İnegöl’de faaliyet gösteren Balyoz geri dönüşüm firması İstaş Kentaş Ortaokulu’na koyduğu geri dönüşüm konteynırına, geri dönüşebilen atık getiren öğrenciler anlaşmalı okul kantininde ve bazı mağazalarda geçerli alış veril kartı kazanıyor.
Ülke genelinde başlatılan sıfır atık projesi çeşitli projeler ile sürdürülürken İnegöl’de faaliyet sürdüren Balyoz geri dönüşüm firması İstaş Kentaş Ortaokulun geri dönüşüm konteynırı koydu.
Konteynıra geri dönüşebilir atık getiren öğrenciler, tartılan atıkların karşılığında anlaşmalı okul kantinlerinde ve bazı mağazalarda geçerli alışveriş kartı kazanıyor.
Projeyle ilgili açıklama yapan Geri dönüşüm firması sahibi Serdal Özkan, “Geri dönüşüm konteynırın Amacı : kağıt atıkları, plastik atıklar , cam ve kutu atıklar ile kullanılmış evsel atık yağların toplanarak tekrar işlenmesini sağlamaktır. Aynı zamanda personel bulundurma zorunluluğu olması hasebiyle hem doğayı koruyan , aile bütçesine katkı sağlayan , istihdam ile aynı zamanda ekonomiye katkı sağlamanın yani sıra hammadde de cari açığı azaltarak ithalatı düşürmede katkısı olacağını düşündüğümüz çok kapsamlı bir geri dönüşüm konteynırıdır. Geri dönüşüm konteynır 6 bölümden oluşmaktadır. Personel bölümü ve giriş kapısı iki bölümden oluşmaktadır.Üst kısım olan kapı, üst tarafa acılan amortisör sistemi ve merkezi kilit’e sahip güneş ve yağmurdan personelin etkilenmemesi için koruma görevi sağlamaktır. Kapı alt girişi , manüel kilit sistemine sahip yarım kapı görevi görmekte olup elektronik barkodlu terazinin konulması için kapı iç tarafına katlanıp sabitlenme özelliğine sahip, tartı bulundurma görevi için sehpa görevi görmektedir. Personel bölümünün en önemli amacı ise, personel istihdam edilmesi için yer sağlamaktır. Personel bölümünün diğer amacı personelin gelen atıkları görerek ve tartarak ilgili geri dönüşüm bölümüne aktarılmasını sağlamaktır. Atıkların geri atık fabrikalarına gönderilmesini sağlamak ve gelen toplam atıkları cinsine göre raporlanması ve hava şartlarından personelin etkilenmemesi için muhafaza özeliği sağlamaktır.Atık pil bölümü : 50x50x45 ebatlarında kutu şeklinde olup üstü personelin rahat edebilmesi için sünger ve üstü kumaş ile kaplanmıştır. Konulduğu yer personel bölümüdür. Kâğıt atık bölümü kapasitesi 3×3’tür. Personel bölümünde , 30cmx40cm ebatlarında depoya atık atma kapağı bulunmaktadır. Depo içerisinde herhangi koku olması halinde havalandırma fanı ve ışıklandırma sistemi bulunmaktadır.Geri dönüşüm konteynırın arka tarafında atıkların, atık aracına rahat yüklenebilmesi için dışarı acılan merkezi kilide sahip kapak bulunmaktadır. Plastik atık bölümü kapasitesi 3×3 tür.Personel bölümünde 30cmx40cm ebatlarında depoya atık atma kapağı bulunmaktadır. Depo içerisinde herhangi koku olması halinde havalandırma fanı ve ışıklandırma sistemi bulunmaktadır.Geri Dönüşüm Konteynır arka tarafında atıkların, atık aracına rahat yüklenebilmesi için dışarı acılan merkezi kilide sahip kapak,bulunmaktadır. Cam ve kutu atık bölümü, kapasite 1 metreküptür. Personel bölümünde , 30cmx30cm ebatlarında depoya atık atma kapağı bulunmaktadır. Depo içerisinde herhangi koku olması halinde havalandırma fanı ve ışıklandırma sistemi bulunmaktadır. Geri Dönüşüm Konteynır arka tarafında atıkların, atık aracına rahat yüklenebilmesi için dışarı acılan merkezi kilide sahip kapak bulunmaktadır” dedi.
ALIŞ VERİŞ FİŞİ KAZANIYORLAR
“Evsel yağ atık bölümü, depo 100 litre kapasitede olup vana sistemine sahip depo kapağı personel bölümünde olup, atık yağ deposu cam ve kutu atık bölümünün alt kısmına yerleştirilmiştir ” diyerek konuşmasını sürdüren Özkan, “Depo dolduğunda boşaltım kapağı depo üstünde bulunmaktadır. Bu konteynır BİODİZEL tesislerin oluşması için altyapı görevi görmektedir. Geri Dönüşüm Konteynır, atıkları vatandaştan para ile toplama amaçlı olup aile bütçesine katkı sağlamak, anlaşma yapan mağazalar ve alış veriş merkezlerinde kullanılmak üzere vatandaşa barkodlu tartım fişi verilmek suretiyle, anlaşma yapılan okullar ve 200m2 üzeri olan mağazalarda kullanılması amaçlanmaktadır. Bu projede geri dönüşüm teşviği ile direk kayağında, öğrenci ve vatandaşa bilinçli çevre alışkanlığı kazandırmaktır. Aynı zaman da Okullar için ek gelir kaynağı ve mağazaların da istihdam teşvikinde katkıda bulunmasını ve oluşan aile bütçesi ile alışverişte hareketliliği sağlamaktadır. Bu projenin patent başvuruları ile noterden tasdik taahhütnamesi tarafımca yapılmıştır” ifadelerini kullandı.
YILLARDIR PROJE ÜRETİYORUZ
Daha sonra konuşan İstaş Kentaş Ortakolu Müdürü Orhan Erdoğan ise, “Ülkemizde sıfır atık projesi kapsamında çalışmalar yürütülüyor. Biz de okul olarak yıllardır çevreye duyarlı projeler üretiyoruz. Ekonomiye kazandırılabilecek, cam, şişe, sıvı atık, kağıtları okulumuzda toplayacağız. İnşallah bu geri dönüşüm projesiyle örnek olacağız” dedi.