sağlanacak, programlı aşıları yapılmış 4 aylık buzağılara hayvan başına 750 TL destek verilecek, Bursa dahil 32 ilimizde 500 baş kapasiteli damızlık gebe düve üretim merkezleri kurulacak, 22 ilde en az 500 baş kapasiteli damızlık koç-teke üretim merkezleri kurulacak. Bu yatırımlarda hayvan alımı, inşaat yapımı ve makine ekipman alımına yüzde 50 hibe sağlanacak. Yatırımcılarımız bu yatırımları için kredi de kullanabilecek ve ayrıca büyükşehir sınırlarındaki barınak yapımında ruhsat harcı alınmayacak. Anlık süt kayıt sistemi kurulacak; nerede, ne kadar süt üretildiği izlenerek, kalite standardına göre süt pirimi ödenecek. Süt mamulleri ihracatı teşvik edilip, markalaşmaya verilen önem sürdürülecektir” ifadelerini kullanarak konuşmasını sonlandırdı.