18 Mart Çanakkale Zaferini Anma ve Şehitler Günü tüm yurtta olduğu gibi İnegöl’de de düzenlenen törenlerle kutlandı. Şehitlerimizin minnetle anıldığı törenlerde duygu dolu anlar yaşandı.
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kutlamaları, İnegöl’de dün 10.00’da Garnizon Şehitliğinde yapılan törenle başladı. İlçe protokolü ve vatandaşların yoğun katılım gösterdiği tören, Kaymakam Ali Akça ile Belediye Başkanı Alper Taban’ın Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı çelenklerini şehitliğe sunmasıyla başladı. Çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okundu. Gazilerin, şehit yakınlarının ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği kutlamalarda, şehitlerimiz için dualar edildi.
ÇANAKKALE; ŞEHİTLİKLE ÖZDEŞLEŞEN SAVAŞ…
Garnizon Şehitliğinde yapılan törende, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Jandarma Astsubay Üstçavuş Esin Bozkurt yaptı. Milletimizin gücü, bağımsızlığı, onuru ve gururunun şehit kelimesinde gizli olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Esin Bozkurt; “Öyle ki insan hayatı boyunca çalışarak birçok unvan ve makam elde edebilir belki ama hayatı karşılığında elde ettiği ve inancı sayesinde kazandığı tek makam şehitliktir. Çanakkale Savaşı da tarihimiz boyunca şehitlik duygusunun en çok özdeşleştiği savaştır. Bundan 103 yıl önce vatan topraklarına göz diken düşmanlara karşı analar evlatlarını; ‘Ey oğul ben seni bugün için doğurdum. Damarındaki kanı helal sütle yoğurdum. Haydi oğul haydi git! Ya gazi ol ya şehit!’ diyerek cepheye gönderdikleri savaştır Çanakkale Savaşı… Çanakkale’ye gönüllü olarak giden dönemin en eğitimli, en donanımlı kahraman komutanlarından biri olan Üsteğmen Zahit, yazdığı mektubunda eşine; ‘Ruhuma mevlit okutmak vicdanınıza kalmıştır. Kendim için başka bir şey istemem, şehitlik bana yeter’ diyerek erinden rütbelisine tüm askerlerin nasıl bir inançla savaştıklarını açıkça bizlere göstermektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ise bundan sonra Çanakkale Ruhu olarak anılacak o milli ruhu anılarında: ‘Karşılıklı siperler arasındaki mesafe 8 metre… Yani ölüm muhakkak! Birinci siperdekilerin hiçbirisi kurtulamayarak şehit düşüyor. İkinci siperdekiler onların yerine gidiyor. Fakat ne kadar imrenilecek bir soğukkanlılık ve tevekkülle biliyor musunuz? Öleni görüyor, üç dakikaya kadar kendisinin de öleceğini biliyor yine de en ufak bir korku ya da endişe göstermiyor. Sarsılmak yok… Korku yok… Okuma bilenlerin elinde Kuran-ı Kerim cennete gitmeye hazırlanıyorlar. Bilmeyenler tekbirlerle, kelime-i şehadet getirerek yürüyorlar. İşte bu, Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren, takdire şayan ve tebrike değer bir örnektir. Emin olmalısınız ki; Çanakkale savaşını kazandıran işte bu ruhtur’ diye anlatıyor” dedi.
“ÇANAKKALE SONSUZA DEK GEÇİLEMEYCEK”
Konuşmasını “Dünya tarihinin önemli bir dönüm noktasını teşkil eden, uluslararası güç dengelerini tamamen değiştiren, Türk milletinin tarihin akışı üzerinde belirleyici bir rol oynamasını sağlayarak, İstiklal Savaşımızın adeta önsözünün yazıldığı, Türk Komutanların ve Mehmetçiğinin efsanevi direnişi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri dehasıyla bir milletin kaderinin kanıyla satır satır yazıldığı bir destandır Çanakkale Savaşı” sözleriyle sürdüren Bozkurt, şöyle devam etti: “Bir kez daha bilinmelidir ki bu milletin şehitleri, Anadolu’yu vatan yaparak Malazgirt’te tarih yazan Alparslan’ın ordusundaki binlerce Türk evladıdır. Fatih’in ordusunda sancağı uğruna İstanbul Surlarında canını veren Ulubatlı Hasan’dır. 256 kiloluk top mermisiyle Seyit Onbaşı, 57. Alayla Yahya Çavuştur. İzmir’de Yunana ilk kurşunu atan Hasan Tahsin’dir. Sur’da, Nusaybin’de, Yüksekova’da Şırnak’ta ve yurdun dört bir yanında gözlerini kırpmadan, kahramanca canını feda eden Yarbay Songül Yakut’tur. 15 Temmuz’da vatan ve demokrasi için canını veren Ömer Halis Demir’dir. Bugün burada adını saymakla bitiremeyeceğimiz kadar çok, şuan da simaları gözümüzün önüne gelen, dualarımızda isimleri dudaklarımızdan dökülen, rütbelerin en büyüğüne, mertebelerin en yücesine erişen şehitlerimiz ve siz kıymetli aileleri… Sizler, en kıymetli varlığınız olan evlatlarınızı hayatlarının baharında, bu vatan uğrunda feda ettiniz. Bugün bile şehit oğlunun cenazesinde ‘On oğlum olsa onunu da askere gönderirim, yeter ki vatan sağ olsun’ diyen analarımız, ‘Oğlumun yarım kalan askerliğini ben tamamlamak istiyorum’ diyen babalarımız, büyüyünce ne olacaksın diye sorduklarında ‘bende babam gibi asker olup, şehit olacağım’ diyen çocuklarımız olduğu sürece; sizlere söz veriyoruz ki Çanakkale sonsuza dek geçilmeyecek, gök kubbede ay yıldızlı al bayrak hiç inmeyecek ve dünya var oldukça bu topraklar Türk Yurdu olmaya devam edecektir. 18 Mart Şehitleri Anma günü vesilesiyle başta Ulu önder Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere; gözlerini kırpmadan asil kanlarını bu topraklara akıtarak, sonsuzluğa ulaşan aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.”
Konuşmanın ardından şiirlerle devam eden tören, ardından Kuran-ı Kerim tilaveti ve son olarak İnegöl Müftüsü Kazım Güzel’in yaptırdığı dua ile son buldu. Törenler daha sonra İnegöl Belediyesi Beşinci Mevsim Kültür Sanat Merkezi’nde Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan sahne gösterileriyle sürdü.
ÇANAKKALE’Yİ ÇANAKKALE YAPAN…
Beşinci Mevsim Kültür Sanat Merkezi’ndeki program, okul müdürü Müslim Serbest’in açılış konuşmalarıyla başladı. Müdür Serbest, bugün Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 103. yıldönümünü kutlamanın ve mukaddes vatanımız için canlarını çekinmeden feda eden aziz şehitlerimizin Şehitler Gününü idrak etmenin büyük onurunu yaşadığımızı hatırlattı. Türk milletinin elde ettiği bu zaferin sadece kazanılmış bir savaş olarak görülmemesi gerektiğine de dikkat çeken Serbest; “Etkileri ve sonuçları itibariyle neler götürüp-getirdiğine iyi bakılmalıdır. Bilinmelidir ki bu zafer kolay elde edilmemiş, Türk milletinin Anadolu’daki varlığının devamı bu savaşın kazanılması ile mümkün olmuştur. Çanakkale Zaferi, Türk milletinin kaderini olumlu yönde değiştirmekle kalmayıp, dünya milletlerinin düşünce yapısının değişimine de büyük etki etmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale savaşlarında özellikle Anafartalar civarında askerleriyle verdiği üstün mücadele ve 276 kiloluk top mermisini sırtında taşıyan Seyit Onbaşı ve arkadaşlarının göstermiş olduğu kahramanlık, dünyada çok az milletin gösterebileceği bir kahramanlık destanıdır. Çanakkale Savaşlarını benzersiz kılan, işgalci devletlerin dönemin en muazzam savaş gemileri ve binlerce askeri ile boğazı kuşatıp arsızca saldırması değil, gökten yağmur gibi yağan ateşe göğsünü siper eden aziz Mehmetçiktir. Çanakkale’yi Çanakkale yapan, bitmek tükenmek bilmeyen düşman mermilerinin sesi değil, yaralı düşman askerini sırtına alarak onu düşman mevzilerine kadar götürerek, işgalci askerlere insanlık dersi veren kahraman Mehmetçiktir. Çanakkale’yi Çanakkale yapan, cepheye gönderdiği oğluna ‘ya şehit ol, ya gazi’ demek suretiyle, vatanın her bir karış toprağını evladının canından üstün tutan Türk analarıdır. Üzerinde yaşadığımız bu kutsal vatan topraklarını bizlere armağan eden, milletimizin varlığının, birliğinin ve beraberliğinin ölümsüz sembolleri aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca bu programın hazırlanıp sunulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
ÖĞRENCİ KOROSUNDAN MUHTEŞEM KONSER
Konuşmanın ardından okulun müzik öğretmeni ve öğrencilerinden oluşan koro sahne aldı. Öğrenciler, salonu dolduran vatandaşlara kahramanlık türkülerinden oluşan bir repertuar ile muhteşem bir konser verdi.
250 BİN ŞEHİDİMİZE MEKTUP
Koro gösterisi sonrasında ise Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesinin düzenlediği Liseler Arası Çanakkale’deki 250 bin şehide mektup yazma yarışmasının ödül töreni gerçekleştirildi. Yarışmada 1’inci olan İMKB Osmangazi Anadolu İmam Hatip Lisesi 9-B sınıfı öğrencisi Beyzanur Erçiçek, ikinci olan İnegöl Anadolu İmam Hatip Lisesi 12-A sınıfı öğrencisi Asude Aras ve üçüncü olan Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Betül Topçu’ya ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.
ÇANAKKALE’DEN KESİTLER TİYATORYLA SAHNEYE TAŞINDI
Programın son bölümünde ise Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri tarafından hazırlanan Çanakkale konulu tiyatro gösterisi sahnelendi. Öğretmen ve öğrencilerin rol aldığı oyunda, dünya tarihini değiştiren Çanakkale Zaferi’nden kesitler sunuldu. Oyun salondakiler tarafından beğeni ile izlendi. Gösteri sonunda Kaymakam Ali Akça oyunculara çiçek takdim ederken, yaptığı konuşmasında ise programda emeği geçenlere teşekkür etti.