İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan fuar öncesi açıklamalarda bulunarak, “Fuar öncesi arkadaşlarıma belirtmek istiyorum; kendi huzurumuz ve helal kazancımız için karşı tarafın memnuniyeti için ürünlerimizin kalitesine, ambalajına önem verelim. Ürünlerimiz satıldığı sürece biz karımızı yükseltiriz ama kalitemiz standartların altına kalırsa, müşteriler elimizden gider” dedi.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “Türkiye’nin mobilya denilince ilk akla gelen en önemli üretim merkezlerinden biri İnegöl. 39. MODEF Fuarımızı 3-8 Nisan’da açacağız. 150’nin üzerinde katılımcı firmalarımız ve yeni renk ve tasarımlarımızı ziyaretçilerimiz ile buluşturacağız. Mobilya sektörümüzün 2. Önemli fuarı. Bununla birlikte İnegöllü mobilyacılarımız ürünlerini pazarlarlar, hem de diğer fuara girmeyen üreticilerimizin mağazalarında gelen ziyaretçilerimiz ile buluşurlar diye düşünüyorum. İnegöl her zaman kıştan ilkbahara geçiş döneminde moral veren bir fuardır. Zamanlaması iyi olan bir fuarımızdır. 150 tane firmamız olmakla birlikte 750’ye yakın mağazamız bulunmaktadır. Neredeyse bine yakın firma ile ziyaretçilerimizi ağırlıyoruz. Bine yakın firma İnegöl’ün tamamına hareket getiriyor. Şehrimizin tamamını fuara girmiş kabul ediyorum” ifadelerini kullandı.
ÜRETCİLER EMEĞİN KARŞISINDA KAZANMALI
“Türkiye’de yıllık 1 milyona yakın ev inşa ediliyor” diyerek konuşmasını sürdüre Ayhan, “Bunun yanında düğün sezonu da başlıyor. Her yıl 700 bin düğünümüz oluyor. Sünnet düğünlerimizde çok yaygın bir şekilde. Onlarda alış veriş sezonunu hareketlendiriyor. Bizim geleneksel düğünlerimiz hem mobilya sektörüne, beyaz eşya sektörüne ve bir çok sektöre hareket getiriyor. Düğün sezonları bizim olmazsa olmazlarımızdandır. Hem esnafın bu sezonda iyi ticaret yapmasın sağlıyor, hem de akrabalık duygularımızın pekişmesini sağlıyor. İnşallah sektörümüze de büyük faydası olacağını düşünüyorum. Yaz sezonu evlerin değişmesi sezonudur. İç piyasayı hareketlendirir. 2018 yılı sezonumuzu inşallah güzel ve zamsız geçiririz. Bu dönem esnafımızda para kazansın. Karsız satışların ileriye dönük firmaların sıkıntı yaşamasına neden olmaktadır. Üreticilerin emeğin karşısında para kazanması lazım” dedi.
SANATKAR SIKINTISI VAR
İnegöl’de eleman sıkıntısının olduğunu belirten Aynan, “İnegöl’ün ara elaman dediğimiz, usta dediğimiz işyerlerinde ki sanatkârların sıkıntısı bitmez. Bizde İnegöl’de 2500’e yakın üretim yapan firmalarımız var. Mobilyacılar Odası’na ortamla her yıl 100-120 civarında yeni kayıt olmaktadır. Bu işyerlerini açan arkadaşlar bizim içimizde çıkan arkadaşlarımız. Bunlar hem çalıştığı firmalardan ayrılıyor, hem yeni açtıkları iş yerine eleman alıyor. 5’er kişi alsalar 750 kişi yapıyor. Ortalama bin kişi bu sektörde her yıl yeni açılan iş yerlerine dağılım gösteriyor. Burada hiçbir zaman eleman sorunu bitmez. Bizim sektörümüz çok kolay açılabilen bir sektör olarak devam etmektedir. Özellikle koltuk üretiminde daha ufak sermayeler ile açılabilir bir sektör olma özelliğini koruyor. Yakın çevrelerden gerekirse taşıma ağı ile Bursa’dan İnegöl’e getirilebilirler. Çevre ilçelerden. Mesai saatlerinde yarım saat ileriye alınıp opsiyon sağlanıp, yakın çevrelerden yararlanmak lazım diye düşünüyorum. Tekstili sektörü taşıma ağı ile bu açığını kapattı. Ama mobilya sektöründe bu yok. Orta ölçekli firmalar ortak hareket ederek, Yenişehir’den birkaç otobüs, Bursa ve Domaniç’ten çalıştığı firmalara dağılabilirler. Böyle çözümler bulabilirsek genç arkadaşlarımızı hem sektöre kazandırır hem de rahat bir nefes alırız diye düşünüyorum” diye konuştu.
BU GEMİDE HEPİMİZ VARIZ
Ayhan konuşmasını şöyle sürdürdü, “Arabistan bizim için son zamanlarda hızla artan ihracat yaptığımız bir ülke. Giderek artar diye temenni ediyorum. Benimde ricam olacak, ne yurt içine, ne yurt dışını özürlü ürün göndermeyin. O ürün tüm İnegöl’ü ilgilendiriyor. Hiçbir sebep olarak kabul edilemez. Eğer ürünü bir fiyatta anlaştıysanız, en temizini, en güzelini, daha fazla müşteri çekebilecek ürün göndermelerini rica ediyorum. Bu gemide hepimiz birlikeyiz, gemi su alırsa hep birlikte batarız. Fuar öncesi arkadaşlarıma belirtmek istiyorum. Hem kendi huzurumuz ve helal kazancımız için, karşı tarafın memnuniyeti için ürünlerimizin kalitesine, ambalajına önem verelim, ürünlerimiz satıldığı sürece biz karımızı yükseltiriz ama kalitemiz standartların altına kalırsa müşteriler elimizden gider. İnegöl artık A klasman kategoriye geçti. Ona göre ürün üretiyor. Uygun fiyat demek kalitesiz ürün demek değildir. Biz uygun fiyata kaliteli ürün satıyoruz. Ben tüm üreticilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”