İnegöl Düşünce Kulübü Başkanı Oktay Arda, 8 aylık süreçte yaptıkları çalışmalar ve İnegöl Düşünce Kulübü’nü, İnegöl Yeni Gazeteciler Derneği’nin ‘Ramazan Sohbetleri’ programında anlattı. Ardan programda yaptığı açıklamasında, uyuşturucu konusunda yaptıkları çalışmalardan bahsederek, uyuşturucuda risk grubu yaşının 11 yaşına düştüğünü açıkladı.
Ramazan sohbetleri programına konuk olan Oktay Arda, İnegöl Düşünce Kulübü olarak yapmış oldukları çalışmaları anlattı.
ŞUANDA 5 İLÇEDE ŞUBEMİZ OLDU
Oktay Arda, Düşünce Kulübü’nün kuruluşunu şöyle anlattı: Ben her zaman İnegöl’de bir fikir kulübü kurulması gerektiğini düşünüyordum. İnegöl’de 250 civarında sivil toplum kuruluşu var. Ancak bizim tüzüğümüz biraz daha farklıydı. Düşünce kulüpleri daha sosyal sorunlara çözüm odaklı dernekler, bilimsel takılan dernekler. Oturup Türkiye’nin, Dünyanın sorunlarını konuşacağız. İnegöl’ün sorunlarına çözümler üreteceğiz. Bu konuda hep bir isteğim vardı. Bursa’da da 2009 yılın kurulan Düşünce Kulübü’nün ilçelerde örgütlenmek olduğunu öğrendik. Şuanda 5 ilçede şubemiz oldu. İnegöl’de de 15 kişilik yönetimimizle çalışmalarımızı yapıyoruz.
1 YIL İÇERİSİNDE ÖNEMLİ MESAFE KAYDEDECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ
Bizim işimiz sosyal projeler. Zaten kurulduktan hemen sonra en önemli konu olarak gördüğümüz uyuşturucu madde ile alakalı bir çalışma başlattık. Bu programı 1 yıl boyunca kullanacağız. Uyuşturucu madde kullanımı ile alakalı hazırladığımız programımızı Bursa Narkotik Şube ve TUBİM inceliyor. Biz profesyonel bir program yazdırdık ve narkotik şube ile bir toplantı yaptık. Bunun haricinde Ramazan Sokağında da bir stant açtık. Düşünce Kulübü olarak derdimiz farkındalık yaratmak. İçen ve kullananlarla bizim ne uğraşacak gücümüz ne de bilgimiz var. Ancak risk gruplarına ayırdığımızda, şuanda uyuşturucu madde kullanımı risk yaşı 11-12’ye inmiş durumda. Biz sosyal projeler sayesinde 1 yıl içerisinde önemli mesafe kaydedeceğimizi düşünüyoruz. Narkotik şubeden bize ilginç bir bilgi verdiler; geçen yıl yakalanan uyuşturucu maddenin bu yıl 1,5 kat fazlası yakalanmış. AMATEM’deki başvurulara da bakıldığında, geçen yıla oranla 2 katı başvuru olmuş. Normalde ters bir orantı olması lazım. Ne kadar yakalanıyor, içenlerin de o kadar azalması gerekiyor. Ama baktığınızda yakalanan da içen de artıyor. Demek ki orada farkındalık yaratmak gerekiyor. Hükümetimizin çıkardığı yasalar da caydırıcı olabiliyor. Ama 11-12 yaşındaki çocuğa uyuşturucu kullanırsan sana 5 yıl hapis cezası veririm demek ne kadar etkili olur? Uyuşturucudan sonraki konumuz da trafik olacak. Çünkü Türkiye’nin birçok noktasını gezdim, İnegöl’deki trafik akışı çok farklı. Tamam, belki park alanları yetersiz, onu çözmeyle alakalı çalışmalar yapılıyor, ama trafiğin İnegöl’deki durumu çok farklı. Bir vatandaş gerektiğinde aracını yol ortasında dörtlüleri yakıp 10 dakika bırakabiliyor ve işini halletmeye gidebiliyor. Artık bizlerde o insanların yolun kapatması çok doğal karşılanıyor. Bununla ilgili de bir projemiz var.