İnegöl Kaymakamlığı, İnegöl Belediyesi, İTSO, MÜSİAD İnegöl Şubesi, Milli Eğitim Müdürlüğü ve MİND UP Danışmanlık firması tarafından hayata geçirilen ‘Benim Geleceğim Mobilya’ projesi kapsamında Dörtçelik Endüstri Meslek Lisesi mobilya bölümünde eğitim gören 140 öğrenciye burslarının yatırılacağı banka hesap cüzdanları verildi.
Dün Dörtçelik Endüstri Meslek Lisesi Çok Amaçlı Salonunda düzenlenen törene Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, MÜSİAD İnegöl Şubesi Başkanı Halil Malkaç, yönetim kurulu üyeleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
SÜREKLİ GELİŞİMİ HEDEFLEYECEĞİZ
Törenin açış konuşmasını yaparak ‘Benim Geleceğim Mobilya’ adlı proje hakkında bilgi veren Mind-Up Danışmanlık firması kurucusu Zafer Polat Koyuncu, “Gençlerimizin geleceği için MÜSİAD önderliğinde Kaymakamlığın, İnegöl Belediyesinin, Ticaret ve Sanayi Odasının, Milli Eğitimin destekleriyle güzel bir proje hazırlandı. Öncelikle projeyle ilgili çeşitli ziyaretler yapıldı. Projenin hedefleri belirlendi. 16 Nisan 2014’te de protokol imzalandı. 42 okulda 8 binden fazla 8’nci sınıf öğrencisine projemizi tanıttık. Öncelikle neler yapacağımızı anlattık. Öğretmenlerimizle, okul müdürlerimizle projemizi paylaştık. Proje devam ederken öğrencimizi İtalya’ya götürdük. Hem fuar gezildi hem de ciddi anlamda kültürel değişimi öğrendiler. Okulumuzu ziyaret ettik. Geleceğin sanayicilerini ve mobilyacılarını test ettik. Sonrasında onlara yönelik eğitimler verdik. Projeyle öğrencilerin zihinsel, bireysel ve mesleki gelişimlerini hedefledik. 171 öğrencimize bir takım testler yaptık. Bu testleri Bursa’da 8-10 firma yaptırabiliyor. Çok büyük firmaların yaptığı testleri biz burada öğrencilerimize yaptık. 171 öğrenciden genel yetenek testinde bin 500 puan üzeri alan öğrenci sayımız 42. Dikkat testinde 15 hatadan az hata yapan 32 öğrencimiz var. Zihinsel gelişim testinde 43 öğrenci istenen seviyeye yakın sonuç verdi. Hedef seviyeye ulaşan öğrencimiz yok ama 43 öğrencimiz istenen seviyede. Bu sene de testleri yapacağız. Öğrencimiz başlangıçta nasıl, sonrasında hangi seviyeye geldiğini öğreniyoruz. Herkes kendi çerçevesinden dünyaya bakıyor. Biz diğer insanlarında baktığı çerçeveden baktığımız da İnegöl mobilyası daha iyi yerlere gelecek. Gençlerimiz daha iyi yerlere gelmek istiyorsalar, kendi ve ülke geleceği için değer katmaları gerekiyor. Verilen bunca emeğe ve desteğe sizlerde bir karşılık verin. İşi çok sıkı tutun. Eğitimlerde hocalarınızı çok iyi dinleyin. Bu sene ki hedefimiz sürekli gelişim amacıyla Japonların eğitim modelini gerçekleştirmek. Sürekli gelişimi hedefleyeceğiz” dedi.
PROJE BU YILDA DEVAM ETMEKTEDİR
Projede emeği geçen herkese teşekkür eden Dörtçelik Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Tayyip Ali Demir, “2015-2016 eğitim öğretim yılına 150 öğretmen ve 750 öğrencisiyle sorunsuz bir şekilde başlamıştır. MÜSİAD geçen yıl mobilya bölümünde okuyan gençlerimize teşvik amacıyla güzel bir proje başlattılar. Bu proje bu yılda devam etmektedir. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
140’A YAKIN ÖĞRENCİ KAYIT YAPTIRMIŞTIR
İnegöl’ün en önemli geçim kaynağı ve dünyaya açılan penceresinin mobilya sektörü olduğunu belirten MÜSİAD İnegöl Şubesi Başkanı Halil Malkaç, “İnegöl’de yaşayan her 3 kişiden birinin direk ya da dolaylı olarak ekmeğini yediği sektörümüz, gün geçtikçe daha da büyümekte ve endüstriyel olma yolunda ilerlemektedir. Mobilya sanayi bölgesi, küçük sanayi sitesi, Yenice, Cerrah, Kurşunlu sanayi bölgeleri ve 2. Organize Sanayi Bölgesinde faaliyette bulunan binin üzerinde irili ufaklı mobilyacılarımız bugün 100’ün üzerinde ki ülkeye ihracat yapar konuma gelmiştir. Ancak büyümeye paralel olarak her sektörde olduğu gibi mobilya sektöründe de müteşebbislerimizin çeşitli sıkıntıları ortaya çıkmıştır. İnegöl’ün bölgesel anlamda yaşadığı en önemli sorunların başında nitelikli insan gücünün eksikliğidir. Yaklaşık 3 yıl önce yaptığımız araştırmalarda geçimini mobilya sektöründen karşılamasına karşın meslek liselerimizde okuyan öğrencilerimizin mobilya alanını tercih etmediklerini üzüntüyle tespit ettik. İnegöl’ün en aktif sivil toplum kuruluşlarından biri olarak, şehrin en önemli olan dinamik sektörünü daha iyi noktalara getirebilmek amacıyla elimizi taşın altına koyduk. MÜSİAD’da başkanlık yapan MOSFED Başkanımız Ahmet Güleç ve Zeki Kavaz abilerimizin önderliğinde ‘Benim Geleceğim Mobilya’ adıyla bir proje geliştirdik. Buradaki amaç; meslek okullarımızda mobilya bölümünü popüler hale getirmek, yine bu bölümde okuyan çocuklarımızı özel hissettirmek ve nitelikli insan gücü sayısını arttırmak olmuştur. Geçen yıl start verdiğimiz projeyle ilgili az önce danışman şirketimizin değerli temsilcisi Polat beyden detaylı bilgiler aldık. Projede MÜSİAD olarak bizlere düşen en önemli görev; gerekli olan finansı sağlamak ve proje çalışmalarını takip etmek olmuştur. Başarıyla tamamlanan ilk yılın ardından aldığımız sonuçlar bizleri ziyadesi ile memnun etmiştir. Çünkü ortalama olarak 40-50 öğrencinin son seçenek olarak değerlendirdiği, mobilya bölümlerine bu yıl ciddi anlamda müracaat yapılmıştır. Gerek Dörtçelik Endüstri Meslek Lisemize, gerekse de sevim yıldız Mesleki Eğitim Kampüsünde ki mobilya bölümlerine toplamda 140’a yakın öğrenci kayıt yaptırmıştır” dedi.
140 ÖĞRENCİ PROJEDEN FAYDALANACAK
Geçen yıl proje kapsamında 61 öğrenciye her ay 100 TL burs verdiklerini ifade eden Malkaç, “Bu yıl protokol gereği burs-yurt dışı gezileri ve eğitim hizmetlerine yine devam edeceğiz. Başarılarına göre aylık 200 TL’ye varan burslarımızla sizlerin yanında olacağız. Başarıyı ödüllendireceğiz. İlk kez kayıt yapan öğrencilerimize 100 TL, teşekkür alan öğrencilerimize 150 TL ve takdir belgesi alan öğrencilerimize 200 TL burs vereceğiz. Bu fırsattan Dörtçelik Endüstri Meslek Lisesi’ndeki yaklaşık 140 öğrenci faydalanacak. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda bu okulumuzdan 10 öğrencimizi İtalya-Milano fuarına götüreceğiz. Bu nedenle okuldaki öğretmenlerinizin gözüne girmek için sizlerin daha gayretli olmasını bekliyoruz. Yine İstanbul Mobilya Fuar gezisi ve çeşitli etkinliklerle sizlerle birlikte olacağız. Çünkü sizler bizim için özelsiniz. Çünkü sizler sektörümüzü daha ileriye taşıyacak geleceğin işadamları olacaksınız. Hazır buradayken huzurunuzda BGM projesine katkı sağlayanlara da teşekkür etmek istiyorum. Özellikle projenin finansmanı konusunda bizlere en büyük katkıyı sağlayan Belediye başkanımız Alinur Aktaş, Mobilyum, MODEF ve Mobilya yan sanayi firmalarımıza teşekkür ediyoruz. Yine projenin startını veren eski başkanlarımızdan Zeki Kavaz ile sektöre ciddi anlamda destek olan ve İnegöl’ün gelişimine katkı sağlayan değerli büyüğüm MOSFED Başkanı Ahmet Güleç’e şükranlarımı sunuyorum. Son olarak ta projemizi çeşitli platformlarda dile getiren ve destek olan Kaymakamımız Ali Akça beyefendi, projeyi yöneten Mind Up firmasının değerli sahibi Zafer Polat Koyuncu’ya okulumuzun değerli müdür ve öğretmenlerine ve yaptıkları haberlerle kamuoyunun bilgilenmesini sağlayan medya kuruluşlarına teşekkür ediyorum” dedi.
TÜRKİYE’YE ÖRNEK BİR PROJE
‘Gerçekten geleceğimiz mobilya’ diyerek konuşmasına başlayan MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, “Bu şehrimiz, ülkemiz ve dünya için geçerli. Dünyada mobilya rakamları her yıl yükseliyor ve bu yükselişten gelişmiş ülkeler istifade ediyor. Bir şeyin gelecek olması için neye bakılır? Bu işi kim yapıyor? İhracatını ve ithalatını başta ABD, Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere gibi ülkeler yapıyor. Yani mobilya üretiminin ve ihracatının yüzde 51’ini gelişmiş ülkeler yapıyor. Türkiye ölçeğine bakıldığında da mobilya üretimini ve ihracatını Marmara bölgesi yapıyor. Demek ki, bizim bu sektörü elimizden kaçırmamamız gerekiyor. İstanbul ve Bursa, Türkiye mobilya ihracatının yüzde 51’inden fazlasını yapıyor. Bizim elimizde çok büyük bir imkan var. İstanbul’dan sonra il olarak Türkiye’de ikinci sıradayız. İnegöl olarak özelde baktığımız vakit Bursa’nın mobilya ihracatının büyük bir bölümünü İnegöl yapıyor. Mobilyaya sadece ev mobilyası olarak da bakmamamız lazım. Sağlık sektöründe, ulaşımda her yerde aslında mobilya var. Daha geniş vizyonda dünyaya nasıl mobilya satarızı düşünmemiz lazım. Bunun altyapısını oluşturmak içinde siz değerli genç kardeşlerimiz lazım. Çünkü bu işi okulda öğrenen, zeki, akıllı öğrencilerin olaya el atması gerekiyor. ‘Benim Geleceğim Mobilya’ projesi Türkiye’ye örnek bir proje. MÜSİAD’ı bu konuda tebrik ediyorum. İnegöl’ün en önemli sorunlarından biri işsizlik değil, nitelikli eleman sorunudur. Aslında bu sadece İnegöl’ün değil, Türkiye’nin sorunu. Onun için bu tip projeleri önemsemek lazım” diye konuştu.
BU MÜCADELENİN İÇİNDE HERKES VAR
2014 yılında MÜSİAD Başkanı ve beraberinde ki heyetin projeyle alakalı İTSO’ya ziyarete geldiklerini ve destek istediklerini belirten İTSO Başkanı Metin Anıl, “Projeyi gördük, heyecanlandık. Her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade ettik. MÜSİAD çok güzel projelere imza atıyor. Özellikle mobilyanın ve İnegöl’ün kalkınması ve ilerlemesi adına gece, gündüz çalışıyor. İnegöl’ün en çok çalışan STK’larından bir tanesi. Bizde her projelerine maddi, manevi destek vermeye hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Bundan sonra yapacakları projelere de destek vereceğimizin sözünü veriyoruz. Projenin adı ‘Benim Geleceğim Mobilya.’ İnegöl’ün, Türkiye’de mobilyanın başkenti olma yolunda hızla adımlarla giden bir yerleşim yeri. Bizim de İTSO olarak, 2023 vizyonumuz ve hedeflerimiz var. Bu hedeflerden en önemlisi de mobilya da 1 milyar dolar dış ticaret, totalde 3 milyar dolar dış ticaret. Tabi bunlar büyük ve önemli rakamlar. Ulaşılması güç rakamlar. Ama bu ulaşılması güç rakamlara ulaşmanın mücadelesi veriliyor. İhracatımız 300 milyon dolar seviyesinde. 2023’e 8 yıl kalmış. 8 yılda mobilyada 1 milyar dolar dış ticaret yakalamanın hep birlikte mücadelesini veriyoruz. Bu mücadeleyi İnegöl olarak veriyoruz. Bu mücadelenin içinde herkes var. Yani el ele, gönül gönüle bir mücadele veriyoruz. Türkiye’nin kalkınması ve dünyada layık olduğu yeri bulmasına adına veriliyor. Biz İnegöl olarak, evimizin önünü iyi bir şekilde süpürüyoruz. Darısı diğer yerleşim yerlerinin başına. İnşallah onlarda bizim düşündüğümüz ve yaptığımız gibi yaparlar. Ve inşallah Türkiye 2023’de 500 milyar dolar ihracat rakamlarına ulaşır. İnegöl’de mobilyanın gelişmesi ve istenilen rakamlara ulaşması konusunda yapılan çalışmalara bakıyoruz. Eksik ayaklardan bir tanesi kalifiye eleman sorunu. Bunun çözümü yolunda MÜSİAD’ın fevkalade çalışmasını destekledik. Bu projede en önemli unsur öğrencilerdir. Yani mobilyaya ve mobilyacılığa önem vermek, bilimle, sanayiyi bir araya getirerek, en iyiyi, en güzeli, en farklığı üretme yolunda önemli unsur sizlersiniz. Bu konuyla alakalı sizden çok ümitliyiz. İnegöl olarak hep birlikte hedeflerimize gönül gönüle yürüyerek netice alacağız. Ben başarılarımızın daim olmasını, bu projenin devam etmesini ve İTSO olarak bu tür projelerin arkasında olacağımızın sözünü veriyorum” dedi.
KAMPÜSTE PROJE KAPSAMINA ALINSIN
‘Benim Geleceğim Mobilya’ projesine destek veren herkese teşekkür eden Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, Hacı Sevim Yıldız Mesleki Eğitim Kampüsünde mobilya bölümünde okuyan 54 öğrencinin de proje kapsamına alınmasını istedi.
HERKES KENDİ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI
Belediye olarak İnegöl’e değer katan her projeye destek vermeye çalıştıklarını ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, “İnegöl olarak mobilyanın bir değer olduğunun farkında olmalıyız. Mobilya İnegöl’ü taşıyacak, sırtlayacak ve beraberinde Türkiye’ye katkı sağlayacak bir değer. Gençlerimizin bu konuda kendilerine bir hedef belirlemeli. Devletimiz bu anlamda bir hedef belirliyor ama yarının geleceğinde kendi ayaklarının üzerinde durmalarını istediğimiz sizler, ben nereye gidiyorum, ne olmak istiyorum sorularını kendinize sormanız lazım. Çünkü İnegöl’de 60 bin civarında öğrenci var. Bu sadece İnegöl. Bursa’yı ve Türkiye’yi de düşündüğümüz zaman bir işletme beni niçin almalı, bir farkındalık ortaya koymanız lazım. Bir işletme de ben bu sektörde nasıl ayakta kalabiliri mi sormalı. Bu anlamda herkes kendi üzerine düşeni yapmalı. Ben ‘Benim Geleceğim Mobilya’ projesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.
BEN KAVRAMINDAN BİZ KAVRAMINA GEÇMEK DURUMUNDAYIZ
İnegöl gerçekten değerleri olan bir ilçe olduğunu belirten Kaymakam Ali Akça ise, “Bu program benim gerçekten çok keyif aldığım, mutlu olduğum, çok da faydalandığım bir program. Bugün burada sunulan proje, yeni İnegöl’ün, yeni Bursa’nın, Türkiye’ye örnek olabilecek bir proje. İnegöl gerçekten değerleri olan bir ilçe. Bereketli topraklarımız var. İnsanlarımız bu topraklar üzerinde çiftçilik yapıyor, hayvancılıkla uğraşıyor, değer katıyorlar. Osmanlı’nın filizlendiği bir tarihimiz var. İnegöl’ün tarihi değerleri var. Doğa ve tabi değerlerimiz var. Bize düşen mevcut bu değerleri gelişen ve değişen dünyanın hizmetine sunmak. Bunu daha ileriye taşımaktır. Bunun için nitelikli ara elemanlara ihtiyacımız var. O ara elemanı da yetiştirecek olan araçta eğitim. Geleceği şekillendirmek için sizlerin eğitimi sadece devletin, milletin, STK’ların altında kalkacağı bir husus değil. Burada ben kavramından biz kavramına geçmek durumundayız. Yani STK’sıyla, devletiyle, milletiyle bir bütün olmak durumundayız. Bu proje bu anlamda da önemli. Ve Türkiye’ye örnek bir projedir. Bu proje de emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından program ‘Benim Geleceğim Mobilya’ projesine dahil olan öğrencilere banka hesap cüzdanlarının teslim edilmesiyle son buldu.