İnegöl Belediyesi, ilçemizin riskli bölgelerinde kentsel dönüşümün sağlanması için İnegöl Belediyesi deprem komisyonun yaptığı çalışmaların devamı olarak gerçekleştirdiği “Kentsel Dönüşüm, Gelişim ve Yenileme Master Planı” çalışması devam ediyor.
İnegöl Belediyesi’nin ilçemiz genelinde fiziksel, sosyal ve ekonomik yapıda dönüşüm sağlayarak sağlıklı ve güvenli bir çevre oluşturmayı hedeflediği çalışmada sorunlu bölgelerin bilimsel verileri ortaya çıkarılıyor. Deprem gerçeği de göz önünde bulundurularak kentin güzelleştirilmesini amaçlayan Kentsel Dönüşüm Master Planı çalışması tüm hızıyla devam ediyor.
İnegöl’de afet duyarlılığı, kentsel dokunun çarpıklaşması, çöküntü alanlarının mevcudiyeti gibi gerekçeler sebebiyle kentsel dönüşüme tabi tutulabilecek alanların tespit edilmesi ve bu alanlara yapılacak müdahaleler ile müdahale sırasında ve sonrasında sürecin yönetiminin sağlanması amacıyla yapılan çalışma kapsamında, İnegöl kentsel yerleşim alanının tamamı incelenerek elde edilen veriler analiz ediliyor.
Bu kapsamda mevcut birimlerin tespit edildiği arazi inceleme çalışmaları neticesinde elde edilen veriler ile Kentsel alan kullanımları (Arazi Kullanımı), yapı ruhsat tarihlerine göre yapıların dağılımı, ilave ruhsat tarihlerine göre yapıların dağılımı, yapı kullanma izin belgesi (İskan) tarihlerine göre yapıların dağılımı, yapı cinslerine göre dağılım, konut dokusu analizi, yapı bağımsız bölüm sayılarına göre dağılım, yapı kalite analizi, afet durumunda kapanması muhtemel yolların dağılımı, analizleri yapılıyor.
Risk analizi ile birlikte Çevre Düzeni Planı, İmar Planları ve kentsel sorunların değerlendirildiği çalışmalar neticesinde, İnegöl’de kentsel dönüşüm kapsamında incelemeler 13 ana bölgede oluşturuldu.
Tekerlekli taşıt ulaşım ağının haricinde, raylı sistem planlamasının da yer aldığı çalışmalar yapılırken, plan çerçevesinde hafif raylı sistem ağı da öngörülmekte…