İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, bir basın toplantısı düzenleyerek, gelişi güzel hafriyat atığı ve moloz dökenler hakkında çok ciddi yaptırımlar uygulanacağını söyledi. •Serhat ÇİÇEK
İnşaat ve hafriyat atıklarının taşınmasını yapacak araçların GPS cihazı taktırmaları gerektiğini belirten Taban, gerekli işlemlerin yapılmamasında ise cezai işlem uygulanacağını belirtti.
CİDDİ YAPTIRIMLAR UYGULANACAKTIR
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Taban, “Genişleyen sınırları ve artan nüfusuna paralel olarak her gün büyüyen İnegöl’de ilgili çevre kanunu gereği çevreyi kirletenler, gelişigüzel hafriyat atığı ve moloz dökenler hakkında çok ciddi yaptırımlar uygulanacaktır. Bu bağlamda ilgili kanun ve yönetmelik gereği hafriyat toprağı ile inşaat, yıkıntı ve moloz atıklarını taşımak isteyen kişi veya kuruluşlar taşıma yapacakları araçlarına GPS cihazı taktırmaları gerekecektir. Ayrıca bu kişi ve kuruluşlar konuyla ilgili Hafriyat toprağı, inşaat, yıkıntı ve moloz atıklarını taşıma izin belgesi alacaklardır. Vatandaşlarımız konuyla ilgili bilgi almak için Belediyemiz Zabıta Müdürlüğüne müracaat edebilirler”
CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK
“Gerekli izinleri alan kişi ve kuruluşlarda söz konusu hafriyat toprağı ve molozlarını sadece izin belgesi olan depolama sahalarına nakledeceklerdir. Aksi halde kanun ve yönetmeliklere aykırı hareket eden özel kişiler için 46.501, tüzel kişiler için ise, 139.503 TL gibi çok ciddi yaptırım cezası uygulanacaktır. Bu konu hakkında da belediyemiz bünyesinde kurulan çevre denetim ekibimizde çok sıkı denetimler yapacaktır. Bu yasal bertaraf tesisinde moloz ve inşaat atıkları depolanarak çevreye zarar vermeden ve kirlilik oluşturmadan bertarafları sağlanacak. Vatandaşlarımızdan inşaat atıklarını gelişigüzel, boş arazilere değil, Belediyemizin oluşturduğu hafriyat döküm alanına dökmelerini ve bu konuda hassasiyet göstermelerini bekliyoruz”
KONTROLLER YAPILIYOR
“Çevreye verdiği zararın yanında oluşturduğu görüntü kirliliği nedeniyle de ciddi sıkıntılar ortaya çıkaran hafriyat, inşaat ve yıkıntı atıklarının, söz konusu yasal tesislere yönlendirilerek kaçak dökümlerin engellenmesi amacıyla rutin denetimlerin dışında gelen ihbarlar çerçevesinde de kontroller yapılıyor. Kaçak döküm noktalarında tespit edilen inşaat ve hafriyat atıklarının, depolama tesisine yönlendirilmesine katkı sağlamak için vatandaşlarında duyarlı olmaları gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Alınan önlemlere rağmen orman alanı, dere yatağı, yol kenarı gibi boş alanlara gelişigüzel döküm yapanların görülmesi durumunda atık dökümü yapan aracın bilgilerinin (plaka, model vs.) Belediyemizin Alo 153 çağrı merkezine bildirmelerini ilçe halkımıza önemle duyurarak saygılar sunuyorum” dedi.