Bursa’nın İnegöl ilçesindeki hırsızlık olaylarında en çok maddi kayıp yatak odasından gerçekleşti.
İnegöl İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Büro Amirliği Ekipleri, nikah dairesi önünde kurulan tuhafiye pazarında gezerek, vatandaşlara hırsızlık olayları ile alakalı uyarılarda bulunan broşürler dağıttılar. Ekipler, vatandaşlara ‘Hırsızdan mektup var’ isimli broşürleri dağıtarak, ‘Paranızı, takılarınızı ve değerli eşyalarınızı sadece yatak odanızda değil, daha güvenli olduğunu düşündüğünüz yerlerde saklayınız’ şeklinde uyardı. Dağıtılan broşürlerde şu bilgiler yer aldı:
“İlçemizde maddi kayıpla sonuçlanan ev hırsızlıklarının yüzde 1’inin çocuk odasında, yüzde 1’inin mutfakta, yüzde 6’sının oturma odasında, yüzde 16’sının salonda, yüzde 75’inin ise yatak odasında gerçekleştiğini biliyor muydunuz?”
Broşürün içerisinde ise, şu ifadeler yer aldı:
“Apartman ana giriş kapılarını sürekli açık bırakın, binaya girmem kolay olsun. Kapı zillerine ad ve soyadınızı birlikte yazın, sizi tanıyor gibi yaparak komşunuza kapıyı açtırabileyim. Evden çıktığınızda lambaların hepsini, perdeleri, radyo televizyonu kapatın, evde olmadığınızdan emin olayım. Girebileceğim yerlerdeki kapı ve pencerelerinize güvenli kilit sistemleri taktırmayın, zorlanmadan girebileyim. Balkon altlarına araçlarınızı park edin veya eşya bırakın ki, zorlanmadan girebileyim. Balkon altlarına araçlarınızı park edin veya eşya bırakın ki üst katlara çıkmam kolay olsun. Posta kutularında fatura ve postalarınız biriksin ki, evde olmadığınızı bileyim. Daire giriş kapılarınızı sıkıca kilitlemeyin, benim vaktimi almayın. Değerli eşyalarınızı ve takılarınızın hepsini yatak odasında saklayın, diğer odalarda zaman kaybetmeyeyim. Daire giriş kapılarınızın kilit göbekleri dışarıdan tutup kırılabilir olsun, rozetli kilit göbeği olmasın ki, kolayca kırıp gireyim. Sitelerinizin iç kısımlarını ve evinizin çevresini aydınlatmayın, saklanmam kolay olsun. Odunluk, kömürlük ve aracınızın garajı üstündeki balkon ve pencerelerinize demir parmaklık yaptırmayın ki, kolayca gireyim. Kapınızı kilitledikten sonra anahtarını, ya ayakkabı içine ya da paspas altına koyun, anahtar aramakla uğraşmayayım. Komşularınızla ilişkileriniz zayıf olsun, benim yabancı ve hırsız olduğumu bilmesinler. Kapınızın ziline bastığımda ‘kim o’ demeden ya da tüpçü, elektrikçi, postacı yalanıma inanın ve hemen kapı otomatiğini açın, istediğim daireye girebileyim. Evinize alarm taktırmayın, konu komşuyu rahatsız etmeden evinize girebileyim. Beni görürseniz veya benden şüphelenirseniz 155’i aramayın yakalanmayayım. Bu isteklerimden bir veya birkaçını yerine getirirseniz, bir gün sizi de ziyaret ederim. Selamlar, mahallenizin hırsızı.”