Tatiliniz zehir olmasın

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Yılmaz Ergut, kadınların yaz tatilinin kabusa dönüşmemesi için havuz sistiti hastalığıyla ilgili bilgi verdi.

Yayınlama: 07.07.2014
1.960
A+
A-

Özel Medi-ce İnegöl Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Yılmaz Ergut yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte kadınların en büyük şikâyeti olarak baş gösteren Havuz Sistiti ile ilgili bilgi verdi.

 

Ergut “Tatiliniz kâbusa dönüşmesin. Sağlık için gerekli şartlara sahip olmayan havuzlar ve kimi zaman da deniz suyu idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Havuz enfeksiyonları arasında en sık rastlanan şikâyet ise havuz sistiti” diye konuştu.






 

SİSTİT NEDİR?

Sistit hastalığı hakkında bilgi veren Ergut, “Sistit; idrar kesesi iltihaplanmasıdır. Anatomik olarak erkeklerden farklı olmalarından dolayı kadınlarda daha sık görülen sistit, ihmal edildiği takdirde kronikleşebilir ve mesane ve böbreklerde kalıcı hasara neden olabilir. Sistite neden olan risk faktörleri nelerdir? Genital temizliğe önem verilmemesi, idrar akımının engelleyecek durumların olması (kum veya taş gibi), nörolojik olarak mesanenin tam boşalamaması, şeker hastalığı, hamilelik, yaşlılık, düzensiz cinsel ilişki ve menapoz dönemi sistite neden olabilen risk faktörleri arasında sayılabilir. Ayrıca özellikle yaz aylarında sağlık için gerekli şartlara uygun olmayan havuzlara ve denize girmekte önemli risk faktörleri arasındadır. Sistit ne tür belirtiler verir? Sistit idrar yaparken yanma, ağrı, sızı veya sık idrara çıkma ve az idrar yapma şeklinde belirtiler verir. Ayrıca kötü kokulu idrar, cinsel ilişki sırasında ağrı duyulması, kasık ve göbek altında ağrı olması da diğer belirtilerdir” dedi.

 

SİSTİTTEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Sistitten korunmanın yollarını da anlatan Uz. Dr. Yılmaz Ergut, şöyle konuştu: “Günlük en az 2 litre su içilmelidir, yaz döneminde 3 litre olabilir. Su bakterilerin mesaneye tutunmasını engeller ve dışarı atılmasını sağlar. Kahve, koyu çay, alkol gibi içecekler ve acılı baharatlı yiyecekler en aza indirilmelidir. Bunların mesane üzerine uyarıcı etkileri vardır. Mümkün olabildiği kadar sık idrara çıkılmalıdır. İdrarı tutmak mesanedeki bakterilerin mesane duvarına yapışmasını ve enfeksiyon oluşmasını kolaylaştırır. Tuvaletten sonraki temizlik doğru olmalıdır. Vajinal deodorant, parfümlü sabun, pudra kullanımı idrar kanalını tahriş edebileceğinden dolayı bu tür ürünler kullanılmamalıdır. İç çamaşır tercihi doğru yapılmalıdır. Sıkı, dar pantolonlar ve naylonlu iç çamaşırları giymeyin. Bahsedilen giysiler genital bölgenin nemlilik oranını artırarak bakterilerin üremesini kolaylaştırır. Pamuklu iç çamaşırlar tercih edilmeli ve her gün değiştirilmelidir. Cinsel ilişkiden sonraki erken dönemde idrara çıkılmalıdır. Bu durum bakterilerin yayılmasını önlemektedir. Menopoz sonrası dönemde östrojen kremleri kullanılmalıdır. Özellikle yaz aylarında havuz sistitine dikkat edilmelidir. Kalabalık ve kirli havuzlara girmekten kaçınılmalıdır.”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş