Türkiye İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu seçimleri tamamlandı. 39 firmanın yer aldığı ve tek liste ile girilen seçimde İnegöl’den 19 firma yer alması ise İlçemiz adına önemli bir gelişme olarak kayıtlara geçti. Tek liste ilen girilen seçimlerde, yönetim kurulu başkanlığına Ahmet Güleç seçildi.
İnegöllü ihracatçılar, Başkan adayı Ahmet Güleç’i seçimlerde yalnız bırakmayarak otobüs ve özel araçlarıyla İstanbul’a akın etti. Dış Ticaret Kompleksi Konferans Salonunda yapılan seçim sonrası, yönetim kurulu başkanlığına Ahmet Güleç seçildi.
MOSDER İLE BİRÇOK BAŞARILI ÇALIŞMAYA İMZA ATTIK
İlk olarak açıklamalarda bulunan eski yönetim kurulu başkanı Abdullah Tever, “Her şeyden önce genel kurula oldukça geniş bir katılım var. Bu beni çok mutlu etti. Göreve başlarken sektörün yapısal sorunlarıyla ilgili bir liste oluşturmuştuk. Yurt dışında sektörümüzün en büyük fuarlarına katıldık, MOSDER ile birçok başarılı çalışmaya imza attık. Yaptığımız etkinliklerde yeni ufuklar açmak için sektör için ciddi zamanlar harcayarak çalışmalar yaptık. Gerek hedef ülkelerde yerinde pazar araştırmaları yaparak, gerek bu ülkelerdeki fuarlarda enformasyon stantları açarak ve gerek ise sektör ile ilgili dünyadaki en etkin fuarlara katılım sağlayarak görüşlerini sektörle paylaştık” dedi.
PROFESYONEL ALICILAR TÜRKİYE’YE GETİRİLDİ
Profesyonel alıcıların Türkiye’ye getirildiğini ifade eden Tever, “Vizyon olarak farklı işlere imza attık. Hedef olarak belirlenen, potansiyel arz ettiği düşünülen ülkelerden profesyonel alıcılar Türkiye’ye getirildi. Görevi devraldığımızda 3 milyar dolar olan sektör ihracatı, 2013 yılında 4,5 milyar doları aştı. Sektör ihracatı 2012 yılına göre yaklaşık yüzde 15’lik bir artış gösterdi. 2012 yılında da bir önceki yıla göre artış oranı yüzde 14 oldu. Bildiğiniz üzere 2009 yılında ortaya konulan ve Ekonomi Bakanlığı ve TİM ile ortak yürütülen ortak projede 2023 ihracat hedefimizi 16 milyar dolar olarak belirlendi. Bu rakamın 6 milyar dolarının mobilya, 7 milyar dolarının kâğıt – karton, 3 milyar doların ise orman ürünleri ve orman dışı tali ürünleri olarak belirlendi. 2023 hedefine ulaşmak için bu artış oranını sürdürülebilir bir hale getirilmesi ve kalan 9 yılda aynı hızla büyümenin hedefe ulaşmak için yeterli olacak” şeklinde konuştu.
AVRUPA VE AMERİKA’DA ODAKLANACAĞIMIZ PAZARLAR OLACAK
Abdullah Tever’in ardından açıklamalarda bulunan Ahmet Güleç, Avrupa ve Amerika’da odaklanacakları pazar olduğunu ifade ederek şunları söyledi: Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan daha 3 gün önce bizlere ‘İhracat bizim için ekmektir’ dedi. Mevcut hükümetimiz 10 yıldır istikrar, imalat ve ihracat diyor. Biz 2023 hedefine nasıl ulaşırız? Mobilya sektörü için 6 milyar dolar ihracat yetmez. Bizim sektör olarak 2023 hedefimiz 20 milyar dolardır. İmalat ve ihracat yapacağız. İmalat, istihdam sağlayacaktır. Sorunları çözecektir. Ülkemize güç katacaktır. Gelecekte, Rusya’nın da içinde olduğu Asya pazarına iyi odaklanacağız. Çin’e, Tayvan’a ve Japonya’ya ayrı bir önem vereceğiz. Elbette, durmadan gelişen Afrika, geleneksel pazarlarımız olan Avrupa ve Amerika’da odaklanacağımız pazarlar olacak. İhracatçımızın yanında olacağız. Sorunlarına destek olmak için kolları sıvayacağız. Bu ülkenin ihracatçısıyla basmadık yer bırakmayacağız. Bu sektörlerin temsilcileri olarak bizler bu dönemde daha büyük başarıları da yakalama potansiyeline sahip olduğumuza inanıyor, kendimize güveniyoruz.
HEDEFSİZ İNSAN PUSULASIZ GEMİYE BENZER
Güleç, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Mobilya sektöründe geride bıraktığımız 10 yıl içinde büyük bir başarı öyküsü yazıldı. Bugün birçoğu burada olan mobilyacı arkadaşlarımız, dünyanın her bir noktasında ayak basılmadık yer bırakmayarak, 200 ülkeye toplamda 2 milyar dolar ihracat yapmayı başardı. Tam 10 yıl önce 300 milyon dolar ihracat yapan bu sektör bugün, dış pazarlara 2 milyar dolar ürün ve mal satar oldu. Yeni dönem için üzerinde duracağımız konuların başında ihracatçılarımızın sorunlarını en yalın bir dille aktarıp, çözüm yollarını bulmak olacak. Öte yandan, sektörlerimizin genelini oluşturan orta büyüklükteki firmalarımızın markalaşma süreçlerine destek sağlanması, devletimizin tüm kurumlarının, bu firmalarımıza rehberlik yapması da öncelikli hedeflerimiz içinde yer alacak. Hedefsiz insan pusulasız gemiye benzer. Biz de yönetime talip olan arkadaşlarımızla beraber, ülkemizin ve sektörlerimizin hedeflerine giden yolda bir nebze de olsun katkı sağlamak için bu hedefleri kendimize belirledik. Ağaç ve Orman ürünleri sektörü seçimlerinin başta ülkemize, ihracatçılar meclisimize, sektörlerimize ve tüm arkadaşlarımıza hayır ve bereket getirmesini temenni ediyorum.
ÜLKEMİZİ 11 YILDA 4 KATI BÜYÜKLÜĞE ERİŞTİRDİ
Bursa AK Parti Milletvekili Hüseyin Şahin ise, İnegöllü firmaları yalnız bırakmayarak. Dış ticaret kompleksi konferans salonundaki yerini aldı. Eski ve yeni başkanların ardından açıklamalarda bulunan Hüseyin Şahin, “3 Kasım’da milletimizin sandığa yansıttığı iradeyle tek başına bir hükümetin kurulması ve istikrarlı bir şekilde ülkemizi yönetmesi, mali politikalardan ve disiplinden taviz vermemesi ülkemizi 11 yılda 4 katı büyüklüğe eriştirdi. Milletimiz çok şükür önüne çıkan her seçimde ve atlattığımız her badirede istikrardan yana oyunu kullanmakta, tercihini yapmakta ve bizim koyduğumuz hedeflerin kendisi içinde uygun bulunduğu sandıkta beyan etmektedir” dedi.
355 OYUN, 270’İ İNEGÖL’DEN
Şahin’in konuşmasının ardından seçime geçildi. Saat 17.00’ye kadar süren oy kullanma işleminin ardından oylar sayıldı. Bin 148 üyesi bulunan birliğin seçimlerinde 355 oyun kullanıldığı bildirildi. Bu arada kullanılan 355 oyun, 270’inden fazlasının İnegöllü ihracatçılar tarafından kullandığı açıklandı.
İNEGÖL’ÜN GURUR TABLOSU
Tek liste ile gerçekleştirilen seçimden zaferle çıkan Ahmet Güleç’in yönetim kurulu listesi, Zeki Şahin, Alican Duran, Abdullah Tever, Erkan Özkan, Zeki Kavas, Ömer Esen, Adnan Bostan, Levent Çolakoğlu, Murat Sülek ve İlhan Özbay’dan oluştu.