İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Kadınlar Girişimciler Kurulu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında üyelere yönelik olarak kadın girişimciliği semineri düzenlendi.
Kaymakam Ali Akça ve eşi Ferahil Akça, Belediye Başkanı Alper Taban ve eşi Binnur Taban, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Ersan, İTSO Başkanı Metin Anıl, İTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Müfide Karaduman ve yönetim kurulu üyeleri, kurum ve kuruluş temsilcileri ile kadın girişimciler katılım gösterdiler.
Programda ilk konuşmayı gerçekleştirenİTSO Başkanı Metin Anıl, “Türkiye çok kritik bir dönemden geçiyor. Ordumuzun Afrin’de olması münasebetiyle sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. Cenab-ı Allah askerimizin ayağına taş değirmesin. Bugün çok önemli bir gün… Bir tesadüftür 8 Mart benim doğum günüm. Cenab-ı Allah, Peygamber efendimize ilk emri ‘Oku!’ olarak vermiş. Okumaktan kasıt kitabı oku deftere yaz değil, okudan mana hem kitabı oku hem doğayı oku hem evreni oku hem insanı oku… Bak, gör, öğren manası taşıyor bana göre. Ben bakıyorum. Cenab-ı Allah’ın her mahlukatı çifter çifter yarattığını görüyorum ve doğaya baktığımızda o çiftlerin birlik ve beraberlik içerisinde hayatlarını idame ettirdiklerini görüyorum. Cenab-ı Allah bu birliktelik içerisinde bir kadından ve bir erkekten oluşan insanoğlunu yaratıyor. Yaşadığımız 7 milyar nüfuslu dünyada kadın ve erkek olarak hep birlikte yaşıyoruz. Kadınlarımızdan memnunuz. İnşallah sizler de bizlerden memnunsunuzdur. Kadının ve erkeğin birlikte yaşadığı bu dünyada G-8 dediğimiz gelişmiş 8 tane ülkeye bakıyoruz. Bunların dünyada üst düzeyde olmasının en önemli sebeplerinden biri kadının toplum içerisindeki yeri ve durumudur. Gelişmiş 8 ülke olmuş ama o gelişmişliğin içerisindeki en önemli katkılardan biri kadının. Ülkemize bakıyoruz, Asya’nın en batısında, Avrupa’nın en doğusunda bir geçiş yolu üzerinde bin yıllarca kavimlerin gelip geçtiği, siyasi ve sosyal yapının sürekli değiştiği coğrafyada yaklaşık 80 milyon insan ülkemizi kalkındırmaya çalışıyoruz. Türkiye olarak toprak altı zenginliğimiz yok. Ama bizim dünyadaki 10 büyük ekonomi içine girme hedefimiz var. Bu yolda ciddi ve sağlam yürüyoruz. 80 milyon insana güvenerek bunu yapıyoruz. Bunların 40 milyonu kadın. Kadınımıza güveniyoruz. En büyük zenginliğimiz müteşebbis ruhlu ve cesur insanımızdır. Bu erkeğimizde de var kadınımızda da var. Geçmişte öyle değildi. Kadın evine bakan, çocuğunu büyüten konumdaydı. Artık kadın hızla elini taşın altına koyuyor, G-8 içine girmede erkeğiyle kol kola, gönül gönüle mücadele veriyor. En şanslı yerleşim yerlerinden biri de biziz. İş var aş var hepsi var. 2007 yılında kurulan Kadın Girişimciler Kurulu, kadının iş dünyasında olmasını destekliyor ve her geçen gün kadınlar iş dünyasında kendilerini gösteriyorlar. Bugün itibariyle İnegöl’de kadının iş dünyasındaki yeri yüzde 26. Öyle umuyorum bu zaman içerisinde yüzde 80’lere ulaşacaktır. İşte o zaman biz Türkiye olarak dünyadaki istediğimiz konuma gelmiş olacağız. Size çok güveniyoruz. Önümüzdeki günlerde ve yıllarda kadınlarımız üretecek, iç pazarda ve uluslar arası pazarda satacak, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında daha etkin olacak. İnegöl’de bir sıkıntı yok. Darısı diğer il ve ilçelerin başına.Bizden size tam destek. Hep birlikte el ele arzu ettiğimiz Türkiye’ye” dedi.
Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Müfide Karaduman ise, “Yine bir 8 Mart Dünya emekçi kadınlar gününü anmak ve bu güne anlam katmak üzere bir aradayız. Kısaca bu günün tarihçesinden bahsetmek istiyorum. ABD’nin New York kentinde dokuma fabrikasında çalışan işçiler ‘Daha iyi koşullarda çalışmak, 10 saatlik iş gücü, eşit işe, eşit ücret..’ talebiyle grev başlattılar. Olaylar sırasında fabrika içinde şüpheli bir yangın başladı ve 129 kadın işçi, yanarak hayatını kaybetti. Takvimler 8 Mart 1857’yi gösteriyordu. Bu olayın ardından yıllar sonra Almanya meclisinde 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kullanma önerisi oy çoğunluğu ile kabul edildi. İlk kez 19 Mart 1911’de Almanya da daha sonra İşviçre de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Birleşmiş milletler de 66 yıl sonra kabul edilmiş olup ülkemizde ise ilk kez 1921 yılında kutlanmıştır. Bizler İnegöl Kadın Girişimciler Kurulu olarak girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak özellikle kadın girişimci sayısının arttırılması ve Yönetimde daha fazla kadının yer alması için çalışmalar yapıyor ve ihtiyaç duyabileceği konularda eğitim çalışmaları ile konunun önemine dikkat çekiyoruz. Ayrıca iş fikirlerini hayata geçirmelerinde destek veriyoruz. Şu anda da odamızda 30 girişimci adayı KOSGEB girişimcilik eğitimi almakta olup önümüzdeki günlerde iş hayatına girmiş yeni kadın girişimlerimizi göreceğiz. Bu çalışmalarımızdan çok yüksek başarı bekliyor muyuz tabiki hayır ama biz tek bir kadının ha atını değiştirebilmeyi bile başarı olarak kabul ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Karaduman konuşmasını şöyle sürdürdü; “Biz biliyoruz ki her girişimci veya çalışan kadın önce çocukları, ailesi, yakın çevresi ve ülkesi için fayda yaratmaktadır. Bugün burada konuşmacı olan arkadaşlarımızı ve diğer kurul üyesi arkadaşlarımızın her birinin bir öyküsü var hiçbiri başarı basamakların, bir yoğun emek var sabır var fedakarlık var. Arkadaşlarımızın her biri koşarak çıkmadılar. Her öyküde sabır var. En önemlisi başarılı olacağına inanmışlık var. İş yaşamı bir kadın için erkek için olduğundan daha zor ve yorucu ancak şunu bilmelisiniz ki her bir kadın girişimci, başarmak için çok ama çok çalışıyor birçok konuda fedakarlık yapıyor; anne ve eş olduğunu hiçbir zaman unutmuyor eş veya aileden laf gelmesin diye sabah erken kalkıp geç yatabiliyor. Ama sonunda bugün burada konuşmacı olan kızlarımız gibi başarılı olup öyküleri başka girişimciler için de ilham kaynağı olabiliyor. Bu genç girişimci kadınlarımızın başarılarına tanık oldukça benim ve tüm ekip arkadaşlarımın bu amaç doğrultusunda verdiğimiz emeklerin boşa gitmediğini görüyoruz. Siz kadın girişimci adaylarımız; bu yolu geçmiş ve geçmekte olan bizler size sadece şunu söylemek istiyoruz… ‘Korkmayın, yılmayın ve Tekrar Tekrar denemeye devam edin hayallerinizden asla vazgeçmeyin. Bizler; Cumhuriyet ve Atatürk devrim erinin açmış olduğu yolda yürüyen Türk kadınları sahip olduğumuz hakların farkındayız, onları korumakta ve geliştirmekte kararlıyız. Yüce Atatürk’ü biz kadınları önemsediği ve verdiği haklar nedeniyle Şükran, minnet ve saygı ile anıyoruz. Kişilerin kadın ya da erkek olarak değil insan olarak değerlendirildiği, kadınların erkeklerle eşit koşulları paylaştığı, kadın cinayetlerinin olmadığı, kadının eğitim hakkının elinden alınmadığı, savaşların olmadığı bir dünya düşleyerek yaşamın her alanında yer almış ve üstlendikleri her türlü görevi başarı ile tamamlamış güçlü mücadeleci saygıdeğer tüm kadınlarımızın 8 Mart dünya emekçi kadınlar gününü kutluyor ve daha eşit daha çağdaş bir Türkiye de önemli görevler üstlenmenizi ve söz sahibi olmanızı diliyorum. Ülkemizin karşı karşıya olduğu terörle mücadelede ve Afrin de şehit olan evlatlarımıza rahmet anne ve babalarına da sabırlar diliyorum.”
Daha sonra konuşan Belediye Başkanı Alper Taban, “Bugün özel ve güzel bir gün… Takvimiz belirli günlerinde özel günler var ama bunları 1 güne sığdırmayıp her gün hatırlamak lazım. 161 yıl önce başlayan bir serüven… O günkü emek mücadelesi bugünlere kadar gelmiş. İyi ki o gün o mücadele verilmiş ve bugün böylesine kutlanacak bir gün haline dönüşmüş. Toplumuzun imar edenleri, şekillendirenleri sizlersiniz. Bugün bir başarı varsa bu başarının mimarı sizlersiniz. Üretim ve yönetimin içerisinde kadınların olmadığı bir toplumun başarılı olma şansı yoktur. Kadının elinin değdiği yerde zarafet ve güzellik vardır. Ülke olarak bu konuda şanslıyız ama istisnai olaylar yaşanmıyor değil. Kadına şiddet olayları istenmese de görülüyor. Suriye’de yaşanan operasyonlarda da görüyoruz, zulme uğramış çocuk ve kadınlar vicdanı rahatsız edecek boyutta… Zulme uğramış kadınların da farkındalığını gösterebilmek adına Vicdan Konvoyu çalışması yapıldı. Kadınlarımıza pek çok ülkeden önce ülkemizde seçme ve seçilme hakkı verildi, bunu çok önemsiyorum. Kadın elinin değmesi için önce bu hakkın verilmesi lazım. Hükümetimiz kadınlara pek çok istisnalar oluşturuyor. Bu pozitif ayrımcılığın zorunlu ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Geçmişte vatan mücadelelerine baktığımızda erkeklerle beraber kadınların da yer alıp omuz omuza mücadele ettiklerini görüyoruz. Bunu 15 Temmuz’da da görmüştük. Zeytin Dalı harekâtında da Mehmetçiğimizin arasında hanımefendi subaylarımız yer alıyor. İlk meclis kurulduğunda 17 kadın milletvekili orada görev yapıyor ve onlardan bir tanesi de İnegöllü Şekibe İnsel hanımefendidir. İnegöl’ün kadınlarımız noktasında ne kadar önde yer aldığını da görmüş oluyoruz. Belediyemiz olarak kadın girişimcileri ve hanımefendileri önemsiyoruz. Kurumumuzda 103 kadın çalışanımız var. Girişimcilerimiz noktasında KOSGEB aracılığıyla yaptığımız programlarda hanımefendilerin buraya gelip başvurması beni memnun ediyor. İşleri çok zor. Kadınların hem eş hem anne olarak yükleri bizden çok daha fazla… Yüklerimize ortak olan tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum” diye konuştu.
Kaymakam Ali Akça ise, “Gerek Afrin’de gerekse ülkemizin çeşitli yerlerinde terörle mücadele eden güvenlik güçlerimize Allah yar ve yardımcı olsun, mansur ve muzaffer etsin. Peygamber Efendimiz oku emrini aldığında korkuyor ve eşi Hz. Hatice’nin yanına kaçıyor. Biz erkekler korktuğumuzda hanımlarımızın yanına kaçıyoruz. Cenab-ı Hakk diyor ki; ‘Ey insanlar. Biz sizi bir erkek ve bir kadından yarattık. Tanışıp kaynaşın diye sizi kavimlere ayırdık’ diyor. Kadın da olsak erkek de olsak insanız. İnsanlık tarihine baktığımızda bu tarihin aynı zamanda bir insan hakları tarihi olduğunu görüyoruz. İnsan hakları tarihine baktığımızda da kadınların aleyhine vicdanımızı sızlatan durumlarla karşılaşıyoruz. Günümüzde de bazı söylem ve uygulamalara bakıyoruz, kız çocuklarını diri diri gömmeyi, tacizi meşrulaştırmayı, kadına şiddeti meşrulaştırmayı destekleyen bazı uygulama ve konuşmalar var. Allah onlara akıl versin. Avrupa’da Ortaçağda kadınların diri diri yakıldığı örnekler var. Bu tip örnekler insanlık tarihinin vicdan sızlatan uygulamalarıdır. Günümüzde insan hakları da kadın hakları da hep ileriye giden bir ivme gösteriyor. Ama ödenmiş bedeller var. Keşke o bedeller ödenmeden insanlık tarihi ilerleyebilseydi. Geçen yıl Mezitlerde bir kaza olmuştu ve orada 7 kadın kardeşimiz hayatını kaybetmişti. Allah rahmet eylesin. Noksanlık ve eksikliğin olmadığı bir dünyaya yelken açmak dileğiyle saygı ve sevgiyle selamlıyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından kadın girişimcilere plaket ve çiçek takdim edildi. Kaymakam Ali Akça’nın eşi Ferahil Akça, Belediye Başkanı Alper Taban’ın eşi Binnur Taban ile İTSO Başkanı Metin Anıl’In eşi Sevim Anıl’a da çiçek takdim edildi.
Programda dün itibariyle 62. Yaşına giren İTSO Başkanı Metin Anıl için pasta kesimi yapıldı.
İş kadınları Salih Peşteli ve Tuğçe Gutav, tecrübelerini anlattılar.