990 İnegöllü engelli kimlik kartı sahibi

Engelli kimlik kartı 19.07.2008 tarihli ve 26941 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Engelliler Veri Tabanı Oluşturulmasına ve Engellilere Kimlik Kartı Verilmesine Dair Yönetmelik’ gereği, Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve İnegöl Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü bugüne kadar İnegöl’ de 990 kişiye engelli kimlik kartı hizmeti verdi.

Yayınlama: 29.06.2018
2.962
A+
A-

‘Engelliler Veri Tabanı Oluşturulmasına ve Engellilere Kimlik Kartı Verilmesine Dair Yönetmelik’ gereği, engelli kimlik kartına sahip olan bir çok vatandaş çeşitli indirimlerden faydalanıyor. Bu kapsamda Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve İnegöl Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü bugüne kadar İnegöl’ de 990 kişiye engelli kimlik kartı hizmeti  verdiği öğrenildi.

 

ENGELLİ KİMLİK KARTI ALIMI İÇİN BİLGİLER






Engelli kimlik kartı 19.07.2008 tarihli ve 26941 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Engelliler Veri Tabanı Oluşturulmasına ve Engellilere Kimlik Kartı Verilmesine Dair Yönetmelik” gereği engellilere tanınan hak ve hizmetlerden yararlanmada kullanılmak üzere veriliyor. Engelli kimlik kartı Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve İnegöl Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü aracılığı ile düzenleniyor.

 
Engelli kimlik kartı, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle meydana gelen bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini yüzde kırk (%40) veya daha yüksek bir oranda kaybeden ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan engelli bireylere verilmekte. Engelli kimlik kartı başvurusu için dilekçe, sağlık kurulu raporu (aslı/aslı gibidir), 2 adet vesikalık, kimlik fotokopisi gerekmekte.

               

Engelli kimlik kartları; içerdiği bilgilerin değişmesi, kaybedilmesi, çalınması veya herhangi bir nedenle kullanılamaz hale gelmesi durumunda, Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve İnegöl Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğünü tarafından yeniden düzenleniyor.

Engelli kimlik kartı engelli sağlık kurulu raporu yerine geçmez. Kimlik kartına sahip her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, mevzuatta münhasıran engelli kişilere tanınan hak ve hizmetlerden yararlanır. Kimlik kartı alıp almamak engelli kişinin isteğine bağlıdır.

Yabancı ülkede yaşayan Türk vatandaşlarımızın yaşadığı ülke makamlarınca verilmiş olan engelli sağlık kurulu raporu Türkiye’de geçerli değil. Engelli kimlik kartı almak üzere, mevzuat gereği yetkili hastanelere müracaat ederek yeniden engelli sağlık kurulu raporu almaları gerekiyor.

 

Engelli kimlik kartı ile başta ücretsiz ve indirimli seyahat olmak üzere birçok hak ve hizmetten yararlanılmaktadır. Engelli kişilerin faydalanacakları hak ve indirimler; ilgili kurum, kuruluş veya yerel yönetimler tarafından belirlenmektedir. Bunun yanında bazı kamu ve özel sektör kuruluşlarının, engelli kimlik kartı, nüfus cüzdanına işlenmiş engellilik bilgisi ya da engellilere verilen sağlık kurulu raporunu esas alarak engellilere sağladığı kolaylıklar bulunmaktadır. Bu indirimler ve/veya oranları zaman zaman ilgili kurumlar tarafından değiştirilebilmektedir.

 

Şuanda engelli kimlik kartı ile sağlanan bazı hizmetler; Şehirlerarası yolcu otobüsleri %30, T.C Devlet Demir Yolları Hızlı Tren dahil, T.Deniz.İşlet. ait kruvazeye seferler ve iç hatlar, T.H.Y biletlerine %25, Müze ve Ören yerleri, Milli Park, Tabiat Park, GSM şebekelerinde özel tarifeler, BUSKİ’ de indirimler, Vergi indirimi için vergi dairesinde indirimler uygulanmaktadır.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş