İnegöl İlçe Kaymakamı Ali Akça, makamında basın mensupları ile bir araya gelerek, Ramazan Ayı için tedbirlerin alındığını ifade etti. Akça, İnegöl’deki suç oranlarından da bahsederek, Hırsızlığın dibe vurduğunu ve basit iş kazalarının yükseldiğini ifade etti.
Garnizon Komutan Vekili Kıdemli Yüzbaşı Uğur Baş ve Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan ile birlikte Ramazan ayı asayiş toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalar da bulunan Kaymakam Ali Akça, tüm ilçe halkının Ramazanını tebrik ederek, ilçe halkına da bir takım uyarılar da bulundu.
HIRSIZLIK DİBE VURDU
2015 yılının ilk yarısını da değerlendiren Akça, sanayi ilçesi olması hasebiyle ilçedeki basit iş kazalarının yükseldiğini ifade ederek, hırsızlık olaylarının dibe vurduğunu aktardı.
BEREKETTE PAYLAŞIM, KARDEŞ KAVRAMLARDIR
Ramazan Ayımızı inşallah ayın 18’i itibari ile idrak etmeye başlamış olacağız. 18 Haziran’da Ramazan’ın ilk günü ve kısmet ise 17 Temmuz’da da bayramı kutlayacağız. Öncelikle tüm İnegöllü kardeşlerimin ve tüm Müslüman Aleminin Ramazan Ayını ve bayramı hayırlısı ile yaşamayı Allah’tan nasip etmesini diliyorum. Ramazan ayı bildiğimiz gibi rahmet ayıdır. Rahmet dediğimizde de aklımıza insanların güzellikleri paylaştığı, birlikteliğin sergilendiği, durumu mağdur olan insanlara kol kanat germe ve insanların kollandığı durumlar ön plana çıkar. Yine mali anlamda durumu daha iyi olanlar, kendi zenginliklerini diğer insanlarla paylaşmak ister. Berekette paylaşım, kardeş kavramlardır. İnegöl’de de bu noktada gerçekten çok yoğun yaşanır Ramazan Ayı. Arkadaşlarımız özellikle Kaymakamlık aracılığıyla bir takım paylaşımda bulunmak ister. Yani Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma Vakfı üzerinden İnegöl’deki mağdur ailelere yönelik yardım arzuları gerçekleştirilmek istenir. Bazı firma yetkilileri irtibata geçip yardım paketleri hazırlarla. Yine maddi anlamda yardımda bulunurlar ki, bizim vakıf kayıtlarında bunan vatandaşlara yardım isteği olur.” dedi.
İNEGÖL’ÜN BİR AN BU ÂDETİ DE ÖNCE TERK ETMESİ LAZIM
Ramazan ayında alınacak tedbirlerden de bahseden Kaymakam Akça, “Olayın güvenlik boyutunu da biz değerlendiriyoruz. Çünkü Ramazan Ayı’nda insanlar stresli olabilir. Özellikle orucun verdiği bazı noktalara bakarsanız çok kolay tolere edilecek noktalarda, insanlar birden agresifleşebilirler. Araba sürerken stres altında olabilirler. Rahmet ayı konseptinde eğer olaya bakılırsa, o gibi durumların da bertaraf olması arzusundayız. Yine İnegöl’ün belki geleneklerindendir, iftar zamanı silahla, akşam ezanının duyulmayan yerlere duyurma gibi şeyler olabilir ama bu medeniyet çerçevesinde baktığımızda, kalkması gereken bir adet olduğunu değerlendiririm. Çünkü Allah göstermesin o anda bir kaza kurşunu ile bakarsınız hiç arzu edilmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu adeti de İnegöl’ün bir an önce terk etmesi lazım. Bu vesile ile söylemek istiyorum düğünlerde de silah adeti azaldı. Ama komple kalkması gerektiği kanaatindeyim. Vatandaşlarımıza hayırlı ramazanlar diliyorum.” diye konuştu.
BASİT İŞ KAZALARI BİRİNCİ SIRADA
Asayiş olaylarını da değerlendiren Akça, “İnegöl’de asayişe müyesser olaylar açısından baktığımız zaman birinci sırada basit iş kazalar, yani basit yaralanmalar ön plana çıkıyor. Buda İnegöl’ün zaten doğasıyla uygun bir sonuç. Çünkü İnegöl zaten bir sanayi şehri… Dolayısıyla sanayi üretimine yönelik olarak bol miktarda fabrika var. Bu fabrikalarda çalışan insanlar zaman zaman yaralanıyorlar. Hırsızlıkta ciddi anlamda gerilemeler var. Burada asıl önemli olan bu gerilemeden daha çok, faili meçhul dediğimiz, yani olan olayların aydınlatılma sürecinde MOBESE’nin çok ciddi faydaları var. Yine bu bildiğimiz bir hadise; insanlar MOBESE’nin olduğu yerlerde, dikkatli olmak mecburiyetinde hissediyorlar kendilerini. Özellikle hırsızlığı kendine bir hayat tarzı olarak seçen, hiç arzu edilmeyen bir şey aslında, insanlar MOBESE tesis edilmiş birimlerden özellikle uzak dururlar.” Şeklinde konuştu.
SUÇU AYDINLATMA YÜZDE 90’IN ÜZERİNE ÇIKTI
Kaymakam Akça konuşmasını şöyle sürdürdü; “MOBESE tesis edilmeden önce de özellikle Emniyet ve Jandarma’nın olayları aydınlatma noktasındaki performansı gerçekten çok iyi. Yani Türkiye ortalamasına göre değerlendirdiğimizde, İnegöl’de meydana gelen olayların aydınlatılmasında, anlık reflekslerle seri bir şekilde arkadaşlarımızın olaylara müdahil olması, biraz da profesyonel olması çok şükür faili meçhul anlamında ciddi mesafeler kat etmemizi sağlamıştır. MOBESE’de bunun üzerine bir artı oldu. MOBESE ile beraber olayları aydınlatma oranı yüzde 90’ın üzerine çıktı.”