128 HAYVAN SAHİPLENİLDİ

İnegöl Belediyesi Hayvan Barınağı ve Bakım Evi tarafından 2016 yılında 128 hayvan, hayvan severler tarafından sahiplenildi.

Yayınlama: 31.10.2016
1.142
A+
A-

Kış şartlarının zor geçmesi nedeniyle sokak hayvanlarının yiyecek bulmakta zorluk çektiğini ve bu nedenle vatandaşlara saldırdıklarını ifade eden Veteriner Hekim Musa Subaşı, vatandaşların ellerine sopa almaları yerine uygun yerlere yiyecek bırakmalarının daha uygun olacağını belirtti.

 

462 BİN HAYVAN TEDAVİ EDİLDİ






2007 yılında faaliyete geçen Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Tedavi Merkezinde 2016 yılında 462 sokak hayvanı tedavi ettiklerini belirten Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Tedavi Merkezi Sorumlu Veteriner Hekim Musa Subaşı, “2016 yılı itibariyle barınağımız da 420 adet hayvanda kısırlaştırma operasyonu yapıldı. 128 adet hayvan sahiplendirildi. 2016 yılında barınağımızda 24 adet kırk ortopedi ameliyatı ve 18 yumuşak doku operasyonu yapıldı. Barınağımıza vatandaşlar tarafından veya bizim ekiplerimiz tarafından sokaktan alınan hayvanlar barınağımızda ön muayeneden geçirilir. Sağlıklılarsa kısırlaştırmaları ve aşıları, özellikle parazit aşıları yapıldıktan sonra belli bir süre barınağımızda misafir edilir. 10-15 günlük iyileşme süreci geçtikten sonra yine alındıkları bölgeye veya daha periferi noktalara bırakılmaya çalışılır. Özellikle sokaklarda görülen küpeli hayvanlar kısırlaştırılmış ve aşı uygulamaları yapılmış temiz hayvanlardır” dedi.

 

BARINAĞI İLGİ ARTIYOR

Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Tedavi Merkezine ilginin her geçen gün arttığını ifade eden Subaşı, “İnegöl’de Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Tedavi Merkezinin olmadığını bilen muhakkak vatandaşlarımız vardır. Ama genel olarak pozitif anlamda ziyaretçi sayımız gün geçtikçe artıyor. Bu hem sosyal anlamda derneklerin çalışmasıyla hem de basın tarafından yapılan haberler aracılığıyla sokak hayvanlarına verilen değer artıyor. Bu da insanların buraya olan ilgisini artıyor” diye konuştu.

 

SAHİPLENİLEN HAYVANI TAKİP EDİYORUZ

Barınaktan hayvan sahiplenmeyle ilgili bilgi veren Musa Subaşı, “Barınağımızdan hayvan sahiplenmek isteyen vatandaşlar kimlikleriyle gelip bir hayvan sahiplenebilirler. Yaş olarak 18 yaş ve üzeri şartımız var. Sahiplenildikten sonra bunun takibini yapıyoruz. Rutin olarak bakımları yapılıyor mu diye bakıyoruz. Sahiplendirildikten sonra kesinlikle takibi yapılıyor. Sahiplenilme noktasında bazı sıkıntılar yaşadık. Vatandaş hayvanı sahipleniyor, aradan geçen 1-2 gün içinde tekrar sokağa bırakılıyor. Biz hayvan sahiplenmek isteyen vatandaşları buraya geldiklerinde uyarıyoruz. Bunlar sonuçta sokak hayvanı. Uyum sağlamayabilirler. Bu yüzden tekrar sokağa bırakmasınlar, buraya geri getirsinler” dedi.

 

UYGUN YERLERE YİYECEK BIRAKILMALI!

Havaların soğumaya başladığını belirten Subaşı, “O yüzden özellikle hayvanlar yiyecek bulmakta sıkıntı yaşadıkları için vatandaşlara hayvanların saldırması söz konusu olabilir. Bizler Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Tedavi Merkezi olarak elimizden gelen çalışmayı yapmaya gayret ediyoruz. Özellikle sıkıntı yaşanan, şikayet olan yerlere bakmaya çalışıyoruz. Bizim vatandaşlara bu konuda tavsiyelerimiz var. Hayvanları bir öcü gibi görmektense kış aylarında özellikle kar örtüsü olduğu zamanlarda yaşam alanlarının dışına yiyecek bırakmaları faydalı olabilir. Çünkü bu saldırma vakaları hayvanların yiyecek bulamamasından kaynaklanıyor. Yiyecek bulamayınca insanların arasına giriyor, insanların yaşam alanlarına müdahale ediyorlar. Bir nevi gıdayı koruma psikolojisiyle insanlara saldırıyor. Aç kaldığı için saldırma var. Sokak hayvanları derken sadece kedi ve köpekten bahsetmiyoruz, kuşlar içinde aynı şeyler geçerli. Onların insanlara bir zararı yok ama yine de balkon kenarlarına, pencere önlerine yiyecek bırakılabilir. Bu konuda vatandaşlar duyarlı davranarak hayvanlar için de dışarıya gıda maddeleri bırakmaları lazım. Özellikle köpek saldırılarına karşı yaşam alanlarının dışına, site olan yerlerde yaşam alanları dışına yiyecek bırakılabilir. Hayvan yiyecek bulamadığı için sitelerin içine girip çöpleri karıştırabiliyor. Yiyecek bulduğunda da o ortamda insan varsa yiyeceği koruma içgüdüsüyle insanlara saldırıyor. Bu hayvan psikolojidir. Biz özellikle şikayet olan alanlardan köpekleri toplayıp barınakta muhafaza etmeye çalışıyoruz ama takdir edersiniz ki İnegöl büyük bir ilçe. Her yere müdahale etmekte biraz zorlanıyoruz. Vatandaşların bu konuda bilinçli olması gerekiyor. İnsanlar ellerine sopa almaları yerine uygun yerlere yiyecek bırakmaları daha uygun olur” diye konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş