Belediye Başkanı Alper Taban, hava kirliliğine çözüm bulmak adına yaptıkları çalışmalar neticesinde öncelikle kirliliğe sebep olan unsurların tespit edildiğini ifade ederek, “Kirliliğin temel sebebi kullanılan yakıtlar. Tutkal, boya, petrol türevleri olan yanık yağ gibi yakıtların kesinlikle şehrimizde bir hava kirliliği oluşturduğunu biliyoruz. Bunların artık haline dönüştürülen işletmelerin kesinlikle yakmamalarını istiyoruz” dedi.
Belediye Başkanı Alper Taban, belediye encümen salonunda gerçekleştirilen encümen toplantısı öncesi hava kirliliği ve endüstriyel atıkların toplanması konularında açıklamalarda bulundu. Taban, açıklamasında “Bugün encümen toplantımız öncesinde hava kirliliği hususunda bir bilgilendirme yapmak istedik. Hem hava kirliliği konusunda hem de endüstriyel atıkların toplanması konusunda bilgilendirme yapacağız” dedi.
ENDER RASTLANAN ŞEHİRLERDEN BİRİYİZ
Kasım ayı ile birlikte artık kış mevsimine girildiğini ifade eden Başkan Taban, “Tabi şehrimiz de güçlü bir sanayi şehri. Beraberinde de aynı zamanda tarım ve turizm şehri. Bu anlamda ender rastlanan şeylerden biridir bu. Genelde sanayinin olduğu alanlarda çok fazla tarıma rastlanmaz. Çünkü sanayi çok hakimdir bölgeye, yayılmacıdır. Tarıma yer kalmaz. Ama Allah’a hamdolsun biz 3’te 1’lik oranda tarım ve beraberinde sanayi gerçekleştiriyoruz. Bu şehrimize de bereket olarak yansıyor” diye konuştu.
KIŞ AYLARINDA HAVA KALİTESİ DÜŞÜYOR
Hava kirliliği ile ilgili daha ziyade kış mevsiminde, kullanılan yakıtlardan kaynaklı hava kalitemizin değiştiğini gördüklerini dile getiren Taban, şöyle devam etti: “Bununla ilgili yaptığımız çalışmalardan bahsetmek istiyorum. Göreve geldiğimiz günden bu yana Uludağ Üniversitesi ile irtibata geçerek Prof. Sıddık Cindoruk hocamızla birlikte bir çalışma yürütüyoruz. Bu çalışma içerisinde öncelikli olarak bilmemiz gereken; hava kirliliğinin kaynağı, bunun sebepleri nedir? Sadece hava kirli demekle geçiştirmek yerine hava kirliliğini oluşturan unsurlar nelerdir bunları çalışmak istedik. Daha sonra da kirleten unsurlar üzerinden yapılabilecek çalışmalar nelerdir bunu hayata geçirmek istedik. Bu çalışmamızla ilgili Burak isimli bir öğrencimiz İnegöl’de doktora tezi hazırlıyor. Bu kapsamda bir dizi ölçümler de gerçekleştirdi. Şehrimizde Marmara Ölçüm İstasyonuna ait ölçüm istasyonları da var. Şu kararı aldık; hem bu istasyonların daha etkili ölçüm yapabilmesi için istasyonların yerlerinin değiştirilmesi talebimizi ilettik hem de İnegöl Belediyesi eliyle de bizim de bir ölçüm istasyonu oluşturma talebimizi yineledik. Kıymetli hocamız da bu konuda bizlere danışmanlık anlamında çalışmaları toparlıyor. İnşallah bunların detaylarını ve maddi boyutlarını da önümüze getirecek ve bu konuda çalışacağız.”
KİRLİLİĞİN TEMEL SEBEBİ YAKITLAR
“Bildiğiniz gibi Çevre Şehircilik Müdürlüğümüz, Büyükşehir Çevre Dairemiz, İnegöl Belediyemizin de zabıta eliyle yürüttüğü kontrol ve denetim çalışmalarımız var. Bu çalışmalarımız özellikle kışın daha da yoğunlaşıyor. Çünkü kirliliğin temel sebebi, kullanılan yakıtlar. Başta Valiliğimizin almış olduğu bir karar var kömür yakımı ile alakalı. Kömür aslında kullanılabilir özellikle kaliteli yakıt olarak kullanılabilir. Coğrafya olarak ve sanayinin yoğun olduğu bölgede dezavantaj oluşturuyor. Bu tip bölgelerde çevreci diye isimlendirilen doğalgaz gibi yakıtların daha avantajlı olduğunu görüyoruz. Şehrimizde merkezde doğalgaz yüzde 100 yayılım tamamlanmış durumda ancak kullanım oranları yüzde 100 değil. Bununla alakalı vatandaşlarımızın kullanımı ile alakalı doğalgaz şirketinin özendirici çalışmaları devam ediyor.”
AĞIR CEZALAR VAR
“Biz bu süreç içerisinde tutkal, boya, petrol türevleri olan yanık yağ gibi yakıtların kesinlikle şehrimizde bir hava kirliliği oluşturduğunu biliyoruz. Bunların artık haline dönüştürülen işletmelerin kesinlikle yakmamalarını istiyoruz. Bununla alakalı yapılan denetimlerde şahsi ve kişisel işletmelerde 72 bin TL’den 180 bin TL’ye, firmalar açısından da 300 bin TL ile 3 milyon TL’ye kadar ciddi çevre cezaları kesiliyor. Bunların önüne geçilebilmesi adına işletmelerimizin daha dikkatli davranmalarını istiyorum. Hava kirliliğimizin sürdürülebilir seviyede iyi olması için bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Bu havayı hep birlikte teneffüs ediyoruz. Bugün havamız iyi ancak yarın da iyi olabilmesi, hava kirliliğinin hiç konuşulmaması için bunlara dikkat etmeliyiz.”
ENDÜSTRİYEL ATIKLARLA İLGİLİ YENİ ÇÖZÜM
“Endüstriyel atıklar ile alakalı büyükşehir kanunundan sonra bizim bunları toplama yetkimiz yok ancak çevre şehircilik müdürlüğümüzle yaptığımız görüşmeler neticesinde şuanda bir hazırlık yapıyoruz. Transfer istasyonumuzun karşı bölgesinde bir alan yapıyoruz. Özelikle sanayideki işletmecilerimizin sunta haricindeki atıkları buraya getirip atmalarını isteyeceğiz. Bunların sevkini ve naklini biz gerçekleştireceğiz. Sunta ve türevleri atıklar tehlikeli atıklar olduğu için bunlar lisanslı şirketler tarafından yapılması gerekiyor. Ben güzel bir kış geçirmeyi temenni ediyorum. Temiz havayı hep birlikte solumalı, kirleten unsurları da hep birlikte bertaraf etmeliyiz.”