Türkiye’deki Abhazlarla ilgili bir çalışma başlatan Abhazya Demografya Bakanlığı Geri Dönüş Komitesi Başkanlığı, Abhazlara ana yurda dönüş çağrısı yapmak amacıyla ziyaretlerini sürdürüyor. Bu kapsamda İnegöl Abhaz Kültür Derneği’ni ziyaret eden Geri Dönüş Komitesi Başkan Yardımcısı Cansuh Lazba, dönmek isteyenlere yardımcı olacaklarını söyledi.
Demografya Bakanlığı Geri Dönüş Komitesi Başkanlığı Diaspora ilişkileri Bölümü Başkan Yardımcısı Cansuh Lazba, Cuma akşamı Türkiye Abhaz Dernekleri Federasyonu Başkanı Cengiz Koç ve Başkan Yardımcısı Atilla Sağım ile birlikte İnegöl Abhaz Kültür Derneği’ni de ziyaret etti.
ELİMİZDEN GELDİĞİNCE YARDIMCI OLACAĞIZ
Dernek merkezinde gerçekleştirilen ve dernek yöneticileri ile Abhaz vatandaşların katıldığı ziyarette bir konuşma yapan İnegöl Abhaz Kültür Derneği Başkanı Erdoğan Akalan şunları söyledi: Ziyaretten dolayı son derece mutlu olduk. Federasyonumuzun çalışmalarına elimizden geldiğince yardımcı olacağız. Kültür birlikteliği konusunda yaptıkları çalışmalar için teşekkür ediyorum.
İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ
Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Atilla Sağım ise, Abhazların bu topraklara 150 yıl önce zorunlu olarak göç ettirilen insanlar olduklarını vurgulayarak başladığı konuşmasında şöyle konuştu: Son günlerde ülkemizin gündeminde Abhazya meselesi var. Bir araya gelme çabalarımız, dernekler çatısı altında birleşme çabamız var. Bu toplantı da onlardan bir tanesi. Aynı kültüre mensup olduğumuz insanlarımız var. Birbirimizi tanımak, ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz.
Abhazya Demografya Bakanlığı Geri Dönüş Komitesi Başkanlığı Diaspora İlişkileri Bölümü Başkan Yardımcısı Cansuh Lazba da Abhaz vatandaşlara projeleriyle ilgili bilgiler verdi.
DÖNMEK İSTEYENLERE YARDIMCI OLUYORUZ
Cansuh Lazba konuşmasında şunları kaydetti: Vatandaşlarımız ve derneklerimizle birebir görüşerek, görüş alışverişinde bulunuyoruz. Dünyada bütün ulusları birleştiren yegâne unsur, dildir. Bu anlamda biz Abhaz diliyle ilgili bizden beklenen bir şey var mı? Bunların araştırmasını da yapıyoruz. Türkiye’deki gençlerimizin Abhazya’ya gelip eğitim almak isteyip istemediklerini de öğrenmek isteriz. Türkiye’de yaşayan soydaşlarımızın geçerli olan iş kollarında çalıştıklarını ve iş yaptıklarını gördük. Bunlardan Abhazya’da nasıl yararlanabilirizi de öğrenmek istiyoruz. Abhazya’da yaşamak isteyen insanlara da yardımcı olmak istiyoruz. Soydaşlarımızın en yoğun yaşadığı şehirlerde insanlarla birebir görüşerek, bunların düşüncelerini ve neler hissettiklerini anlamaya çalışıyoruz.