İPART desteklemeleri ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, İPARD destekleme kayıtlarının 5 Nisan’da son bulacağını belirtti
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, “İPARD destekleri için her yıl çağrı dönemine çıkılıyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından çağrı dönemi sürdürülüyor. Bu dönem 5 Nisan’da tamamlanacak. Çağrı programında çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve hayvancılık destekleme yatırımları yapılıyor. İnegöl’de bugüne kadar İPARD 1 ve İPARD 2 kapsamında toplamda 27 proje desteklendi. İPARD 1’de 24 proje desteklenirken bunların proje bedeli 22 milyon TL, desteklenen hibe tutarı ise 12 milyon TL oldu. İPARD 2 kapsamında da şimdiye kadar 3 proje desteklendi. 2 milyon 100 binlik proje bedelinden 1 milyon 300 bin hibe tutarı desteklendi. Şuan itibariyle kayıtlar sürüyor” dedi.
NELERE HİBE VAR?
Hibeler hakkında bilgiler veren Ekren, “Bu yıl arıcılık, tıbbi ve aromatik bitkiler, mantar yetiştiriciliği, yumurta üretimi, seracılık gibi düşük maliyetli küçük projelerin ön plana çıkarılması için çalışmalar artırıldı. Fide-fidan, manda sütü, manda eti ve kaz yetiştiriciliği de desteklenecek. Ayrıca zanaatkârlık ve yerel ürünlerin üretimine yönelik projeler, kırsal turizm ve su ürünleri yetiştiriciliğinin (kültür balıkçılığı) hibelerden daha fazla yararlanması sağlanacak” şeklinde konuştu.
BAŞVURU YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Dikkat edilmesi gerekilen hususlar hakkında bilgi veren Ekren, “Proje başvurularının, yatırım yapılacak illerdeki TKDK il koordinatörlüğüne yapılması gerekiyor. Yatırımın uygulanacağı il dışında başka bir ile yapılan başvurular geçersiz sayılacak. Ayrıca TKDK merkezine yapılacak başvurular kabul edilmeyecek. Başvuru paketini hazırlamak için ihtiyaç duyulacak bilgilendirme dokümanları, TKDK il koordinatörlüklerinden ya da elektronik ortamda tkdk.gov.tr internet adresinden temin edilebilir. Ulusal Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Ulusal Hayvan Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan özel veya tüzel kişi, dileyen herkes projesini hazırlayıp başvuruda bulunabilir. Ayrıca proje sahibinin başvurusunu teslim ettiğinde, devlete herhangi bir vergi ve sosyal güvenlik prim borcu olmaması gerekiyor. Bir çağrı döneminde aynı kişi veya şirket adına birden fazla proje başvurusu yapılamıyor. Ancak program kapsamında en fazla 4 kez destekten yararlanma şansı var. 4 desteğin hepsi de aynı konuda olabilir. Projenizin bütçesi en az 20 bin Euro, en fazla ise 5 milyon Euro olacak” dedi.
PROJEYİ NASIL HAZIRLARSINIZ?
Ekren konuşmasını şöyle sürdürdü,“TKDK’nın istediği formatta bir iş planı hazırlayarak başvurmak gerekiyor? Bunun için de Tarım Bakanlığı’nın 81 ilde bulunan 2120 kişilik tarım danışmanından, ücretsiz hizmet alınabilir. Danışmanlar, çiftçilere yardımcı olarak gerekli dökümanları hazırlıyor. Ayrıca Tarım Kooperatifleri ve Ziraat Odaları da danışmanlık hizmeti veriyor. Projenin sonunda, işletmenin ekonomik olarak sürdürülebilir olduğu, iş planında gösterilmek zorunda. Yeni işletme kurulmasına, sadece ilde kapasite fazlası olmaması durumunda destek veriliyor. Faydalanıcı, ödemenin yapılmasından sonraki 5 yıl boyunca yatırımı koruyacağını ve çok önemli değişiklikler yapmayacağını taahhüt etmek zorunda. Bir proje için yapacağınız harcama tutarının yüzde 40-70’i arasında değişen oranlarda destek verilecek. Örneğin 100 bin liralık bir proje için en az 40 bin lira, en fazla ise 70 bin lira hibe alabilirsiniz. Ödemeler, projedeki uygun harcama tutarına göre bir, iki veya üç taksit halinde yapılıyor”