İnegöl Belediyesi’nin mobilyacılığın ve ağaç işçiliğinin geçmişten günümüze kadar geçirdiği aşamaları ve geçmişte yapılan uygulamaları yeni nesillerin kavraması ve uygulaması amacıyla düzenlediği etkinlik kapsamında, İnegöl Meslek Yüksekokulu Mobilya ve Dekorasyon programı öğrencilerine mobilyanın eski teknikleri öğretildi. •Serhat ÇİÇEK
Etkinlik kapsamında öğrenciler, İnegöl Kent Müzesi Atölyesinde eski mobilya ustası Cemil Ustaer öğreticiliğinde eğitime tabi tutuluyor.
‘MOBİLYA BAŞKENTİ’
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Kültür ve sanat, toplumun ortak değerlerini geçmişten alıp gelecek nesillere taşıyan önemli bir değerdir. Kültür ve sanatın medeniyetleri buluşturan sihirli bir gücü olduğunu varsayan anlayışımızla, İnegöl’ün tanıtımına katkı sağlayacak, şehrimizin kültür-sanat varlıklarını hemşerilerimizle buluşturacak kültürel projelere hız kesmeden devam ediyoruz. Güzel şehrimiz geleceği temsil ettiği kadar, geçmişi de içinde taşıyan bir yerleşim yeri. Birçok ilki gerçekleştirerek Türkiye’de ses getiren İnegöl, mobilyada Türkiye’nin ‘Mobilya Başkenti’ sloganıyla hızlı adımlarla yoluna devam ediyor. Belediyemizin çalışmaları ve gönüllü vatandaşlarımızın katkılarıyla kazandırılan ve Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan İnegöl Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzemiz, Ağaç işçiliği ve mobilyacılığın İnegöl’deki gelişimini anlatmak, tarihine ilişkin bilgi vermek, araştırma-arşivleme yapmak ve bu sanatın kültürünü geniş kitlelere yaymak için oluşturulmuştur”
CEMİL USTA ÖĞRETİYOR
Türkiye’nin ilk Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzesi olma özelliği taşıyan İnegöl Belediyesi Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzemizde, mobilyacılığın ve ağaç işçiliğinin geçmişten günümüze kadar geçirdiği aşamaları ve geçmişte yapılan uygulamaları yeni nesillerin kavraması ve uygulaması adına güzel bir projeyi hayata geçiriyoruz. Yürütülecek proje ile İnegöl Meslek Yüksekokulu Mobilya ve Dekorasyon programı öğrencilerine, Mobilya Ustası Cemil Ustaer tarafından özellikle mobilyacılıkta erken dönemde kullanılan tekniklerin öğretilmesiyle, Mobilyacılığın geçmişle olan bağının yeni nesillere aktarılması amacına ulaşılacaktır. Projenin uygulama aşamasını, Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksekokulu Malzeme ve Malzeme İşleme Teknikleri Bölümü Mobilya ve Dekorasyon programında eğitim gören 16 öğrencinin katılımıyla 14 Nisan – 14 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştireceğiz. 1 aylık eğitim çalışması süresince, hafta içi 3 gün (Salı, Çarşamba, Perşembe) ve 4’er saat olmak üzere müzemiz bakım atölyesinde eski mobilya ustası Cemil Ustaer öğreticiliğinde eğitime tabi tutuluyor”
1950’Lİ 1960’LI YILLARIN TEKNİKLERİ ÖĞRETİLİYOR
“Öğrencilerimiz; burada sehpa başlığının üzerinde elle zımpara yapma, sıcak tutkalın sulandırılmasıyla atılan dolgu, sıcak tutkal kullanımıyla sehpa yüzeyinin farklı kaplamalarla kaplanması ve sistire edilmesi, son olarak da doğal bir cilalama tekniği olan özellikle 1950’li 1960’lı yıllara damgasını vuran gomalak cila tekniğiyle parlatma işlemlerini gerçekleştireceklerdir. Eğitim çalışmasının içeriği noktasında yapılan programlama, Malzeme ve Malzeme İşleme Teknikleri Bölümü Mobilya ve Dekorasyon programı yetkilisi Öğretim Görevlisi Mustafa Kastan ve müzemiz yetkilileri ile koordine edilmiştir. Böyle önemli proje ve faaliyetlerde emeği ve katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum. Öğrenci arkadaşlarıma da bundan sonraki hayatlarında başarılar diliyorum” dedi
İNEGÖL’ÜN MOBİLYA SEKTÖRÜ BÜYÜYOR
İMYO Müdürü Prof. Dr. Hikmet Sami Yıldırımhan ise, “Bugün yapılan bu faaliyet nedeni ile buradayız. Belediye Başkanımıza bu faaliyetlerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Bizler bu durumda Yüksek Okulumuzun öğrencileri ile her anlamda şehrimizi buluşturmaya çalışıyorduk. Bunlardan bir tanesi de bu olmuş oldu. Kültürümüzün devamını sağlayabilmek adına eski kültürün yaşanması, yeni nesillere aktarılması adına böyle çalışmalara girildi. Cemil ustamız da sağ olsun arkadaşlarımıza bu işlerin nasıl yapıldığını anlatıyor. Dolayısıyla Kültür aslında geçmişle günümüzü ve geleceği bağladığı müddetçe anlam kazanır. Bizim arkadaşlarımız da Belediye Başkanımızın sağladığı imkânlar içerisinde öğrenmiş oluyorlar. Bundan sonraki süreç içerisinde de arkadaşlarımızın geçmişle günümüzün bağlantısını kurarak bugün ki şartlarda çalışmanın özelliklerini de algılamak sureti ile daha iyi motive olmak, daha iyi farklı alanlar bulabilmesi belki onlar için bi ardım olacak buradaki çalışma ortamı. İnegöl büyüyor. İnegöl’ün mobilya sektörü büyüyor. Kaliteli elemanlara ihtiyaçları var. Bu anlamda İMYO’nun daha fazla katkı sağlamasını da istiyoruz. Bu nedenle de Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.