Her caminin bir yetimi olacak

İnegöl İlçe Müftüsü Kazım Güzel, bazı açıklamalarda bulunarak İHH ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın protokolü ile öncelikle kuran kursları için başlatılan “Her kuran kursunun bir yetimi var” projesinin başladığını ve ileriki günlerde de aynı projenin camileri içinde uygulanmasını arzuladıklarını ifade etti.

Yayınlama: 29.12.2015
1.006
A+
A-

İlçe Müftüsü Kazım Güzel, Diyanet İşler Başkanlığı ve İHH ile yapılan protokol ile kuran kurslarında, her kuran kursunun bir yetimi var kampanyasının başladığını, önümüzdeki günlerde de her caminin bir yetimi var projesinin de uygulanması için çalışmalar yapacağını ifade etti. Müftü güzel, şimdiye kadar 26 kuran kursunun yetimlere bakmak için başvuruda bulunduklarını ifade etti.

 

AYET VE HADİSLERLE YETİM KONUSUNU ANLATTI






“Kendisi bizzat yetim olarak dünyaya gelen Peygamberimizin, yetimlere bakış açısına baktığımız zaman, aslında yetimleri himaye eden bir din olarak İslam’ı anlamak mümkün. Ayet-i Kerimlerde yetimlerle ilgili birçok konu var” ifadeleri ile konuşmasına başlayan Müftü Güzeş, ” “Gördün mü, o hesap ve ceza gününü yalanlayanı! İşte o,yetimi itip kakan, yoksula yedirmeyi özendirmeyen kimsedir” Mâun Suresi – 1/3. Ayeti ile rabbimizin yetimleri itip kalkmanın, onlara duyarsız olmanın ne kadar kötü bir şey olduğun açıklıyor. Yine başka bir ayette rabbimiz, “Seni yetim bulup da barındırmadı mı? Seni yolunu kaybetmiş olarak bulup da yola iletmedi mi? Seni ihtiyaç hâlinde bulup da zengin etmedi mi? Öyleyse sakın yetimi ezme! Sakın isteyeni azarlama! Rabbinin nimetine gelince; işte onu anlat” (Duhâ suresi – 6/9. Ayetler). Peygamberimiz yetimdi. Rabbimiz onu yedirdi, içirdi, giydir. Ve rabbimiz bunu da peygamberimizden anlatmasını istedi. Yetimlere sadece yardım etmek değil, Rabbimiz yetimler büyüyünce de onlara yardım etmemiz gerektiğini emrediyor. Bunu da şu ayetten anlıyoruz; “Yetimleri evlenme çağına gelene kadar deneyin, onlarda rüşt (olgunlaşma) görürseniz, mallarını kendilerine verin” (nisa suresi – 6. Ayet).      Hz. Peygamber (SAV), “Siz (fertlerin ve milletlerin mahvolmasına sebep olan) helâk edici yedi günahtan sakınınız!” buyurdu. Ashab-ı Kirâm: “Yâ Rasülallah! Bunlar hangileridir?” diye sorunca, Peygamberimiz (SAV), şöyle buyurdular:“Allah’a şirk (ortak koşmak),büyü yapmak, Allah Teâlâ’nın öldürülmesini haram kıldığı kimseyi öldürmek -haklı olarak öldürülen müstesna-; tefecilik; yetim malı yemek; düşman ile savaşırken kaçmak; evli ve hiç bir şeyden haberi olmayan namuslu bir kadına zina isnat ve iftira etmektir”

 

PROTOKOL İMZALANDI

Yetimlere bakmanın ve onlara iyilikte bulunmanın ümmet görevi olduğunu ifade eden Müftü Güzel, “Başkanlığımız, İHH’nın müracaatı ile yetimlerle ilgili günümüzde yeni bir çalışma başlatılmıştır. Bunu da İHH ile bir protokole bağlamıştır. Bu protokolle ilgili bir yazı geldi. Başkanlığımız ukdesinde faaliyet gösteren kurslarımızın eğitim gayesine ve İslam’ın yetimler ile ilgili hassasiyetine uygun bir farkındalık oluşturması amacıyla 2013-2014 Eğitim ve Öğretim Yılı’nda her kuran kursunun bir yetim kardeşi olsun çalışması başlatılmış, 2014-2015 Eğitim ve Öğretim Yılında da bu devam etmiştir. İHH’nın teklifi ve Başkanlığımızın onayı ile devam eden; her kuran kursumuzun bir yetim kardeşi var projesi kapsamında, ilçe müftülükleri marifeti ile ihtiyaç sahibi yetimleri tespit edip, ilgili çalışmaya destek verecek kursları belirleyerek, yardımların yetimlere sağlanması ile ilgili bir yazı ile bizden istenmiş. Bu yazıya istinaden bizler de bütün kuran kurslarımıza, öncelikli olarak kendilerine yakın olan yetimlerden, kimsesizlerden, mağdurlardan başlamak üzere etrafındakilere sahip çıkmaları istenmiş. Her kuran kursunun hiç olmazsa bir yetimi olsun ve onunla ilgilenilsin denilmiştir. Bunun gerekliliği olarak kuran kurslarımız ve camilerimiz öncelikli olarak kendi yetimlerine sahip çıkmaya devam edeceler. Bunu dünya coğrafyasının değişik bölgelerinde de, yetimlere sahip çıkmak şeklinde geliştireceklerdir. Dünya coğrafyasının değişik ülkelerinde bu işi yapan İHH ile de bu anlamda bir protokol yapılmış. Bu protokolün gereği olarak belirlenen yetimlere sahip çıkılması kuran kursundaki kardeşlerimize tavsiye edilmiş. Bunun gereği olarak isterlerse yurt içindeki yetimlere, isterlerse yurt dışındaki yetimlere sahip çıkmak şeklinde bu faaliyet sürdürülecek. Ben bu faaliyetin, yetimlerin yüzünün güldürülmesi ve ümmetin yetimlerine de sahip çıkılmasına vesile olacağına inanıyorum. Bu noktada çalışmalara destek veren ve bu çalışmalarda görev alan bütün kardeşlerimizi tebrik ediyorum ve başarılı olmalarını diliyorum” dedi.

 

ARZUMUZ ŞU: CAMİLERİMİZDE DE BU ÇALIŞMA OLSUN

Öncelikle kuran kursların başlayan projenin daha sonra camilerde de uygulanmasını istediklerini ifade eden güzel, “Biz bunu öncelikle kuran kurslarımızda başlattık. Ama arzumuz şu; camilerimizde de bu çalışma olsun. Bu konuda bilgiler verdik. Yetimlerle ilgilenen varsa bize bildirsinler dedik. Kuran kurslarımızda kaldı ki yetimlerimiz olursa, biz onları alıp okutuyoruz. İnanıyorum diğer vakıf ve kuruluşlarımız da bu çalışmaların içerisindeler. Devletimiz birinci kaynaktan Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, ilgili bakanlarımız, valileriz, kaymakamlarımız ve onlara bağlı tüm birimler, bu konuda zaten ayrı bir görev almaktadır. Böyle bir güzellikte camimiz ve cemaatimiz de yerini alacaktır. Ben verimli bir sonuca erileceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş