ÇELiK’TEN ÇiFTÇiLERE UYARI

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, örtü altı üretim ve desteklerle ilgili açıklamalarda bulunarak, “Örtü altı üretimler ve çeltik hariç olmak üzere bir parsele aynı tek yıllık bitkinin arka arkaya üç kez ekilmesi durumunda üçüncü üretim için Bakanlık destek ödemesi yapmamaktadır” dedi.

Yayınlama: 28.08.2019
461
A+
A-

Tarlaya her yıl farklı ürün ekilmesi gerektiğinin altını çizen İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Sağlıklı ve besin kalitesi yüksek ürün elde etmek, doğaya zarar vermemek, kimyasal maddelerin zararlarının insan, çevre ve hayvanlar üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilerden korunmak, üretim masraflarını düşürmek amacıyla desteklemelerden yararlanmada münavebe şartı getirilmiştir” dedi.

 

ÜST ÜSTE 3 YIL AYNI ÜRÜN EKİLMEMELİ






Çelik, tarımsal desteklemelerin çiftçiler için çok önemli olduğunu hatırlatarak, “Hepimizin bildiği üzere Bakanlığımız toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısının korunması, ürün deseninin çoğaltılması ve topraktaki organik madde miktarının artırılması için bitkisel üretim desteklerinde 2018 üretim yılından itibaren münavebe şartını getirmiştir. Örtü altı üretimler ve çeltik hariç olmak üzere bir parsele aynı tek yıllık bitkinin arka arkaya üç kez ekilmesi durumunda üçüncü üretim için destek ödemesi yapmamaktadır. Bazı bitkiler aynı tarlada uzun yıllar arka arkaya ekildiğinde verimleri büyük ölçüde düşmektedir. Bunlara kendine katlanmaz bitkiler denir. Ayçiçeği, haşhaş, keten, pancar, yulaf, bezelye ve kolza bunlara örnek olarak verilebilir” şeklinde konuştu.

 

AMAÇ VERİMİN ARTIRILMASI

Sözlerine devam eden Çelik, “Ekim nöbeti yani münavebe aynı tarım alanı üzerinde farklı türlerden kültür bitkilerinin düzenli aralıklarla arka arkaya yetiştirilmesidir.  Bu uygulamada amaç toprağın üretkenliğinin sürdürülebilmesi ve birim alandan elde edilen verimin artırılmasıdır. Münavebedeki amaçlardan biri toprak yapısını korumak ve ülkemizin ihtiyacı olan ürünlerin ekiminin arttırmaktır. Bir diğeri de hayvancılıkta yem açığının kapatılmasıdır. Bakanlığımızın münavebe şartına göre pamuk, mısır ve ayçiçeği gibi bitki gelişim süresi en fazla 6 ay olan ürünlerde aynı yıl boş kalan dönem için yem bitkisi ekilmesi durumunda münavebe şartı uygulanmış olacak ve ana ürün desteğinde herhangi bir düşme olmayacak. Çiftçilerimizin de bunları göz önünde bulundurarak ürün deseni çizmeleri hem kendi lehlerine hem de ülke lehine olacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş